In ultimii ani, unele femei au decis sa-si nasca pruncii mai devreme fara motive medicale, cum ar fi din comoditate sau din teama de a naste un copil mare. Acest trend ingrijorator duce la o congestie de riscuri crescute si probleme de sanatate atat pentru fat cat si pentru mama - ceva ce nu vrei sa te ingrijoreze in timpul nasterii sau dupa nastere cand te recuperezi. 

Perioada imediat dupa nastere ar trebui sa fie speciala, cu imbratisari si dragalasenii, fara sa te gandesti la durere sau boala. Daca gandesti rational, intr-o saptamana sau doua, bebelsul tau nu va avea o circumferinta a capului mai mare cu 5 cm si nici nu va creste cu 1 kg in greutate (de fapt creste cu aprox 180-200 grame pe saptamana). O saptamana nu inseamna diferente mari in termeni de marime, si nu conteaza daca ai un bebe mare sau un bebe mic, nasterea poate fi mai dificila sau nu. Acest lucru depinde de foarte multi factori, dar daca te-ai documentat un pic, poti sa afli cateva lucruri pe care poti sa le faci in timpul travaliului pentru a fi un moment mai usor pentru tine si pentru bebelusul tau - iar acest lucru nu depinde de marimea bebelusului tau.

Unele femei pot fi sfatuite sa nasca inainte de termenul complet de sarcina datorita unor complicatii de sanatate, cum e de exemplu preeclampsia. Acest articol nu se adreseaza acestor mamici, care au o dovada ca organismul lor sau al fatului se afla in pericol. Acest articol este destinat femeilor si partenerilor lor care doresc sa-si planifice momentul nasterii din comoditatea lor sau a doctorilor, fara a exista o dovada reala ca exista probleme de sanatate. Devansarea momentului nasterii duce la aparitia de riscuri acolo unde acestea nu exista.

Un lucru important de amintit este ca daca ai ajuns la 40 de saptamani nu insemna ca exista un pericol. Dupa trecerea termenului, moasa si doctorul te vor monitoriza cu mai multa regularitate. Semnele si simptomele din organism sau rezultatele anormale ale testelor vor oferi dovada daca o inducere a nasterii sau o cezariana este sigura pentru copilul tau.

Daca moasa sau doctorul iti recomana sa nasti inainte de saptamana 39, intreaba daca exista vreo problema cu tine sau cu starea de sanatate a bebelusului tau, intreaba care sunt motivele care au dus la o asemenea concluzie, iar daca este intr-adevar necesar pentru copilul tau sa se nasca mai devreme, afla daca este sigur sa astepti pana cat mai aproape de saptamana 39.

Deci, inainte de a te decide pentru inducerea nasterii (fara baza medicala dovedita), iata 40 de motive ca sa-i oferi bebelusului tau 40 de saptamani sau mai mult in burtica ta.

40 de saptamani de sarcina

Motive pentru ca bebelusul tau sa aiba o sarcina de 40 de saptamani

1. Bebelusii care se nasc la 40 de saptamani sunt mai capabili sa suga si sa inghita pentru ca li s-a dezvoltat suficient musculatura

2. Acest proces de supt si inghitire ajuta la alaptat, care va crea o legatura puternica intre tine si bebelus.

3. Bebelusii care se nasc la 40 de saptamani sunt mai capabili sa-si controleze propria temperatura – asta se datoreaza faptului ca au mai multa grasime.

4. La mod general vorbind, mai mult timp petrecut in uter inseamna mai putin timp petrecut in spital.

5. Dezvoltarea creierului este mai accelerata in ultimele cinci saptamani de sarcina - acorda-i timp bebelusului sa se dezvolte.

6. Bebelusii iau in greutate in ultimele saptamani de sarcina, aceasta extra grasime le permite sa se pregateasca pentru momentul nasterii si pentru primele zile din viata lor.

Bebelusii care se nasc la termen sufera mai putin de urmatoarele boli:

7. Icter - un exces de bilirubina in sange care duce la ingalbenirea ochilor si a pielii. Ficatul elimina bilirubina din sange. Un copil nascut prematur are mari sanse sa sufere de icter deoarece ficatul sau nu s-a dezvotat suficient.

8. Probleme respiratorii - in timp ce se afla in uter, plamanii bebelusului sunt umpluti cu fluid care ii ajuta sa creasca si sa se dezvolte. Spre sfarsitul sarcinii, si in timpul nasterii, acest lichid este absorbit sau eliminat pentru a pregati
plamanii ca sa inhaleze oxicen. Copiii nascuti prematur au sanse mari sa aiba probleme de respiratie pentru ca plamanii lor pot sa nu fie suficient de dezvoltati la momentul nasterii.

9. Convulsii - copiii nascuti prematur au un risc crescut de a avea convulsii in primele zile de viata. De asemenea, exista riscul sa sufere de epilepsie sau alte manifestari de convulsii mai apoi.

10. Hemoragii ale creierului - hemoragiile intraventriculare sunt comune copiilor nascuti prematur. In timp ce unele vor disparea fara tratament, unele pot duce la probleme serioase.

11. Probleme de auz - copiii nascuti prematur au un risc crescut de a dezvolta probleme de auz. Acest lucru se poate datora faptului ca sunt nascuti inainte ca auzul lor sa fie complet dezvoltat, ceea ce ii face sa fie mai sensibili la zgomot decat ceilalti copii.

12. Nivel scazut al glicemiei in sange - in timpul ultimelor luni de sarcina, bebelusul isi construieste un depozit de glicogen pentru a regla glicemia din sange. Copiii nascuti prematur risca sa aiba glicemia mica in sange pentru ca nu au apucat sa-si construiasca un depozit adecvat de glicogen.

13. Paralizie cerebrala - copiii cu greutate mica la nastere sunt predispusi la paralizie cerebrala. Bebelusii nascuti prematur au un risc crescut de a dezvola aceasta boala pentru ca petrec prea putin timp in uter.

14. Copiii nascuti la 40 de saptamani obtin rezultate mai bune la testele sdandardizate decat cei nascuti la 38 de saptamani.

15. Copiii nascuti inainte de 38 de saptamani au un risc crescut de dezvolta probleme comportamentale.

16. Copiii nascuti mai devreme sunt mai putin capabili sa ramana treji suficiet pentru a manca o masa completa.

17. Mai mult de un sfert din bebelusii nascuti intre 37 si 39 saptamani au intrat la sectia de terapie intensiva, in comparatie cu unul din 20 de bebelusi care se nasc dupa 39 saptamani.

18. Copiii nascuti inainte de 38 de saptamani tind sa se intoarca in spital.

Motive pentru mama pentru a oferi bebelusului 40 de saptamani de sarcina

19. Esti pe cale sa cazi pe locul doi - asa ca evita acest lucru si mai ramai un pic pe primul loc.

20. Foloseste timpul in plus pentru a-l petrece cu partenerul tau gandindu-va la bebelusul vostru.

21. Acum cand se afla in uter, esti mai strans legata de bebelusul tau. Lasa-l acolo si lasa legatura sa devina si mai puternica - stii cum e, inainte ca el sa inceapa sa arunce si sa planga tot timpul.

22. S-ar putea sa nu crezi acum, dar o sa-ti fie dor de burtica atunci cand nu o sa mai fie. Micile lovituri, tumbele, faptul ca stii ca e acolo inauntru.

23. Petrece mai mult timp cu partenerul tau, nu veti mai avea prea multe clipe singuri in primele luni dupa nasterea bebelusului.

24. Probabil ca ai o lista mare cu ce trebuie sa faci inainte sa vina bebe, asa ca petrece timp rezolvand cat mai mult din ea.

25. Daca lasi travaliul sa inceapa natural esti pe calea cea buna si ai sanse mai mari de a respecta planul tau de nastere.

26. Odihneste-te - nu vei mai avea mult timp pentru odihna de indata ce va aparea bebe.

27. Serios, de ce inca citesti asta? Trage un pui de somn inainte de a fi prea tarziu.

40 motive pentru a oferi bebelusului 40 de saptamani de sarcina - Pentru nastere:

28. Daca astepti ca travaliul sa inceapa natural inseamna ca nu il induci. Inducerea aduce cu sine un risc mare pentru tine si pentru bebe.

29. Daca induci travaliul o sa ajungi mai usor la operatia de cezariana. Studiile arata ca o inducere a travaliului din 5 se termina cu operatia de cezariana.

30. Operatia de cezariana este o operatie serioasa cu recuperare dificila - daca poti evit-o.

31. Lasa travaliul sa inceapa natural asa incat nu vei avea parte de interventii si complicatii. Aproximativ 15% din induceri necesita asistarea la nastere cu forcepsul sau ventuza.

32. Daca il induci, travaliul poate dura mai mult.

33. Sintocina sau Pitocina, hormonul artificial folosit pentru a induce travaliul, produse contractii dureroare, puternice dar nu produce hormonii care omoara-durerea si care apar la o nastere naturala. Expertii cred ca travaliul indus este mai dureros decat travaliul care apare natural .

34. Inducerea si cezariana duc amandoua la un risc crescut de infectie. O femeie din 10 care naste prin cezariana contacteaza o infectie.

35. Bebelusii nascuti prin cezariana sunt mai predispusi sa sufere de probleme de respiratie decat cei nascuti natural.

40 motive pentru a oferi bebelusului 40 de saptamani de sarcina - Lucruri importante de subliniat:

36. Data nasterii poate sa difere pana la doua saptamani, deoarece data probabila a nasteri este calculata avand la baza date statistice, fara sa se tina cont de caracteristicile fiecarei sarcini in parte (un ciclu de 28 de zile si ovulatia in a 14-a zi) iar termenul complet este pana la 42 de saptamani de sarcina. Ofera-i bebelusului tau timp mai mult in uter astfel incat sa se poate dezvolta corespunzator. Poate crezi ca esti in saptamana 38 dar de fapt te afli in saptamana 36.

37. Ai incredere in micutul tau si lasa-l sa decida cand este pregatit sa vina pe lume. Stie el mai bine.

38. Bebelusii nu sunt comozi. Ei vomita imediat ce i-ai terminat de imbracat, fac pip imediat ce ai iesit din casa, vor sa fie alaptati chiar atunci cand apare spalatorul de ferestre. Incepe sa te obisnuiesti de pe acum cu acest lucru - ai in fata o viata intreaga.

39. Incet si constant vei castiga cursa.

40. Acesta este un lucru in viata pentru care merita sa astepti. Nu ai luat pastile de durere in timpul sarcinii, ai evitat alcoolul - acesta e un lucru mare care ii va da copilului tau un start bun in viata, puternic, sanatos si pregatit.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole