Suplimentarea maternă cu acid folic între două sarcini consecutive poate fi importantă pentru reducerea riscurilor legate de un deficit de acid folic care se poate asocia unui interval prea scurt între sarcini. Autorii unui studiu recent au examinat cât de des este utilizat acidul folic pe timpul sarcinii de către femeile norvegiene în funcţie de intervalul de la naşterea anterioară.

Au fost analizate 48855 perechi de sarcini din care cea de-a doua a fost inclusă în Norwegian Mother and Child Cohort Study (ni de naştere 1999-2009). Intervalul dintre sarcini a fost definit ca timpul de la naşterea unui copil şi până la conceperea fratelui său următor. Folosirea acidului folic preconcepţional a fost definită ca orice utilizare de suplimente care conţin acid folic în ultimele 3 săptămâni dinaintea conceperii celei de-a doua sarcini.

suplimentarea cu acid folic

Prevalenţa utilizării de acid folic a fost de 31%. Dintre femeile cu o sarcină la termen (≥37 săptămâni) la sarcina anterioară (92%), cele cu intervale dintre sarcini ≤12 şi ≥49 luni s-au asociat o prevalenţă cu până la 35% mai mică a folosirii acidului folic la cea de-a doua sarcină faţă de grupul de referinţă (13-24 luni).

Utilizarea redusă a acidului folic în cazul intervalelor scurte a fost atribuită mai ales unei proporţii mai mici de sarcini planificate şi unui numpr mai mic de femei cu educaţie superioară. În cazul femeilor care au născut prematur (<37 săptămâni) la naşterea anterioară (8%) folosirea acidului folic a scăzut semnificativ cu creşterea spaţierii naşterilor. Autorii au demonstrat astfel scăderea utilizării acidului folic atât în cazul intervalului scurt cât şi a celui lung între naşteri şi arată că identificarea femeilor cu risc crescut pentru deficitul de acid folic ar putea evita consecinţele acestui deficit. De asemenea, autorii insistă pe nevoia reducerii sarcinilor neplanificate.

Autori: Nilsen RM, Mastroiacovo P, Gunnes N, Alsaker ER, Bjørke-Monsen AL, Eussen SJ, Haugen M, Johannessen A, Meltzer HM, Stoltenberg C, Ueland PM, Vollset SE. Paediatr Perinat Epidemiol.
Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24506308

traducere BABY CARE SIBIU

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole