Când o femeie însărcinată ajunge în cea de-a 38-a săptămână de sarcină apar anumite schimbări atât în ceea ce priveşte mama cât şi copilul. De altfel, copilul este acum pe deplin pregătit pentru naştere, cu capul aflat în poziţia potrivită, motiv pentru care, la viitoarea mămică, travaliul poate începe oricând. Aceasta poate fi chiar ultima săptămână de sarcină, însă copilul este în continuă creştere şi acum se sprijină pe oasele pelviene, fiind gata să se nască şi să ia pentru prima dată contact cu lumea înconjurătoare.

În aceste condiţii este bine să aveţi pregătite bagajele pentru spital, pentru că este posibil să fie nevoie să plecaţi în grabă şi este mult mai indicat să aveţi toate cele necesare pregătite dinainte. În aceste clipe, mulţi taţi simt nevoia să ofere un dar soţiei în semn de apreciere şi de dragoste, încercând să facă de neuitat perioada naşterii.

Dezvoltarea copilului in saptamana 38 de sarcina

saptamana 38 de sarcinaMicuţul se află în continuă creştere şi toate organele sale interne sunt complet dezvoltate. Cu toate aceste, plămânii şi creierul vor începe să funcţioneze normal doar atunci când copilul se va naşte. Urmând ca atât creierul cât şi plămânii să ajungă la maturitate pe măsură ce copilul va înainta în vârstă.

Deja la această dată, femeia însărcinată va începe să îşi imagineze cum va arăta copilul ei odată ce se va naşte, ale cui trăsături le va moşteni: dacă va avea ochii ei sau ai tatălui, nasul ca al mătuşii, etc. Dacă copilul se va naşte cu ochii căprui, atunci aceasta va rămâne aceasta culoare a ochilor pentru toată viaţa, însă dacă se va naşte cu ochii albaştrii atunci sunt mari şanse ca în primele luni culoare lor să se schimbe.

Canalele lacrimare se dezvoltă complet, în timp ce organele sexuale deja sunt bine dezvoltate şi sexul copilului nu mai este un mister de ceva timp. În altă ordine de idei, fetiţele se aşează într-o poziţie mai coborîtă în uter decât băieţii, însă în ambele cazuri fătul clipeşte, închide pumnii şi reacţionează la sunete. De asemenea micuţul reacţionează la lumină şi întuneric în timp ce straturile de grăsime de sub piele contribuie la reglarea termică a organismului.

Schimbări cu corpul dumneavoastră cand sunteti insarcinata in 38 de saptamani

Există câteva schimbări, atât interne cât şi externe. Schimbările externe pot fi observate şi de alţii, totuşi cele interne nu pot fi simţite decât de femeia însărcinată. Odata cu a 38-a saptamana incepeti sa resimtiţi umflarea picioarelor pe perioade mai mari de timp, ceea ce este normal şi reprezintă un semn al perioadei de sfârşit de sarcină. Totuşi dacă simţiţi o umflare si a mâinilor, feţei sau aveţi dureri mari, atunci trebuie să luaţi legătura cu medicul care vă are sub supraveghere, deoarece acestea pot fi semne ale unei afecţiuni numite hipertensiune indusă de sarcină, de asemenea cunoscută ca toxemie sau preeclampsie. Această afecţiune poate priva placenta de aportul de sânge de care are nevoie şi automat copilul va primi o cantitate de nutrienţi şi oxigen mai mică decât cea de care are nevoie. Acest lucru poate fi primejdios.

Pe măsură ce copilul creşte, organele interne ale femeii vor fi repoziţionate pentru a face loc fătului ceea ce poate produce arsuri la nivelul stomacului, dar poate duce şi la urinări frecvente datorită presiunii exercitate pe vezică, ceea ce nu înseamnă însă, că trebuie redus consumul de apă.

La ce să vă aşteptaţi cand sarcina are 38 de saptamani

În această perioadă veţi discuta cu medicul anumite aspecte sau probleme pe care este posibil să nu le fi lamurit încă. La cine trebuie să apelaţi când încep contracţiile,    cand trebuie sa va indreptati catre spital, care sunt interventiile considerate de rutina in spitalul in care veti naste, etc. De asemenea trebuie discutat cu medicul orice problemă care vă îngrijorează, referitor la starea de sănătate a copilului sau a dumneavoastră.

Trebuie să aveţi grijă la simptomele de hipertensiune indusa de sarcina, diabet gestant şi anemie. De acum miscarile copilului nu vor mai putea fi simtite asa de des şi de puternic pentru că micuţul nu mai are spaţiu să se dezvolte şi nici să se mişte. Totusi daca micuţul se poziţionează potrivit el poate veni pe lume în orice clipă. În această utimă etapă, este posibil să face un non stress test, care constă în a apăsa un buton de fiecare dată când simţiţi copilul mişcându-se. Aveti deja 38 de saptamani de sarcina si in curand veti deveni mamica.

Sarcina in 38 de saptamani - Video film

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole