sunt date de gonococi, 20 milioane de herpesul genital, 3.5 milioane de sifilis iar 2.5 milioane de hepatita B. In cazul virusului HIV statisticile arata 1 milion de bolnavi si 12 milioane de seropozitivi.

Infectia sexuala transmisibila este o infectie ce se transmite intre doi parteneri in urma unor diferite raporturi sexuale neprotejate ( genitale , orale, vaginale sau anale ). Sunt mult mai cunoscute sub denumirea de boli venerice, denumire ce provine de la Venus, zeita dragostei.

Semnele bolilor cu transmitere sexuala.

Simptomele bolilor cu transmitere sexuala sunt fie foarte discrete, fie clare. Acest tip de infectii este insotit de semne la nivelul organelor reproducatoare astfel: pe pielea din jurul vaginului, a penisului sau anusului.

Bolile cu transmitere sexuala - BTS se manifesta prin afectiuni ale organelor genitale (sifilis,herpes,gonococ,etc ) sau printr-o infectie generalizata ( sifilis,hepatita B,Sida ). La femei secretiile vaginale sunt abundente, albe sau colorate si sunt insotite de semne clinice jenante: iritatii, prurit, durere spontana sau in timpul contactului sexual. Uneori toate aceste simptome trec neobservate de femeie si sunt descoperite doar in urma unui control medical. Atat la barbati cat si la femei, uretrita se manifesta prin usturimi in timpul urinarii sau prezenta unor filamente in primii stropi de urina. Ulceratiile genitale si adenopatiile sanguine sunt alte simptome pe care nu trebuie sa le treceti cu vederea. Asadar, daca observati o anomalie a organelor genitale sau a penisului, o senzatie de jena ( iritatie,durere,mancarimi ), consultati-va imediat medicul.

Cum prevenim bolile cu transmitere sexuala

Riscul acestor infectii poate fi cu mult redus prin respectarea masurilor de protectie. Si pentru ca riscul de transmitere a acestor infectii variaza de la un individ la altul, un raport sexual poate fi considerat ca fiind un risc al ambilor doi parteneri: al celui care transmite infectia la partener si al celui care o primeste. Specialistii recomanda folosirea prezervativului la fiecare contact sexual, mai ales in cazul relatiilor sexuale cu parteneri mai putini cunoscuti, aceasta fiind o metoda eficace de a preveni infectia. Exceptand castitatea, sexul protejat este cea mai fidela si recomandata modalitate de a preveni BTS, si folosirea corecta a prezervativului la fiecare raport sexual in parte.

In cazul in care descoperiti ca aveti o astfel de infectie, discutati deschis cu partenerul d-voastra. Nu ii ascundeti acest lucru pentru ca este bine sa consulte si el un medic si sa urmeze, la randul lui, un tratament.

Bolile cu transmitere sexuala si Sida

BTS cresc riscul de contactare a virusului HIV: ulceratiile si microleziunile genitale favorizeaza patrunderea pe cale sexuala a virusului HIV in organism. Tocmai de aceea se pune atat de mult accent pe sexul protejat si controalele medicale periodice.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole