Deja ati ajuns in a doua parte a celui de-al doilea trimestru. Pentru moment va aflati intr-o perioada de acalmie a sarcinii in care simptomele initiale au trecut si nu mai aveti parte nici de stari de voma si nici de greturi. Acum incepeti sa cresteti constant in greutate si burtica incepe sa creasca simtitor, copilul luand si el in greutate.

Viitoarea mamica trebuie sa mearga regula la controalele prenatale. Astfel se poate observa evolutia copilului de-a lungul sarcinii dar si starea de sanatate a mamei. Multe complicatii pot fi astfel evitate prin tratamente timpurii.

De mare ajutor sunt si cursurile prenatale, deoarece viitoarea mamica ajunge sa cunoasca alte viitoare mame si sa imparta pareri si informatii.

Viitoarea mama trebuie sa urmeze o dieta echilibrata pentru a asigura buna dezvoltare a copilului. Un regim de exercitii regulate cu plimbari zilnice si antrenamente usoare vor fi de asemenea de mare ajutor. Mama mai trebuie sa ia si suplimente de fier si calciu pentru a asigura sanatatea dintilor si oaselor copilului

Dezvoltarea copilului in saptamana 23 de sarcina

In a 23 a saptamana de sarcina copilul se dezvolta intr-un ritm stabil. Micutul are acum circa 29 de cm. Evident aceasta aproximare variaza de la copil la copil, avand in vedere ca fiecare se dezvolta intr-un alt ritm. Fatul arata ca o fiinta umana cu trasaturi ce se apropie de cele ale unui nou nascut, dar dimensiunile sale sunt in continuare miniaturale.

Depunerea de grasime se petrece intr-un ritm alert, dar pielea copilului arata inca rosie si ridata datortia pielii care a inceput sa isi piarda transparenta, formandu-si pigmentul. Copilul incepe sa faca miscari puternice si loveste in peretii uterului. De asemenea copilul isi atinge cordonul ombilical si alte parti ale corpului si s-ar putea sa inceapa sa isi suga degetul.

Fatul continua sa inghita lichid amniotic si sa il recircule prin urinare. Prin aceasta operatiune copilul preia zaharuri si lichide din lichidul amniotic, ca un supliment la ceea ce primeste prin placenta.

Tot aici trebuie mentionat ca simtul auzului s-a dezvoltat destul de mult.

Pancreasul copilului s-a dezvoltat bine si a inceput deja sa produca insulina. Plamanii micutului cresc si se dezvolta pregatindu-l pentru respiratie, in timp ce toate celelalte organe, muschi si oase cresc intr-un ritm constant.

Schimbari in corpul dumneavoastra in a 23-a saptamana de sarcina

saptamana 23 de sarcinaIn saptamana 23 uterul a ajuns cu aproape doua degete peste nivelul buricului, iar acesta s-ar putea umfla datorita intinderii muschilor stomacali.

Deja se poate spune ca ati luat destul de mult in greutate iar stomacul s-a extins, sarcina devenind mai mult decat vizibila.

Cele mai multe femei au depasit deja simptomele si semnele initiale ale primelor luni de sarcina. Simptome ce pot sa includa: greturile matinale, starile de voma, crampele abdominale, discomfortul pelvic, crampele, iritabilitatea, somnolenta, schimbarile de stare, sangerarile, poftele alimentare sau respingerea anumitor alimente.

Este adevarat ca si aceste simptome variza de la o sarcina la alta, astfel, unele femei le pot resimti intr-un mod foarte sever in timp ce altele nu au aproape nici un simptom. Deoarece apare o crestere a volumului de sange in partea inferioara a organismului, femeile insarcinate au o nevoie crescuta de a urina.

Unele mamici pot avea hemoroizi cu sangerari anale. Pot aparea de asemenea crampe musculare la picioare. Un alt caz este cel al aparitiei contractiilor de tip Braxton Hicks, acestea nu sunt dureroase si ajuta corpul sa se pregateasca pentru nastere. Iar in unele cazuri viitoarele mame pot avea sangerari gingivale.

La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in 23 de saptamani

Vor fi multe schimbari fizice si psihice de-a lungul sarcinii. Aceste schimbari sunt temporare si va veti reveni la normal dupa nastere. Invatati sa faceti fata acestor schimbari intr-o maniera pozitiva si veti putea sa va descurcati cu ele. Adoptati un stil de viasa sanatos cu o dieta echilibrata, antrenamente regulate si o dispozitie vesela si optimista.

Este bine sa va discutati planurile, sperantele si asteptarile cu partenerul de viata. Nu uitati ca daca aveti vreo problema sa cereti sfatul prietenilor, familiei si medicului ginecolog. Astfel veti putea sa va eliminati eventualele dubii.

Ar mai fi indicat sa urmati si un curs prenatal unde veti putea invata mai multe despre cum sa faceti fata sarcinii. Cautati in orasul dumneavoastra sa vedeti daca exista un asemenea curs prenatal pentru gravide.

Pastrati o buna igiena si o curatenie impecabila pe intreaga perioada a sarcinii. Mergeti la controale prenatale regulate ca sa fiti sigura ca fatul se dezvolta si creste asa cum trebuie. Aveti grija si tratati problemele medicale cum ar fi anemia, hemoroizii, tensiunea sanguina crescuta, etc, in timp util. Odihniti-va si dormiti suficient deoarece acest lucru va avea un efect deosebit de important pentru sanatatea copilului. Si mai presus de toate, bucurati-va de sarcina dumneavoastra.

A fi mama este o stare sublima asa ca fiti optimista si aveti grija.

Saptamana 23 de sarcina video

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4