In timp ce unele cupluri prefera sa lase conceperea la voia intamplarii, altele prefera sa programeze acest lucru. Iata cateva sfaturi utile pentru o concepere rapida pentru cei care au programata nasterea unui bebelus cat mai curand posibil.

1. Cunoaste-ti ciclul menstrual si perioada fertila

Cu cat stii mai multe despre ciclul tau menstrual, cu atat iti va fi mai usor sa identifici zilele in care esti fertila, si din acest motiv este important sa i-ti monitorizezi ciclul menstrual si perioada fertila.
In acest scop iti poate fi util un calendar menstrual unde trebuie sa notezi ziua in care incepe menstruatia, ziua in care se termina, orice simptome preovulatorii pe care le observi si asa mai departe.

2. Fa dragoste in zilele in care esti fertila

Poate ca suna ciudat dar daca faci dragoste in zilele care nu trebuie te poti trezi cu o sarcina inainte de momentul programat. Esti in apogeul fertilitatii in cele cinci zile ce preced ovulatia si 12 ore dupa ovulatie. Calculeaza cu atentie perioada fertila, daca ratezi aceasta oportunitate va trebui sa mai astepti o luna.

trucuri pentru a ramane insarcinata

3. Cand faci dragoste simte-te bine!

Studiile au aratat ca atunci cand femeia are orgasm se creeaza un efect de vid si cervixul atrage mai multa sperma in vagin. A face dragoste este o experienta frumoasa, dar daca faceti acest lucru in fiecare zi veti simti o slabire mentala si fizica, lucru ce nu ajuta cu nimic conceptia. Buna dispozitie din timpul zilei

4. Atentie la produsele pe care le folosesti

Incearca sa eviti spraiurile vaginale, tampoanele aromate, lubrifiantii artificiali si alte produse care le folosesti in viata ta sexuala, care pot sa va afecteze fertilitatea.

5. Nu te ridica imediat din pat

Nu este necesar sa iti ridici bazinul cu ajutorul unor perne plasate sub fund, dar este mai bine sa ramai in pozitie orizontala pentru cel putin cinci minute dupa ce ai facut dragoste, deoarece forta gravitationala este un adversar destul de puternic al spermei in drumul spre intalnirea magica cu ovulul.

6. Tine cont ca nu ramai din prima insarcinata

Studiile au aratat ca unui cuplu normal, fertil, ii ia in jur de sase luni sa conceapa, iar medicii considera ca o perioada pana la conceptie de un an este normala. Daca ai probleme de fertilitate, ai face bine sa cauti ajutor cat mai repede, deoarece problemele netratate la timp se pot agrava pe parcurs.
In astfel de situatii cel mai bine este sa fii precauta.

7. Cum calculam perioada de fertilitate maxima

O sarcina apare in urma fecundarii ovulului, de catre spermatozoid, numai in zilele de fertilitate din jurul momentului ovulatiei : 3-4 zile inainte si 1-2 zile dupa aceasta. La un ciclu stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie. La un ciclu menstrual stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe, constanta fiind perioada de 14 zile de la ovulatie pana la viitorul ciclu menstrual.

In cazul in care ciclul menstrual nu este constant calculul perioadei fertile difera :
• se identifica ciclul cel mai scurt si a cel mai lung din cel putin 8 - 10 cicluri urmarite
• pentru gasirea primei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai scurt de zile si din el se scade numarul 18
• pentru gasirea ultimei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai mare de zile si din el se scade numarul 11
• din rezultate se gaseste, cu aproximatie, perioada fertila dintr-o luna.

 

Mai multe articole