Se pare ca testarea pentru existenta anumitor proteine in lichidele amniotice si cervicale pot ajuta medicii sa identifice femeile care se afla in pericol de a naste prematur. Din nefericire nu exista inca o procedura medicala specializata in acest sens insa ea s-ar putea sa fie creata si perfectionata in anii urmatori, crescand astfel sansele de identificare in timp util a femeilor cu risc de pierdere a sarcinii.

"Este o descoperire foarte importanta in conditiile in care ea ofera o posibilitate de identificare extrem de eficienta si precisa" a afirmat Dr. Bo Jacobsson, specialist prenatal la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Gothenburg, Suedia dar si autorul unui studiu asupra aceste metode de testare.

Este stiut faptul ca copii nascuti prematur sufera adeseori de probleme medicale, uneori destul de grave, cum ar fi dificultatile in respiratie rezultate in urma insuficientei dezvoltari a plamanilor. Astfel, in Statele Unite dar si in alte state, numarul de nasteri premature este in crestere, ajungand in prezent la circa 12,5% din cazuri.

teste nastere prematura

In momentul de fata, medicii folosesc metode cu grad scazut de eficienta pentru a determina care femei sunt expuse riscului de nastere prematura.

In alta ordine de idei, pentru studiul efectuat, cercetatorii au prelevat mostre de lichid amniotic si cervical de la 89 de femei aflate in travaliu prematur. Apoi au analizat 37 de proteine, descoperind astfel doua grupe de proteine cu ajutorul carora s-a putut prezice nasterea pentru urmatorul interval de sapte zile, mult mai eficient decat orice alt test axat numai pe studiul unei singure proteine.

Unul dintre modele ce a inclus proteine aflate in lichidele amniotic si cervical a permis o prezicere a nasterii cu o acuratete de 91%. Celalalt test, folosit in mod normal si care presupune masurarea cervixului a fost si el destul de eficient dar numai in proportie de 85%.

Insa, chiar si cu o imbunantatire a acuratetii testelor, ramane in continuare o problema foarte importanta: ce trebuie facut cu femeile gravide aflate in risc de nastere prematura?

"Chiar daca acum putem prezice cine va naste in curand, nu avem inca nici o solutie pentru a intarzia acest proces pentru ca medicamentele specifice create pana acum nu sunt extraordinar de eficiente", a afirmat si Dr. Greenfield, un alt participant la studiu.

Totusi, identificarea femeilor cu risc ridicat de nastere prematura pot permite medicilor sa administreze din timp tratamente pe baza de steroizi pentru a ajuta la maturizarea rapida a plamanilor micutilor, mai ales ca tratamentele cu steroizi sunt considerate eficiente daca sunt administrate cu 2 pana la 7 zile inainte de nastere.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole