Tica Tica
Tica - tica - tica M-a batut mamica Ca mi-a papat pisica Toata mancarica
Infectia cu toxoplasma poate fi gasita si la barbati si la femei ce nu sunt insarcinate, dar infectia din perioada de graviditate este cea mai grava, pentru ca poate determina infectia fatului, numita si toxoplasmoza congenitala. Toxoplasmoza este produsa de un mic parazit numit toxoplasma gondii care produce infectia la animale si mamifere, inclusiv la oameni.
Pisicile sunt singurele purtatoare vii ale parazitului, pisica fiind unicul animal la care parazitul parcurge un ciclu evolutiv complet. Cand o pisica este infectata, materiile ei fecale contin oua de Toxoplasma gondii pe o perioada de aproximativ 2 saptamani. Aceste oua pot supravietui pana la 18 luni in pamantul umed. Ouale din sol pot contamina apa si plantele. Pisicile care nu parasesc niciodata locuinta si nu prind soareci au sanse mari sa nu fie infectate cu Toxoplasma gondii.
Toxoplasma gondii face parte din clasa Sporozoare, existand sub forma de:
Toxoplasma gondii este sensibila la caldura (la 56°C, moare in 10 minute), la frig (la -20°C), este distrus de alcool, fenol, formol, acizi, baze tari.
Rezervorul de infectie, gazde definitive:
Ingestia de oua: o persoana poate fi infectata pe cale fecal-orala, prin atingerea oricarui obiect care a venit in contact cu materiile fecale ale unei pisici infectate de toxoplasma gondii, transmiterea se poate realize si prin alimentele contaminate cum sunt legumele nespalate sau prin intermediul mainilor murdare
Consumul de carne infestata: parazitul poate infesta intestinele umane daca carnea nu a fost congelata inainte de preparare (la mai mult de -20°C) sau nu a fost preparata termic suficient ( peste 56°C, mai mult de 10 minute).
De cele mai multe ori toxoplasmoza este latenta si frecvent are manifestari clinice benigne: limfadenopatie cervicala, suboccipitala, supraclaviculara, axilara, inghinala (ganglionii sunt mici, fermi sau moi, mobili, nedurerosi, nu supureaza); febra, dureri ale muschilor, dureri ale articulatiilor, cefalee, urticarie.
Formele mai grave apar in general la organisme cu o imunitate mai mica, ele se manifesta ca infectii severe cu febra ridicata, stare generala alterata, dureri articulare, eruptii cutanate, meningoencefalita, pleuropneumonie, miocardita, hepatita. La bolnavii cu SIDA poate aparea o encefalita difuza, cu evolutie rapida si exitus in citeva zile.
Apare in situatia in care mama este infectata in perioada sarcinii, infectia ajunge la nivelul placentei, difuzind in singele fetal. In timpul primului trimestru de sarcina, infectia fetala este rara, dar foarte grava, producand frecvent avort; in timpul trimestrulei 3 sarcina este frecventa, dar benigna. Daca copilul se naste viu, boala poate fi latenta, grava sau atenuata formele grave se manifesta prin: atingere multiviscerala, sindrom hemoragic, icter, hepatosplenomegalie, encefalopatie si deces rapid sau sechele neevolutive ale unei maladii fetale cu hidro sau microcefalie, calcificari intracraniene formele atenuate sunt: oculare (microftalmie izolata, strabism), neurologice (hipotonie, somnolenta tranzitorie), hepatice (icter la cateva saptamini) boala latenta in perioada neonatala se poate exprima mai tarziu prin retard psihomotor din ce in ce mai accentuat, convulsii, hidrocefalie.