Ciclul menstrual reprezinta intreaga gama de fenomente fiziologice, care au loc in mod regulat in fiecare luna in corpul unei femei pentru a pregati organismul pentru o posibila sarcina.

Ciclul menstrual incepe in prima zi de sangerare menstruala si se termina in prima zi a sangerarii urmatoare, fara a o include si pe aceasta.
Cu toate ca durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 de zile, chiar daca aveti un ciclu ce poate avea o durata intre 21 si 35 de zile este considerat un ciclu mentrual absolut normal.

In cazul adolescentelor si a femeile ce au trecut de varsta de 40 de ani, este normal sa aiba cicluri menstruale neregulate sau cu o durata mai mare. In cazul adolestentelor, duratele ciclurilor menstruale ar trebui sa se regleze in timp (sunt si exceptii). Iar la femeile ce se apropie de menopauza, ciclurile menstruale, in cele mai multe cazuri ciclurile menstruale se vor lungi si apoi vor disparea.

Prima menstruatie apare de obicei, in jurul varstei de 12 - 13 ani, dar sunt si cazuri can prima menstruatie apare si la 8 ani sau 17 ani (odata cu pubertatea). Ciclul menstrual va continua luna de luna pana cand femeia va ajunge la menopauza. Pe perioada sarcinii si a alaptarii ciclul menstrual se intrerupe dupa care continua din nou.

Ciclul menstrual poate fi impartit in doua perioade majore: perioada foliculara (pre-ovulatorie) si perioada luteala (post-ovulatorie).
Perioada foliculara, cuprinde schimbarile hormonale care pregatesc organismul pentru ovulatie, incepe cu prima zi de menstruatie (sangerare menstruala) si se termina in ziua dinaintea ovulatiei, are o durata variabila, depinde de dezvoltarea foliculului la nivelul ovarului si se calculeaza scazand din durata intregului ciclu menstrual 14 zile.
Perioada luteala (post-ovulatorie) incepe cu ziua in care are loc ovulatia si se termina in ziua premergatoare urmatoarei menstruatii, si are o durata fixa de aproximativ 14-15 zile. Numele fazei vine de la corpul luteal, formatiune care joaca un rol esential. Corpul luteal este foliculul dominant care tocmai a eliberat ovulul si urmeaza sa secrete progesteron, hormonul care are misiunea de a mentine in uter conditiile optime pentru o eventuala sarcina.

Perioada menstruatiei, reprezinta inceputul ciclului menstrual si face parte din perioada foliculara, si este acea perioada in care au loc cunoscutele sangerari vaginale sau menstre, de aici vine si numele de menstruatie.

ciclul menstrualIn prima zi a ciclului menstrual, epiteliul ce captuseste la interior uterul (endometrul) incepe sa se desprinda de pe peretele uterin, aceasta fiind si cauza sangerarilor vaginale (menstruatia). In mod normal menstruatia dureaza intre 2 si 7 zile.

Majoritatea cantitatii de sange menstrual este eliminata in primele 3 zile de menstruatie. In aceasta perioada femeile pot simti crampe la nivelul pelvisului, picioarelor si spatelui, acestea pot fi moderate sau severe. Aceste crampe menstruale au ca mecanism fiziopatogenic contractiile uterine, care contribuie la desprinderea endometrului. In prime zile ale ciclului menstrual vor disparea si simptomele premestruale. Pe durata menstruatiei sau doar in primele doua zile de menstruatie unele femei pe langa durerile abdominale mai pot simti si dureri de spate, dureri de cap, diaree sau au o dispozitie schimbatoare.

De-a lungul ciclului menstrual o femeie care este atenta la ce se intampla cu corpul ei poate observa anumite schimbari: secretia vaginala este mai consistenta si albicioasa dupa menstruatie, transparenta si alunecoasa in timpul ovulatiei si apoi in cantitate mai mica si elastica inaintea menstruatiei. Unele femei isi simt sanii mai grei si mai sensibili in saptamana premergatoare menstruatiei.

Daca cunosti semnalele pe care corpul ti le da, si stii sa le interpretezi nu vei fi luata pe nepregatite si vei fi pregatita sa eviti orice posibila neplacere.

Menstruatia, ovulatia si secretiile vaginale, daca le urmaresti cu atentie iti pot spune daca corpul tau este sanatos si daca functioneaza in parametri normali sau, din contra, daca sunt motive sa faci o vizita la medicul ginecolog.

Ciclul menstrual Video 3D

 

Jucarii pentru copii isteti

10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...
Cum învățăm să numărăm prin joacă?
De la o vârstă fragedă copiii încep să memoreze cuvintele pe care le aud la părinți, astfel pot face cunoștință cu mediul înconjurător. Dacă fructele, culorile și legumele pot fi învățate prin observarea directă, cifrele devin o problemă din cauza succesiuni obligatorii. Este minunat cât de repede copiii rețin cuvintele ce numesc cifre, însă e mult mai greu să înțeleagă semnificația, rolul și organizarea logică a acestora. Unul dintre cele mai ef...
Mai mult...

Mai multe articole