Hipnoza poate diminua durerile nasterii
Inca din vremuri foarte indepartate s-au cautat metode naturale pentru a diminua...
In aceasta perioada s-ar putea sa aveti de-a face cu probleme legate de indigestie datorita cresterii in greutate a uterului si de aceea va fi nevoie sa consumati alimente bogate in fibre specifice dietei unei femei gravide, inclusiv fructe, legume si cereale integrale.
De asemenea este recomandat sa beti multa apa pentru a evita constipatia, dar si deshidratarea care poate duce la o nastere prematura. Puteti inca face exercitii, inclusiv plimbari sau inot iar daca aveti o constipatie grava puteti cere medicului sa diminueze doza zilnica de fier pe care o primiti. De mentionat ca laxativele si uleiurile minerale sunt interzise in perioada sarcinii deoarece pot produce o nastere prematura. La Cursul Lamaze vei primi mai multe informatii referitor la ce trebuie sa faci in saptamana 29 de sarcina.
Uneori medicul care va are sub supraveghere s-ar putea sa va ceara sa renuntati temporar la anumite activitati si va va cere sa faceti anumite teste, precum cele de presiune a sangelui, cel de glucoza, de urina, de pozitie a copilului sau cel de crestere si dezvoltare a fatului.
Micutul creste rapid, iar creierul acestuia are parte de o dezvoltare accelerata, care a inceput in saptamana a 28-a. Se dezvolta muschii, plamanii si simturile copilului. Fatul poate acum auzi bine si poate distinge sunetele reale si vocile de toate vibratiile din jurul lui. Unii experti sustin ca ritmul batailor inimii copilului va creste la auzul glasului mamei sau al tatalui. Muzica si povestile pe care copilul le aude acum vor fi sunete la care mai tarziu dupa nastere, copilul va reactiona oprindu-se si ascultand atent.
Copilul este mai putin hiperactiv in aceasta perioada si indiferent cat de mult mancati copilul va cere si mai multa mancare, lasandu-va mereu obosita si cu senzatia de foame.
Micutul poate acum sa isi deschida si ochii si sa isi intoarca capul cu totul spre o sursa de lumina puternica.
Unghiile cresc si ele, iar sub piele continua depunerea de straturi de grasime, straturi absolut necesare odata ce copilul se va naste. Mai mult chiar, acum fatul isi poate suge degetul si capata abilitatea de a plange.
Cele mai multe femei iau in greutate pana in aceasta sapatamana circa 5 kg in plus. De asemenea unele viitoare mamici sufera schimbari hormonale in urma carora le apar pe piele iritatii sau dimpotriva pielea li se usuca foarte repede, ducand la mancarimi ale pielii, mancarimi ce pot fi ameliorate prin masaj.
Tot caracteristice acestei perioade de sarcina sunt si schimbarile bruste de dispozitie, oboseala si letargia, cele mai multe, datorandu-se cresterii in greutate.
Presiunea exercitate de greutatea copilului poate cauza probleme cu nervul sciatic si dureri destul de mari in nervul lung care se extinde pe intreaga lungime a piciorului. O rezolvare a acestei probleme este sa va inmuiati picioarele in apa calda, iar cand dormiti sa va asezati confortabil, cu o perna sub picioare. Tot la capitolul simptome trebuie mentionate varicele care pot aparea pe picioare datorita cresterii greutatii odata cu cresterea copilului.
Vaginoza bacteriana sau alte asemenea infectii fungice pot fi cauza pentru nasterea prematura a copilului si trebuie evitata prin folosirea de lenjerie si imbracaminte curata si adecvata ca dimensiuni.
Dormitul pe spate nu este recomandat si este indicat ca atunci cand sunteti in pat, sa stati pe partea stanga pentru a asigura confortul copilului si pentru a va imbunatati circulatia. Unele mamici ar putea avea dificultati in respiratie, iar nevoia de a urina frecvent revine, acum, in al treilea trimestru, datorita presiunii exercitate de greutatea placentei asupra vezicii urinare. De asemenea vor aparea umflaturi ale gleznelor si fetei datorate retentiei de apa.
Din timp in timp vor aparea si contractiile de tip Braxton-Hicks, acestea pregatind corpul pentru travaliu.
Un aspect de remarcat este ca temperatura exterioara a mamei are tendinta de a creste deoarece pe langa caldura corporala a mamei, fatul radiaza si el caldura.
Deoarece in interior are loc o dezvoltare accelerata a copilului trebuie sa aveti grija si sa beneficiati de suficienta odihna si relaxare, ca si de o nutritie adecvata sarcinii. Aveti grija sa aveti in alimentatia de zi cu zi doza optima de proteine, acid folic, vitamina C, fier si calciu. Puteti sa incepeti sa cititi povestile legate de nastere ale altora care au trecut prin aceasta faza a vietii pentru a va pregati pentru saptamanile ce urmeaza. O alta idee recomandata este sa faceti schimb de experiente cu femeile de la cursul prenatal. Si nu in ultimul rand, vizitati maternitatea in care vreti sa nasteti pentru a va familiariza cu locurile.
Cunoasterea diferitelor faze ale nasterii va va ajuta sa va pregatiti pentru evenimentul ce urmeaza. Fiti atenta si urmariti sa aveti tot timpul o pozitie corecta indiferent daca dormiti sau pur si simplu stati pe un scaun pentru a evita crampele musculare si durerile de spate. Mai mult, pentru un confort sporit atat al dumneavoastra cat si al copilului este indicat sa dormiti cu o perna sub picioare.
Aveti grija sa consumati o dieta bogata si variata deoarece aceasta are un efect deosebit de important asupra copilului dar si asupra dumneavoastra, ferindu-va de infectii si de alte probleme de sanatate.
Dupa a 29 a saptamana de sarcina, medicul dumneavoastra s-ar putea sa va schimbe programarea vizitelor la cabinet, acestea devenind saptamanale, dar aceasta decizie ii apartine exclusiv si depinde starea de sanatate a dumneavoastra si a copilului.
Spre sfarsitul sarcinii urmeaza ca medicul sa faca un examen al pelvisului pentru a determina dilatatia cervixului. De asemenea doctorul o sa va intrebe si despre contractiile Braxton Hicks si va discuta cu dumneavoastra alte probleme legate de apropiata nastere.