Sarcina este o perioadă minunată şi totodată destul de dificilă pentru orice viitoare mamă. Faptul că vei aduce pe lume un suflet, emoţiile şi schimbările care te vor copleşi în cele 9 luni care urmează sunt destule motive de îngrijorare şi tocmai pentru a te ajuta să duci sarcina cât mai uşor am adunat câteva informaţii foarte utile pentru tine.

Iată cum este împărţită pe săptămâni şi trimestre sarcina, care sunt stadiile de dezvoltare ale fătului, ce dimensiuni are copilul tău în fiecare etapă de dezvoltare intrauterină, lucrurile pe care ar trebui să le eviti sau să le faci pentru a asigura sănătatea şi dezvoltarea optimă a copilului tău.   

Perioada de sarcină este împărţită în trei trimestre:

Primul trimestru : de la concepere până la 12 săptămâni

Al doilea trimestru: de la 13 la 24 de săptămâni

Trimestrul al treilea: de la 25 la 40 de săptămâni.

sarcina pe saptamani primele 12 saptamani

Prima săptămână a perioadei de sarcină incepe de fapt cu perioada de menstruaţie. Deoarece data naşterii fătului se calculează începând cu prima zi a ultimei menstruaţii această săptămână se socoteşte ca fiind parte a celor 40 de săptămâni de sarcină cu toate ca bebeluşul încă nu este conceput (în realitate, din momentul fixării ovulului în uter sarcina mai dureaza 38 de săptămani).

În timpul sarcinii sănătatea ta influenţează întru totul sănătatea bebeluşului tău. Dacă plănuieşti să concepi un copil este indicat să îţi pregăteşti corpul pentru asta. Astfel, înainte de a rămâne însărcinată ar trebui:

  • să eviţi drogurile,alcoolul şi tutunul. Aceste substanţe pot cauza malformaţii ale fătutlui, alcoolism fetal, probleme respiratorii, greutate foarte mică la naştere şi alte probleme medicale pentru făt.
  • să discuţi cu medicul tău despre orice medicamente pe care le iei, fie ele cu sau fără prescripţie medicală. În perioada sarcinii va trebui să ai grijă sporită în ceea ce priveşte consumul de medicamente deoarce acestea pot afecta fetusul în mod negativ. Nici întreruperea tratamentului la care eşti supusă nu este indicată înaintea consultarii medicului curant care este cel mai în măsura să te consilieze în acest sens.
  • să ai o dietă echilibrată şi bogată în vitamine şi în mod special acid folic. Femeile care încearcă să rămână însărcinate ar trebui să ia 400 miligrame de acid folic pe zi. Prin consumul unei cantităţi optime de acid folic se reduce riscul apariţiei malformaţiilor cauzate de o dezvoltare incompletă a creierului şi a măduvei spinării.

Deasemenea, în urma consultului medical şi a analizelor care trebuie făcute în primele săptămâni de sarcină ţi se vor prescrie vitamine, fier, calciu, acid folic şi eventual unele medicamente pentru relaxarea inimii, asta deoarece fluxul sanguin creşte în perioada aceasta şi inima ta bate cu 15 bătăi pe minut mai mult decât în mod normal.

A doua saptamana de sarcina: În această perioadă de început corpul tău se pregăteşte pentru fertilizarea ovulului iar acest eveniment va avea loc spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni. Cu toate că sexul copilului poate fi aflat destul de târziu( în luna a şasea) el este stabilit încă din momentul fertilizării ovulului.  Din cei 46 de cromozomi care compun materialul genetic al bebeluşului tău doar doi determină sexul, unul din ovul şi unul din spermatozoid. Ovulele au doar un singur tip de cromozom al sexului şi anume cromozomul X, în schimb, spermatozoizii pot conţine fie cromozomul X feminin, fie cromozomulY masculin. În momentul fecundării ovulului cromozomii sexului formează perechi iar combinaţiile de XX sau XY dau sex feminin respectiv sex masculin bebeluşului.

Mucoasa uterină, care va hrăni fătul, se va dezvolta şi corpul tău va începe să secrete hormonul FSH care va ajuta ovulul să ajungă la maturitate. La finalul acestei săptămâni( a doua) te vei afla la mijlocul ciclului menstrual şi va avea loc ovulaţia( adică ovarele vor elibera un ovul sau, în cazuri mai speciale două, în trompa uterină).

 Aceasta este perioada optimă pentru conceptie. Dacă ai contact sexual fără protecţie în jurul acestei date când are loc ovulaţia poţi rămâne însărcinată. În general chiar şi un singur contact sexual în perioada ovulaţiei poate avea ca rezultat sarcina cu toate că nu vei resimţi efectele ei imediat.

A treia săptămână de sarcina: deşi nu simţi că eşti însărcinată încă, înăuntrul tău se dezvoltă o nouă viaţă. Chiar dacă tocmai a fost conceput bebeluşul începe deja să crescă încă din prima clipă. Astfel, la aproximativ 30 de ore de la fertilizare ovulul va creşte prin diviziune celulară şi până în momentul în care va poposi în uter va arăta ca o mică bilă formată din nouă celule care se numeşte morulă.

Mai apoi morula se va umple cu lichid (se va numi blastocist şi va măsura sub un milimetru) şi se va ataşa de mucoasa uterină către finalul acestei săptămâni. În momentul implantării  se va forma o conexiune puternică între făt şi uter care îi va oferi fetusului hrana pe perioada celor 9 luni de sarcină şi va elimina toxinele. În continuare locul unde este implantat ovulul va deveni placentă.

În săptămâna a patra bebeluşul tău a mai crescut şi este cât o boabă de orez. Celulele se divid repede şi încep să formeze diferitele sisteme interne inclusiv sistemul digestiv.

În săptămâna a cincea de sarcină se dezvoltă sistemul nervos al micuţului tău, oasele, muşchii şi inima. Placenta începe să se formeze în săptămânile a patra şi a cincea şi încep să apară măduva spinării, tractul digestiv şi creierul.

În a şasea săptămână copilul a ajuns aproape la fel de mare cât o boabă de mazăre şi încep să îi crească mâinile şi picioarele.

În a şaptea săptămână de sarcina bebeluşul este cât o afină.

Acum începe să i se dezvolte mai bine şi mai repede creierul. Deasemenea încep să se dezvolte ochii şi urechile iar sângele începe să circule prin cordonul ombilical intrând în sistemul circulator al copilului. Inima începe să bată iar placenta şi sacul amniotic sunt formate.

În a opta săptămână de dezvoltare bebeluşul este de mărimea fructului de zmeură şi are 1,3 cm lungime. Creierul copilului dă semne de activitate cerebrală. Încep să se dezvolte trăsăturile feţei şi apar mişcările membrelor.

A noua săptămână vine cu multe schimbări pentru bebeluş. Deşi încă este mic cât o măslină mâinile şi picioarele i se deşluşesc mai bine, ficatul începe să producă sânge, coatele şi sistemul respirator încep să se dezvolte. Se formează ochii, gura şi limba iar muşchii minusculi îi permit embrionului să înceapă să se mişte.

Începând cu cea de-a zecea săptămână embrionul se poate numi fetus şi are aproximativ 2,5 cm lungime. Dacă până în săptămâna a noua membrele nu erau complet dezvoltate, acum le vor apărea degetele. Tot acum începe să crească şi activitatea cerebrală.

Săptămâna a unsprezecea este perioada în care dinţii vor înmuguri în gingii. Cu toate că ies începând cu luna a patra de viaţă a bebeluşului sau mai târziu, toţi dinţişorii lui au deja rădăcinile formate de acum. Până acum bebeluşul tău a ajuns de dimensiunea unei ridichi şi măsoară 3- 4 centimetri. Degetele fătului sunt formate dar încă mai sunt lipite între ele cu pieliţă. Inima i se dezvoltă mai mult.

Săptămâna a doisprezecea este perioada în care este necesar testul sanguin pentru a determina starea ta de sănătate. Pe baza acestor analize medicul ginecolog la care te vei duce pentru ecografie îţi va putea prescrie suplimentele alimentare( vitamine, calciu, fier sau acid folic, etc) necesare. Săptămâna aceasta este perioada optimă pentru a te supune acestor analize şi pentru a afla care este starea de sănătate a copilului tău. Până în acest moment toate sistemele interne ale fătului sunt formate iar degetele sale nu mai sunt lipite cu pieliţă. Deasemenea, dacă va considera necesar, medicul îţi va recomanda testul pentru sindromul Edward şi pentru sindromul Down.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole