Saptamana 10 de sarcina echivaleaza cu incheierea primului trimestru de sarcina. De acum sarcina a fost confirmata in cel mai sigur mod posibil. In ultimile doua luni si jumatate, viitoarea mama a "pierdut" deja doua cicluri menstruale si e pe punctul de a-l "pierde" si pe al treilea.

Imediat ce sarcina a fost descoperita si confirmata este esential ca mamica sa inceapa sa aiba mai multa grija cu atat mai mult cu cat primul trimestru de sarcina este crucial in dezvoltarea copilului. Fatul se dezvolta intr-un ritm foarte rapid, iar viitoarea mama trebuie sa fie foarte atenta in aceasta perioada.

Desi probabil ca pana acum viitoarea mama s-a ocupat indeosebi de sarcina si nastere, ea trebuie sa ia in considerare si alte aspecte deosebit de importante precum situatia locului de munca, cariera profesionala in ansamblu sau o eventuala persoana care sa aiba grija de copil pentru o parte din zi, etc.

Viitoarea mama trebuie sa se pregateasca atat fizic cat si mental pentru a avea o sarcina buna si un copil sanatos. In cazul unor probleme medicale cum ar fi lucruri legate de fertilitate, malformatii genetice, sarcinina la virste mai inaintate, antecedente de sarcina cu probleme, etc., trebuie consultat medicul pentru consiliere si pentru un tratament adecvat.

Odata sarcina confirmata femeia trebuie sa treaca la un stil de viata mai sanatos cu o dieta echilibrata, antrenamente regulate si o stare optimista. In cazul in care le are, pentru binele copilului, viitoarea mama trebuie sa renunte la obiceiurile de a fuma sau a consuma alcool.

Dezvoltarea copilului in a zecea saptamana de sarcina

saptamana 10 de sarcinaIn aceasta faza de dezvoltare, copilul a crescut pana la dimensiunea unui bob foarte mare de fasole, el evoluand deosebit de mult in ultimile 9 saptamani. Desi acum are doar 5 grame, fatul incepe sa ia in greutate din ce in ce mai mult.

Din toate etapele sarcinii, saptamana 10 reprezinta o piatra de hotar. De acum fiziologia generala a copilului a fost formata, iar de acum in colo copilul isi va continua cresterea pana la sfarsitul celor noua luni. Tot acum in saptamana 10, pseudo coada dispare complet. Degetele de la maini si picioare sunt acum complet separate, iar dintii incep sa se formeze. Creierul creste intr-un ritm uimitor si veti fi surprinsa sa aflati ca in fiecare minut sunt produsi circa un sfert de milion de neuroni.

Tot in perioada aceasta inima ajunge la o dezvoltare completa. Organele genitale externe nu au aparut inca, dar vor deveni vizibile in a 11 saptamana. Daca fatul este baiat, atunci testiculele au inceput deja sa produca hormonul masculin, testosteronul.

Schimbari cu corpul dumneavoastra la 10 saptamani de sarcina

De acum corpul dumneavoastra ar fi trebui sa treaca prin schimbari semnificative. Cel mai evident este nivelul foarte ridicat de estrogen si progesteron. Aceasta secretie ridicata de hormoni duce la umflarea si sensibilizarea sanilor. De altfel, cele mai multe semne ale sarcinii se aseamana izbitor de mult cu cele ale sindromului premenstrual. De asemenea in cazul unora dintre femei sanii pot deveni mai grei si mai tari. Alte semne importante care anunta prima perioada de sarcina sunt oboseala pana la epuizare. Pot aparea crampe si dureri abdominale, dar si mici sangerari cauzate de implantarea embrionului in uter.

Un simptom deosebit de des intalnit este greata matinala. Femeia insarcinata se simte rau si simte ca trebuie sa vomite. Unele femei gravide chiar vomita. De asemenea gravidele sunt sensibile la mirosuri si arome diferite care pot genera reactii dintre cele mai diverse. In cazul unora dintre femei apar poftele alimentare si respingerea totala pentru alte tipuri de mancaruri. Toate aceste manifestari sunt deosebit de vizibile in primul trimestru de sarcina. Unele femei insarcinate se simt somnoroase in timp ce altele nu pot dormi de loc. Printre alte simptome ce se merita a fi mentionate sunt durerile de cap, constipatia, schimbarile de stare sau starile de lesin sau ameteala, acestea din urma fiind generate de nivelele scazute de zahar din sange. In alta ordine de idei, pe perioada sarcinii, la unele femei poate aparea o crestere a temperaturii corporale.

Fiecare sarcina este unica si diferita si nici o femeie nu va avea aceleasi simptome. Unele viitoare mamici petrec sarcina fara sa aiba nici un fel de simptome, evident in afara de ciclurile menstruale pierdute.

La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in 10 saptamani

Vor aparea anumite schimbari in viata dumneavoastra odata ce ati ramas insarcinata asa ca fiti gata pentru ele. A fi mama este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei. Dar trebuie sa aveti mare grija, va fi nevoie de un nou stil de viata, de o alimentatie sanatoasa bogata in fructe proaspete, legume, calciu si suplimente alimentare pe baza de fier. Trebuie sa respectati un regim de exercitii regulat cu plimbari regulate si exercitii usoare. Exercitiile de respirat pot sa ajute mult in depasirea stresului generat de nastere. Peste toate, trebuie sa va pastrati o gandire pozitiva pentru a va putea bucura de sarcina si de copil. Pastrati-va o stare vesela de-a lungul sarcinii pentru a asigura sanse cat mai mari copilului de a se naste sanatos.

Mergeti regulat la controale medicale fie la doctorul dumneavoastra fie la spitalul de care apartineti. Eliminati orice dubiu discutand orice problema care va ingrijoreaza cu medicul dumneavoastra, cu partenerul sau cu familia ori prietenii, asta va va ajuta sa scapati de griji si anxietate. Odihniti-va mult pentru ca acest lucru este benefic atat pentru dumneavoastra cat si pentru copil. Luati-va medicatia la timp. Bucurati-va de sarcina si de copilul care o sa vina pe lume.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole