In cea de-a 3-a saptamana de sarcina sunteti inca nesigura despre sarcina dumneavoastra si este momentul sa primiti o confirmare mergand la un ginecolog. Odata ce aveti o confirmare a sarcinii, urmatorul pas este sa va alegeti un obstetrician cu care veti tine legatura pe tot parcursul celor noua luni. Odata ce ati fixat o intalnire cu medicul specialist, este bine sa  va faceti o lista cu toate intrebarile pe care vreti sa i le puneti pentru ca atunci cand veti fi fata in fata mai mult ca sigur ca veti uita ceva.

La acest moment, veti fi curioasa in special in legatura cu lucrurile pe care trebuie sa le faceti pentru a avea o sarcina normala. Este posibil ca doctorul sa va solicite sa faceti anumite analize ale sangelui sau sa va recomande o tableta de fier, o pastila de acid folic si eventual o alta tableta pentru a preveni aciditatea si greata, doua simptome de sarcina frecvent intalnite in sarcina. De asemenea medicul va va sfatui sa renuntati la orice fel de medicatie luati pana acum. Dupa ce obstetricianul va confirma faptul ca sunteti insarcinata, unitatea sanitara de care apartineti va va lua in evidenta si de fiecare data cand veti veni la consult va trebui sa aduceti fisa pe care ati primit-o de la unitatea sanitara. Aceasta fisa va contine detalii importante cum ar fi greutatea dumneavostra la inceputul sarcinii, medicamentele, vitaminele, sau suplimentele nutritive recomandate de doctor si de asemenea detalii despre orice problema de sanatate pe care o veti avea pe tot parcursul sarcinii si care va trebui monitorizata.

Dezvoltarea Copilului in a treia saptamana de sarcina

saptamana 3 de sarcinaIn acest stadiu, copilul se dezvolta intr-un ritm accelerat, micul "ghem" de celule multiplicandu-se rapid. O parte din blastocit va deveni placenta, care va produce HCG, un hormon al sarcinii, cunoscut si ca human chorionic gonadotropin. In acest timp, lichidul amniotic se aduna in jurul celulelor care vor proteja si adaposti copilul dumneavoastra pe toata perioada sarcinii.

Nevazute, o serie de schimbari au loc in corpul dumneavoastra. In aceasta perioada se formeaza creierul, inima, coloana vertebrala si sistemul gastrointestinal. Embrionul este foarte mic in aceasta etapa si arata ca un grup de celule fara o forma specifica. Dimensiunea capului este mai mica de 0,006 inchi si poate fi vazuta cu ochiul liber. Embrionul este bine fixat de peretele uterului, ovulul fertilizat este acum un embrion cu creierul si coloana vertebrala dezvoltate. De asemenea stratul extern se schimba formandu-se placenta si cavitatea amniotica. In aceasta etapa inima incepe sa bata si dimensiunile copilului sunt intre 2 si 5 mm.

Schimbari cu corpul dumneavostra in saptamana a treia de sarcina

Cele mai multe femei inca nu observa schimbari mai ales in ceea ce priveste exteriorul corpului. De fapt unele incep chiar sa slabeasca datorita scaderii apetitului in urma schimbarilor hormonale aparute, dar si datorita greturilor si varsaturilor. Insa unele vor avea parte de mici crampe si scurgeri vaginale. In acest stadiu, fertilizarea a vut deja loc, iar spermatozoidul a migrat prin uter si a ajuns in trompele uterine unde a fertilizat ovulul.

Sunt 46 de cromozomi care se combina pentru a forma zigotul. In aceasta faza, sexul, culoarea, trasaturile si caracteristicile copilului sunt deja determinate. Dupa formare, zigotul "calatoreste" prin trompele uterine si se ataseaza de peretii uterului. Unele femei vor avea in timpul noptii mici sangerari sau discomfort, totusi primele fiind destul de rar intalnite, caz in care se recomanda consultarea medicului. Acesta este momentul propice pentru a va verifica greutatea, deoarece acesta este momentul de inceput al sarcinii si veti avea cea mai mica greutate din urmatoarele noua luni.

Cele mai multe femei castiga intre 10 si 15 Kg pe intreaga perioada a sarcinii, din care numai 3,5 Kg reprezinta greutatea copilului. Desigur aceste valori depind exclusiv de caracteristicile corpului si de greutatea de dinainte de sarcina. A avea o greutate prea mare sau prea mica este iarasi o cauza pentru o intreaga serie de probleme si de aceea aveti nevoie sa va monitorizati greutatea inca din primele zile cand aflati ca sunteti insarcinata. In acest sens este esentiala administrarea de nutrienti precum acidul folic, proteinele, fierul si calciul pentru a hrani copilul.

Acidul folic este cel mai important in aceasta etapa a dezvoltarii copilului pentru a preveni aparitia de afectiuni ale tubului neural, aceasta fiind structura din care se vor forma creierul si coloana vertebrala. Consumul de proteine este necesar pentru crearea de noi tesuturi, calciul foloseste pentru o dezvoltare sanatoasa a oaselor si dintilori, iar fierul este esential pentru un volum de sange suficent.

La ce sa va asteptati in saptamana 3 de sarcina

Aceasta este abia a treia saptamana de sarcina si in general sunteti libera sa va duceti la indeplinire obiceiurile zilnice in afara cazurilor in care medicul dumneavoastra va recomanda altceva. Nu exista schimbari notabile la exteriorul corpului, totusi, in interior, corpul sufera o gama larga de schimbari care vor avea tendinta sa dezechilibreze echilibrul hormonal feminin ceea ce va duce la frecvente schimbari de stare.. Ar trebui sa va pastrati o stare de spirit pozitiva si sa va feriti de depresie si suparari, deoarece in timp acestea risca sa afecteze copilul.

Multe femei incep sa citeasca carti din spiritualitate sau romane care au un efect calmant si relaxant si asculta muzica usoara, relaxanta cu efect pozitiv asupra dezvoltarii mentale a copilului. Exercitiile si obiceiurile alimentare sanatoase sunt esentiale pe intreaga perioada a sarcinii si ar trebui adoptate inca de la inceputul celor noua luni. Nu trebuie sa uitati ca tot ceea ce mancati sau beti este absorbit si de copil si de aceea este foarte important sa evitati consumul de alcool, droguri, medicamente puternice, cofeina, mancare inadecvata si fumatul. O dieta echilibrata, bogata in proteine si calciu va va face bine atat dumneavoastra cat si copilului. Totusi atunci cand vine vorba de exercitii fizice este bine sa va consultati intai medicul. Cele mai recomandate activitati pentru elasticizarea muschilor in perioada sarcinii sunt inotatul, mersul pe jos, dansul lent si exercitiile Kegel. Este foarte important sa evitati schiatul, aerobicul intensiv si calaria, in toate etapele sarcinii, deoarece acestea pot duce la pierderea sarcinii.

Saptamana 3 de sarcina - video

http://www.cali.ro/20-iron-plus-fier-pentru-o-sanatate-de-fier.html

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole