Cea de-a 19 a saptamana apartine tot celui de-al doilea trimestru, In aceasta etapa a sarcinii se petrec cateva schimbari importante cu corpul mamei, totusi schimbarile pe care le sufera copilul sunt mult mai numeroase si mai specifice. Mama este mult mai relaxata, mai ales ca acum a ajuns la jumatatea sarcinii si deja s-a adaptat la schimbarile care au avut sau sunt pe cale sa aiba loc in corpul ei pe parcursul diferitelor etape ale sarcinii. Pot aparea probleme legate de piele, de tensiunea arteriala sau de nivelul de fier din corp. Dar totul este in regula atata timp cat se respecta o dieta sanatoasa si indicatiile medicului in a carui observatie este sarcina. Pentru problemele de piele femeia poate sa consulte medicul de familie sau poate sa urmeze niste indicatii simple, deoarece acestea nu sunt probleme esentiale.

Copilul a crescut deja destul de mult si viitoarea mama poate sa il simta destul de bine acum datorita loviturilor sale. Si chiar daca femeia nu simte inca miscarile copilului nu sunt motive de ingrijorare, desi mamicile ingrijorate pot oricand sa faca o ecografie, de siguranta

Dezvoltarea copilului in saptamana 19 de sarcina

In a 19-a saptamana de sarcina, dezvoltarea copilului devine foarte specifica. Rinichii sai incep sa produca urina, pe scalpul micutului incepe sa creasca par, iar la nivelul gingiilor incep sa apara dintii Dar cea mai interesanta schimbare intervine la nivelul creierului copilului unde zonele care gestioneaza simturile incep sa se specializeze. Daca este femeie, atunci ovarele ei au de acum mai mult de 6 milioane de ovule.

Scheletul copilului se intareste, iar muschii corpului devin mai puternici. Daca deja ati inceput sa simtiti miscarile copilului, probabil ca de acum ati inceput sa va dati seama ca acestea au devenit mai puternice. Copilul se misca, puteti sa simtiti chiar lovituri in stomac, copilul incercand sa descopere limitele spatiului sau. Totusi copilul doarme foarte mult, circa 20 de ore pe zi, dar de multe ori se trezeste cand mama vrea sa se odihneasca doar ca dupa aceea sa adoarma din nou.

In a 19-a saptamana copilul devine constient de sunetele care se aud din afara uterului. Uneori veti simti copilul speriat datorita unor zgomote prea tari sau neasteptate.

saptamana 19 sarcina

Schimbari cu corpul dumneavoastra in a 19-a saptamana de sarcina

In a 19-a saptamana de sarcina multe femei remarca ca anumite parti ale corpului au devenit uscate si lipsite de vigoare si este nevoie sa beti multa apa si sa va pastrati o dieta sanatoasa pentru a evita asemenea probleme. De asemenea folosirea unei creme hidratante este recomandata pentru zonele de piele cu probleme. Pentru a scapa de zonele de piele cu vergeturi este recomandat sa folositi o lotiune cu unt de cacao.

In saptamana a 19-a s-ar putea sa suferiti de iritatii datorita transpiratiei abundente produse de metabolismul accelerat. De aceea este bine sa va imbracati in haine din materile usoare prin care sa poata trece aerul. De asemenea este recomandat sa evitati expunerea la soare pentru a nu va supraincalzi sau deshidrata. Dar trebuie sa evitati bauturile cu cofeina sau cele bogate in zahar.

Printre simptomele celei de-a 19 a saptamani se numara oboseala, greutatea in a respira, ameteala, palpitatii ale inimii sau senzatiile de lesin. Iar aceste simptome pot fi cauzate de lipsa de fier din organism. Ametelile mai pot fi cauzate si de hipotensiunea arteriala cauzata la randul ei de momentele in care mama sta culcata si uterul aplica presiune pe vena cava si pe aorta, principalele vase din corp.

Femeile insarcinate mai pot suferi in aceasta perioada de dureri ale ligamentelor rotunde, dureri care se ridica din abdomen si radiaza in ambele zone ale soldului. Totusi durerile acestea sunt considerate normale mai ales deoarece multe schimbari au loc pentru prima data in locul femeii.

La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in 19 saptamani

Saptamana a 19-a este perioada in care copilul devine constient de sunetele ce vin din afara mediului sau uterin si este o idee buna sa il chemati pe tatal copilului sa vorbeasca cu el. Daca aveti un animal, lasati-l si pe acesta sa se manifeste pentru a deveni cunoscut copilului. De asemena si ceilalti membri ai familiei ar trebui sa vorbeasca copilului pentru ca acesta sa se obisnuiasca inca de pe acum cu ei. Dar atentie, copilul se va speria de sunete puternice asa ca este bine sa vorbiti cu el pe un ton calm. Multe femei iau in aceasta perioada tratamente pe baza de plante, dar este recomandat ca aceste tratamente sa nu fie administrate fara acordul medicului. Asta deoarece multe dintre aceste plante care pot parea inofensive pot produce contractii ale muschilor uterini, ceea ce poate duce mai departe la avort spontan.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole