In a 22 a saptamana de sarcina va simtiti relativ confortabil si va aflati aproximativ la jumatatea sarcinii. A inceput sa va placa ideea de a fi insarcinata si va faceti planuri de viitor legate de nastere si cresterea copilului. Deja ati inceput sa luati in greutate si ati trecut de starile initiale de greata si rau de dimineata. La 22 saptamani copilul creste in ritm constant si veti incepe sa simtiti miscarile copilului.

O viitoare mamica trebuie sa isi ia anumite masuri de siguranta pe perioada sarcinii. In primul rand, trebuie evitat fumatul si bautura pe toata perioada sarcinii.Copilul se dezvolta intr-un ritm foarte rapid pe perioada primului trimestru de sarcina. Aceasta perioada este cruciala pentru buna evolutie a sarcinii si a copilului. De aceea mama trebuie sa fie atenta. O femeie trebuie sa se pregateasca atat fizic cat si psihic pentru sarcina si trebuie sa adopte un stil de viata sanatos. Exista multe schimbari fizice si emotionale care au loc in corpul unei femei pe perioada sarcinii.

Ea trebuie sa aiba grija de aceste probleme sfatuindu-se cu familia, prietenii si expertii medicali. O dieta echilibrata, un regim bun de exercitii si o atitudine optimista o va ajuta pe viitoarea mama sa isi mentina o stare pozitiva pe tot parcursul sarcinii ce va asigura si sanatatea copilului ce urmeaza a se naste.

Dezvoltarea copilului in saptamana 22 de sarcina

22 saptamani de sarcinaCopilul castiga greutate in aceasta perioada. Acum acesta are o greutate intre 430 si 450 de grame, si o lungime de aproximativ 27 cm. Copilul seamana acum cu un nou nascut, cu singura diferenta ca pentru moment fatul este mult mai "subtire" deoarece inca nu i s-au dezvoltat toate straturile de grasime. Desi micutul ia in greutate in mod constant, pielea lui este inca ridata, iar corpul lui se afla intr-o continua dezvoltare.

Toate organele copilului sunt si ele in continua dezvoltare. Ficatul sau a inceput sa produca diverse enzime de care este nevoie pentru a descompune bilirubina. Bilirubina este produsa ca rezultat al descompunerii celulelor rosii ale sangelui. Celulele rosii fetale au o viata mai scurta si automat productia fetala de bilirubina este cu mult mai mare. Bilirubina din sangele fetal ajunge in placenta si dupa aceea trece in sangele mamei, iar ficatul mamei elimina respectiva bilirubina. De asemenea copilul se dezvolta si creste la un nivel constant.

La 22 de saptamani de sarcina, copilul are buze si ochi bine conturati. Irisul, partea colorata a ochiului exista, dar nu are culoare. Pleoapele si spancenele sunt si ele bine formate. Dintii au inceput sa se formeze si se pot vedea sub linia gingiilor. Si creierul copilului se dezvolta foarte repede in aceasta perioada. La fel de repede se dezvolta si sistemul senzorial al copilului. Creierul a dezvoltat deja o retea destul de mare de neuroni si copilul descopera simtul tactil. De acum micutul poate incepe sa inceapa sa isi exploreze corpul, atingandu-si fata si miscandu-si mainile si picioarele pentru a simti ceea ce este de jur imprejurul lui.

Daca copilul este fata, ovarele si viitoarele ovule s-au dezvoltat destul de mult, iar uterul s-a format deja.

Schimbari cu corpul dumneavoastra in a 22 saptamana de sarcina

Veti incepe sa observati cateva schimbari de ordin fizic. Simptomele initiale ale sarcinii includ cresteri ale nivelurilor hormonilor din corp, sensibilitate accentuata a sanilor, sangerari, crampe abdominale, dureri, disconfort pelvic, greturi matinale, greata, stari de voma, schimbari de stare, iritabilitate, somnolenta, ameteala, lesin, dureri usoare de cap, constipatie, pofte alimentare si aversiuni pentru alte tipuri de alimente. Fiecare sarcina este unica in felul ei, deci fiecare femeie va resimti altfel aceste simptome. Unele vor avea simptome accentuate in timp ce altele este posibil sa nu simta aproape nimic.

Starile initiale de greata si voma pot sa scada in etapele ulterioare ale sarcinii. Desi in anumite cazuri acestea pot continua pana la sfarsitul sarcinii. In aceasta perioada a sarcinii cele mai vizibile schimbari sunt cresterea in greutate, marirea sanilor si dezvoltarea burticii.

Volumul de sange creste simtitor in organism, iar acest fenomen se face simtit mai ales in partea inferioara a corpului ceea ce poate duce la sangerari vaginale. Unele femei vor dezvolta hemoroizi si vor avea sangerari rectale si anale. De asemenea de acum miscarile copilului incep sa se faca simtite.

La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in 22 de saptamani

Vor aparea multe schimbari fizice si emotionale pe tot parcursul sarcinii si trebuie sa invatati sa le faceti fata in mod corect. Este bine sa adoptati un stil de viata sanatos pentru a fi sigura ca veti avea o sarcina fara probleme si un copil sanatos. De asemenea obiceiuri precum fumatul sau consumul de alcool trebuie sa dispara, ele fiind riscante pentru fat.

Dieta trebuie si ea aleasa cu grija, ea trebuind sa contina nutrienti, vitamine, fier si calciu. Dar dieta trebuie combinata si cu exercitii exercitii usoare de respiratie si plimbari lejere. Nu in ultimul rand, trebuie sa tineti minte pe tot parcursul sarcinii sa va pastrati o atitudine pozitiva.

In alta ordine de idei, comunicarea cu familia, prietenii, partenerul de viata si medic este importanta. Astfel veti putea afla mai multe despre problemele care va ingrijoreaza. Este foarte important sa faceti controale ante natale regulate, inclusiv testele legate de verificarea anemiei. Cum deja ati inceput sa luati in greutate, este foarte important sa verificati daca este vorba de o dezvoltare sanatoasa.

Burtica va continua sa se dezvolte si in saptamana 22 de sarcina, deci este bine sa folositi creme care sa previna aparitia vergeturilor. De asemenea aveti mare grija de igiena personala . Este bine sa aveti grija in alimentatie si sa evitati aparitia constipatiei, iar daca apar hemoroizi, luati masuri din timp.

Sarcina este o experienta unica in viata asa ca pastrati-va o atitudine pozitiva si aveti grija atat de dumneavoastra cat si de copil.

Saptamana 22 de sarcina video

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4