Acesta este inceputul ultimului trimestru de sarcina si in medie in fiecare saptamana veti mai adauga circa 500 de grame la propria greutate, din care aproximativ jumatate o reprezinta cresterea in greutate a copilului dumneavoastra. De fapt copilul va castiga in urmatoarele sapte saptamani undeva intre 1/3 si 1/2 din greutatea pe care o va avea la nastere, micutul acumuland acum greutatea necesara pentru a putea supravietui trecerii la mediul exterior. De altfel,  depunerile de grasime il fac pe micul copil sa para grasut si mai sanatos.

Cum copilul se bazeaza direct pe nutrientii care vin prin alimentatia dumneavoastra, este esential sa respectati o alimentatie sanatoasa cel putin pana la sfarsitul sarcinii, iar daca consumati mese mici, regulate, aveti grija sa va diversificati dieta si sa nu uitati sa introduceti in ea si legume si fructe, atat de necesare pentru o buna dezvoltare a copilului si a sistemului sau imunitar.

Arsurile si indigestiile pot sa creasca in intensitate si este recomandat sa consumati mici gustari sanatoase si sa beti un suc de fructe proaspat stoarse la culcare daca va mai este foame. Mai mult, este bine sa renuntati la orice fel de junk food si la bauturile cu continut de cofeina, chiar daca ispita este destul de mare. Multe femei insarcinate tind sa aiba sangerari gingivale si sa li se apara carii datorita schimbarilor hormonale si variatiilor de tensiune sanguina. Pe de alta parte, dintii pot fi afectati si de tipul alimentatiei dumneavoastra avand in vedere ca ei trebuie spalati dupa fiecare masa si cel putin o vizita la dentist trebuie programata pe perioada sarcinii. Gustarile cu branza si legume crude, cu putin sos de salsa sunt bune pentru dinti deoarece cresc nivelul de calciu. Insa si vitamina C este esentiala pentru sanatatea dentara asa ca se recomanda si gustarile cu capsuni, lamaie, legume verzi sau seminte de chia.

 

Dezvoltarea copilului in saptamana 33 de sarcina

Straturile de grasime continua sa se depuna sub pielea copilului, iar oasele i se intaresc cu exceptia oaselor craniului deoarece craniul trebuie sa fie flexibil pentru momentul in care copilul se va naste. Presiunea asupra capului copilului este atat de mare la nastere incat unii dintre copii se nasc cu forma capului usor conica. De altfel, oasele craniului nu se intaresc si se sudeaza decat spre sfarsitul adolescentei permitand creierului si altor tesuturi sa creasca.

Plamanii sunt aproape maturizati dar nu suficient, astfel incat, daca s-ar naste acum, copilul ar avea nevoie sa stea in incubator. Micutul este inca destul de slab, dar structura lui generala este similara cu cea de la nastere. Ca o mentiune, daca aveti tripleti ei se vor naste in saptamana 33 de sarcina. Aceasta este si o perioada in care copilul se pozitioneaza intr-o anume pozitie in uter. Cei mai multi copii se pozitioneaza cu capul in jos, dar daca asta nu s-a intamplat inca este timpul sa ii schimbati pozitia, In acest sens exista anumite exercitii pe carel e puteti afla. Una dintre metodele ce par a fi eficiente este Yoga, dar daca nu ati practicat pana acum, este bine sa aveti grija si sa consultati un specialist.

 

Schimbari cu corpul dumneavoastra dupa 33 saptamani de sarcina

Cam in aceasta perioada veti incepe sa va intrebati daca veti sti cand vi se rupe apa, dar trebuie stiut ca numai una din 10 femei simte ruperea apei, un fenomen ce se petrece cel mai adesea acasa in pat. De altfel sacul amniotic se poate rupe chiar inainte ca primele simptome ale nasterii sa se manifeste. Mai mult, ruperea apei poate fi confundata cu o scurgere de urina care este destul de comuna in timpul sarcinii datorita presiunii exercitate asupra vezicii. Este indicat sa se practice exercitiile de tip Kegel pentru a intari muschii pelvieni, iar o nutritie sanatoasa este necesara pentru a intari pielea care acum trebuie sa se intinda si mai mult odata cu cresterea in dimensiuni a copilului. S-ar putea sa simtiti o oarecare durere si amorteala in degete, brate si incheieturi. Daca cumva aveti o ocupatie in care trebuie sa faceti gesturi repetitive este indicat ca la intervale regulate sa va intindeti mainile pentru a evita durerile si amorteala.

Desi copilul s-ar putea misca destul de des, trebuie sa tineti cont de faptul ca fiecare copil are propriul ritm de activitate. Pentru mai multa siguranta ati putea sa tineti socoteala miscarilor copilului dumneavoastra prin diferite metode. In mod normal ati putea simti in jur de 10 miscari in doua ore dar acest lucru depinde exclusiv de ritmul de somn al copilului.

 

La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in 33 de saptamani

33 saptamani de sarcinaOdata cu cresterea in greutate a copilului va puteti astepta la probleme cu somnul, mersul si statul. Purtati haine largi si puteti chiar sa va coaseti cateva haine adaptate starii de maternitate ce va incepe in destul de putin timp. In timpul somnului puteti sa va puneti cateva perne in lateralul corpului sau sub picioare pentru a va creste confortul si pentru a diminua crampele cauzate de cresterea in greutate. Si urinarile frecvente vor deveni un obicei neplacut, mai ales in timpul noptii, de mai multe ori pe noapte...

Evitati sa dormiti pe spate deoarece acest lucru poate dauna copilului, impiedicand fluxul de sange catre micut, de aceea este cel mai indicat sa dormiti pe partea stanga, avand in vedere ca aceasta este cea mai buna pozitie atat pentru dumneavoastra cat si pentru copil.

Bucurati-va de cat mai multa odihna pentru ca odata ce copilul se va naste, veti petrece multe nopti albe, iar daca suferiti de insomnie, care este destul de frecvent intalnita in timpul sarcinii, trebuie sa adoptati un regim alimentar potrivit si sa folositi exercitii de relaxare.

Durerile de talpi si de picioare se adauga si ele la disconfortul general cauzat de sarcina si de aceea este indicat sa va plimbati zilnic, sa va imbogatiti sursele de Calciu din alimentatie (lapte, suplimente alimentare).

Daca simtiti miscari ritmice in zona abdomina nu va speriati pentru ca nu este nimic altceva decat copilul dumneavoastra care sughita. Chiar daca micutul nu s-a intors inca in pozitia necesara pentru nastere, nu este inca tarziu, insa este posibil ca medicul dumneavoastra sa monitorizeze in mod deosebit pozitia copilului.

 

Saptamana 33 de sarcina - video

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole