Cum sa ai grija de dantura si gingiile bebelusului tau
Ignorata sau insuficient aplicata, igiena dentara este un aspect esential al vietii...
Ce este vaginoza bacteriana? Vaginoza bacteriana (VB) reprezinta cea mai comuna infectie vaginala la femeile aflate la varsta optima pentru procreare iar cauza principala o reprezinta un dezechilibru in flora bacteriana ce se regaseste in zona vaginului. Conform unor estimari, circa 1 din 5 femei capata aceasta infectie pe perioada sarcinii.
In mod normal, bacteriile denumite lactobacilli sunt majoritare in vagin si tin sub control celelalte tipuri de bacterii. Insa daca exista prea putine lactobacilli atunci celelalte bacterii se pot inmulti dincolo de orice control. Iar daca te intrebi ce duce la aceasta situatie, raspunsul este...necunoscut, nici un studiu nereusind sa dea un raspuns la aceasta intrebare.
A avea vaginoza bacteriana pe perioada sarcinii, iti creste in mod simtitor sansele de a naste inainte de termen si de a avea un copil cu o greutate mai mica decat normala la nastere. De asemenea vaginoza bacteriana poate determina o ruptura prematura si inainte de termen a membranei precum si posibile infectii uterine dupa nastere. In plus, unele studii au aratat o legatura directa intre vaginoza bacteriana si pierderea sarcinii in al doilea trimestru.
Insa legatura dintre vaginoza bacteriana si complicatiile de pe timpul sarcinii nu este perfect clara. Astfel, expertii nu au reusit sa gaseasca o explicatie stiintifica care sa explice motivul pentru care doar o parte din femeile cu vaginoza bacteriana ajung sa nasca prematur. De asemenea nu se stie inca daca vaginoza provoaca in mod direct complicatii sau daca femeile predispuse la alte infectii sau probleme sunt de asemenea mai predispuse la a avea si vaginoza bacteriana.
Chiar si asa, multe femei ce sufera de vaginoza bacteriana au o sarcina perfect normala si in pana la 50% din cazurile de femei insarcinate vaginoza bacteriana se vindeca de la sine.
A avea vaginoza bacteriana nu te face neaparat mai sensibila si mai susceptibila la a contracta Infectii cu Transmise pe cale Sexuala (ITS) cum ar fi clamidia, gonoreea sau HIV. De asemenea, la femeile ce nu sunt insarcinate, vaginoza bacteriana a fost identificat ca fiind in legatura directa cu o crestere a riscului de aparitie a unei boli inflamatorii pelviene precum si a unor infectii dupa o interventie chirugicala.
Cel putin jumatate din femeile care contracteaza vaginoza bacteriana, nu au parte de nici un fel de simptomatologie. Pe de alta parte, pentru femeile care totusi au simptome, acestea au parte de descarcari vaginale cu nuante de alb si gri cu un miros neplacut, evidente mai ales dupa sex cand aceste descarcari se amesteca cu sperma partenerului, de asemenea pot aparea senzatii de arsura in timpul urinarii sau de iritare in zona aparatului genital (desi aceasta ultima simptoma este mai putin intalnita).
In cazul in care manifesti astfel de simptome, este bine sa iti anunti medicul imediat. Pentru inceput acesta va dori sa analizeze o mostra de secretie vaginala pentru a vedea daca suferi de vaginoza sau de alt tip de infectie si de asemenea, iti va prescrie o medicatie in acest sens.
Asta depinde. Daca nu prezinti simptomele specifice si daca nici nu prezinti riscurile pentru a naste prematur, cel mai probabil nu vei fi verificata. Insa, daca in trecut ai mai avut o nastere prematura sau daca acum esti diagnosticata cu un asemenea risc, este foarte posibil sa fii testata pentru vaginoza bacteriana inca de la primul control periodic iar daca este depistata prezenta vaginoza bacteriana medicul iti va prescrie un tratament adecvat.
Desi femeile cu vaginoza sunt mult mai expuse riscurilor de a avea o nastere inainte de termen si desi se stie ca antibioticele pot elimina vaginoza bacteriana, studiile au aratat ca nu exista o diferenta majora in ceea ce priveste sansele de a naste prematur intre femeile ce au urmat si cele care nu au urmat un tratament impotriva vaginozei bacteriale. In fapt, in ceea ce priveste acest subiect, diferite studii au obtinut rezultate total opuse. Astfel in timp ce unii experti au ajuns sa afirme ca verificarea si tratarea femeilor care au avut in trecut o nastere inainte de termen, reduce riscul de a da nastere prematur unui alt copil, alti cercetatori au demonstrat prin studiile lor ca atat verificarea cat si tratarea Vaginozei bacteriene in asemenea cazuri, nu aduce nici un fel de imbunatatire. Mai mult chiar, conform unui alt studiu, pentru femeile ce nu au manifestat nici un simptom de vaginoza bacteriana si care au avut o pierdere de sarcina sau o nastere prematura in al doilea trimestru de sarcina, tratamentul Vaginozei bacteriene le-a scazut si mai mult sansele de a duce la bun sfarsit o sarcina normala.
In fapt, odata identificata cu vaginoza bacteriana, medicul iti va prescrie un tratament cu antibiotice ce sunt sigure de luat pe perioada sarcinii.
Este important sa iei toate medicamentele care ti-au fost prescrise chiar daca orice simptoma a disparut. In cele mai multe cazuri, tratamentul complet va elimina infectia din vagin ca si orice simptome asociate ai avea, insa, din nefericire, infectia poate reaparea la un moment dat.
De altfel, mai mult de 30% din femei au din nou simptome in mai putin de trei luni. Asta pentru ca antibioticele omoara majoritatea bacteriilor care provoaca vaginoza bacteriana, insa nu exista nici o metoda de a determina bacteriile bune precum lactobacilli sa se inmulteasca mai repede decat cele rele.
Pentru ca nimeni nu cunoaste cauza aparitiei acestul dezechilibru bacterian nu exista o metoda definitiva de protectie impotriva vaginozei bacteriene. Insa, exista cateva cai prin care poti reduce riscurile:
- ai grija sa respecti regulile necesare pentru un contact sexual protejat daca atat tu cat si partenerul tau aveti relatii si cu alte persoane. Desi nu a fost relevata o relatie directa, vaginoza bacteriana se intalneste extrem de rar la femeile ce au contact sexual foarte rar si se regaseste foarte des la femeile cu multipli parteneri.
- renunta la fumat deoarece acest viciu reprezinta un risc suplimentar pentru aparitia vaginoza bacteriana.
- nu aplica jet de apa, spray-uri pentru igiena intima feminina, acestea pot sa afecteze organele genitale si echilibrul bacterian.
In tratarea vaginozei bacteriene se pot folosi cu incredere cateva produse naturale de la CaliVita.
Se administreaza Ulei de Oregano cate 4 picaturi intr-un pahar cu apa, dimineata, la pranz si seara sau ParaProtex sau Garlic Caps cate o capsula dimineata, la pranz si seara. Uleiul de oregano se poate folosi si pentru spalaturi vaginale, se pune ulei de oregano in apa pentru spalaturile vaginale, apoi se fac spalaturile vaginale.
Uleiul de Oregano, ParaProtex si Garlic Caps au efecte antibacterial si antifugic, se recomanda folosirea doar a unuia dintre aceste produse naturiste in combinatie cu Acidophilus sau probioticele Probio Balance, acestea din urma avand rolul de a restabili echilibrul bacteriilor bune.