Ghimbirul
Ghimbirul, aceasta radacina noduroasa cu miros intepator, se numara printre cele...
In cea de-a saptea saptamana, desi sunteti la jumatatea primului semestru de sarcina, inca nu au aparut modificari majore in ceea ce priveste aspectul exterior al corpului dumneavoastra. La acest nivel, dimensiunile copilului nedepasindu-le inca pe cele ale unui bob de mazare.
Pe de alta parte schimbarile interne prin care trece fetusul sunt din ce in ce mai mari si mai multe si este momentul sa deveniti mai atenta cu dieta si exercitiile dumneavoastra zilnice, deoarece nu mai trebuie sa ridicati greutati care ar putea cauza traume interne. Daca urmati orice tip de medicatie, administrarea acesteia nu trebuie sa depaseasca 48 de ore fara acordul medicului care va tine in observatie.
Exista teste care inca de pe acum pot sa va spuna daca aveti baiat sau fata, totusi acest gen de procedura este ilegala, mai ales daca inca va mai ganditi daca sa pastrati sarcina sau nu in functie de sexul copilului. Daca pana in acest moment nu v-ati inscris in lista de pacienti a unui obstetrician care sa va monitorizeze evolutia sarcinii este mai mult decat indicat sa va grabiti. Iar daca nu stiti la care medic sa va inscrieti, un punct de reper poate sa il reprezinte atat reputatia cat si localizarea cabinetului sau. Este important sa aveti o relatie foarte buna cu medicul dumneavoastra pentru ca acest lucru vă va face mult mai linistita pe perioada sarcinii. Si nu in ultimul rand a sosit momentul sa va pregatiti niste haine mai largi pentru saptamanile de sarcina ce urmeaza.
In aceasta saptamana de sarcina copilul creste foarte mult. Acum lungimea copilului dumneavoastra a ajuns undeva la 0,16 - 0,2 inchi, iar pina la sfarsitul saptamanii va deveni de 0,44 - 0,52 inchi. Acum incep sa se formeze parul, pleoapele si limba. Coatele si calcaiele devin mai vizibile odata ce trunchiul fatului incepe sa se indrepte, iar greutatea copilului se apropie de aceea a unui bob de mazare sau a unei pastile de Aspirina.
Tot acum placenta devine si ea vizibila, iar capul se pastreaza in continuare disproportionat de mare fata de restul corpului.
Organele interne sunt in cea mai mare parte formate, iar inima bate inca din saptamana a patra.
Acum, copilul pluteste in lichidul amniotic, iar mainile si picioarele au inceput sa se dezvolte pana la nivelul la care degetele incep sa devina vizibile. Cordonul ombilical creste in lungime si va mai continua sa creasca permitandu-i copilului o mai mare libertate de miscare in burtica. Deja se poate spune ca embrionul a evoluat pana la nivelul de fetus, nivel la care muschii si nervii incep sa functioneze. Acum copilul incepe sa aiba reflexe si sa se miste.
Abdomenul si toracele fatului sunt dezvoltate, iar plamanii incep si ei sa evolueze. Inima, activa, este situata in cavitatea toracica, iar capul si trasaturile sale ies din ce in ce mai mult in evidenta. De acum gura poate sa se deschida, iar ochii sunt vizibili sub membranele ce mai tarziu se vor transforma in pleoape. Se poate chiar observa evolutia degetele, urechile si sistemul vestibular.
Schimbarile in corpul dumneavoastra continua si desi oamenii din jur nu reusesc inca sa isi dea seama ca sunteti insarcinata s-ar putea sa cresteti in greutate desi, exista si cazuri in care in timpul sarcinii femeia poate pierde cateva kilograme datorita starilor de rau matinale.
Pierderea in greutate nu este complet neobisnuita avand in vedere ca la 7 saptamani de sarcina, poftele alimentare nu s-au instaurat inca, iar starile de greata si voma sunt destul de puternice datorita faptului ca organismul se adapteaza la noua viata ce creste in interiorul organismului dumneavoastra. Totusi nu va mai trece mult pana cand veti incepe sa luati serios in greutate odata cu dezvoltarea rapida a embrionului.
Alte simptome de sarcina pe care le puteti intalni in aceasta perioada este cresterea in volum si sensibilitatea sporita a sanilor combinate cu schimbarea culorii areolelor datorita schimbarilor hormonale. In aceeasi ordine de idei veti putea avea parte de oboseala, stari de rau, greata matinala, dureri de cap, schimbari de dispozitie, urinari frecvente, indigestie, constipatie si dureri in partea inferioara a spatelui care pentru moment nu va pun probleme, dar care se pot accentua de-a lungul sarcinii. Alte simptome precum poftele fata de anumite alimente si respingerea fata de altele au inceput deja sa dispara avand in vedere ca deja organismul s-a acomodat in mare parte la schimbarile datorate sarcinii. Consumul de apa este util pentru a preveni constipatia si deshidratarea.
Exista femei care au inca parte de raul de dimineata, se estimeaza ca circa 70-80% dintre viitoarele mamici sunt in aceasta situatie datorata cresterii nivelului hormonal.
Pentru a usura aceste stari exista solutii cum ar fi mesele mici si regulate, mancatul unei felii de paine prajita sau a unui biscuite pe stomacul gol dimineata, mirositul lamailor sau consumul de pepeni pentru a scapa macar partial de greturi, evitarea mancarurilor condimentate, evitarea intinsului in pat imediat dupa masa, evitarea consumului de chipsuri sarate, odihna si somnul in timpul zilei precum si consumul de vitamina B6 zilnic sunt alte solutii ce va vor fi de mare ajutor in lupta cu simptomele mai sus mentionate.
Daca greturile matinale nu va dau pace si vomati in mod repetat fara a putea sa retineti nici un pic de mincare ar fi cazul sa consultati un doctor deoarece ati putea avea Hyperemesis Gravidarum, o stare caracterizata prin stari de voma frecvente, scadere in greutate si dezechilibru electrolitic. Cazurile mai usoare se vindeca prin schimbari in dieta, odihna si antiacizi, totusi in cazurile mai severe este necesara spitalizarea. Aceasta este o stare de care unele femei nu pot scapa dar pe care cele mai multe pot sa o tina sub control prin folosirea acupuncturii si medicinii homeopatice in cazurile mai blande. Pe de alta parte, in cazurile grave se poate ajunge pana la la medicamente, perfuzii si hranire prin itermediul unui tub pentru a restaura nivelul de apa, vitamine, nutrienti si electroliti din corp.