Prima luna de sarcina
Cresterea copilului in prima luna de sarcinaDupa ce spermatozoidul si ovulul s-au...
Cele mai multe femeie care au o sarcina normala pot continua sa faca sex pana aproape de momentul in care li se rupe apa sau intra in travaliu. Practic copilul nu are de suferit in nici un fel: sacul amniotic, musculatura puternica a uterului precum si dopul de mucus care sigileaza cervixul ajuta la protejarea impotriva infectiilor.
Exista insa si anumite circumstante in care este nevoie sa se renunte la sex pentru o anumita parte a sarcinii. Insa aceasta situatie este stabilita doar de medic in momentul in care descopera ca exista riscul sa apara complicatii ale sarcinii.
Multe femei afirma acest lucru. Unele gravide descopera ca sexul a devenit mai placut, macar uneori. Altele insa pot gasi actul sexual mult mai putin incitant decat pana acum. Iata ce se intampla de fapt
Cresterea afluxului de sange in zona pelvica poate cauza o crestere in dimensiuni a organelor genitale. Senzatia accentuata din timpul actului sexual poate astfel, sa creasca placerea actului in sine.
Pe de alta parte, aceasta redimensionare a organelor genitale va da o senzatie neplacuta de prea plin. De asemenea pot aparea crampe abdominale in timpul sau imediat dupa actul sexual, ceea ce iarasi poate scadea din placerea momentului.
Sanii sunt de asemenea afectati de sarcina putand fi mai sensibili decat de obicei, mai ales la atingere, in primul trimestru. Aceasta sensibilitate accentuata dispare in general dar sanii raman oricum mai sensibili decat inainte de a ramane insarcinata. Evident nu toate femeile vor considera aceste senzatii ca ceva incitant, unele preferand chiar, ca partenerul sa nu le atinga sanii deloc.
Este foarte important ca, in relatia cu partenerul, sa ii explici orice discomfort pe care il ai si orice ai dori sa evitati sa mai faceti pe perioada sarcinii, chiar daca inainte obisnuiati sa faceti tot timpul. Este bine sa experimentati impreuna pentru ca fiecare sa se bucure de actul sexual si de apropierea de partenerul sau.
Nu uita, de asemenea, ca intimitatea fizica nu inseamna numai sex. Daca nu ai chef de sex, sau daca medicul interzice acest gen de activitate, atunci asta nu inseamna ca nu iti poti imbratisa, saruta sau mangaia partenerul.
Exista o gama larga de moduri individuale in care femeile reactioneaza la ideea de sex pe perioada sarcinii. Unele au un libido marit pe tot parcursul sarcinii in timp ce altele devin mult mai putin interesate de sex. Unele descopera ca apetitul lor sexual fluctueaza, depinzand de multe ori de modul in care se simt fizic si emotional.
Te poti simti prea obosita, indispusa sau ingretosata ca sa mai faci si sex, mai ales in primul trimestru. De asemenea, nu este neobisnuit sa te simti depasita de schimbarile fizice si emotionale prin care treci. Insa, stai fara grija, s-ar putea sa descoperi ca libido-ul ti se va intoarce in al doilea trimestru de sarcina dupa ce greturile matinale si starile de oboseala se vor mai fi domolit.
De asemenea nu este iesit din comun ca dorinta sa revina si in al treilea trimestru, in special in ultimile doua luni. In acest punct, s-ar putea sa te simti prea mare sau prea epuizata pentru a mai face sex intr-un mod care sa iti provoace si placere. De altfel, in al treilea trimestru intervin si grijile cu privire la copil, la travaliu si la nastere.
Cei mai multi barbati isi considera partenerele insarcinate cel putin la fel de atragatoare sau chiar mai mult. Insa exista o multitudine de motive pentru care dorinta partenerului tau pentru tine nu mai este ce era odata. Spre exemplu, poate fi si el, la randul sau, preocupat de responsabilitatile pe care le va avea ca si parinte de acum incolo
Probabil, cel mai des intalnit motiv pentru care barbatii tind sa evite sexul in timpul sarcinii este ca le e teama ca nu cumva actul sexual sa dauneze copilului. Daca acesta este cazul, ia-l cu tine la urmatoarea intalnire prenatala cu medicul pentru ca acesta sa ii explice cum stau lucrurile in realitate.
Foarte important este sa va pastrati comunicarea deschisa si sa vorbiti unul cu altul despre toate temerile si motivele de anxietate pe care le aveti precum si despre toate sentimentele pe care le aveti unul pentru celalalt. Gasiti modalitati de a fi intimi unul cu celalalt indiferent daca faceti sex sau nu.
In cele mai multe cazuri da, insa cu mare atentie pentru ca trebuie evitat contactul cu zonele genitale interne. De asemenea suflatul in interior iese din discutie deoarece se pot crea bule de aer ce pot ajunge in sange creeand un embolism. Ce-i drept asta se intampla foarte rar, dar daca totusi apare, poate fi extrem de periculos atat pentru tine cat si pentru copilul tau.
De asemenea este interzis ca partenerul tau sa iti ofere sex oral daca are un acces de herpes oral sau daca stie ca va avea unul in curand.
In general in astfel de situatii trebuie sa te abtii de la relatii sexuale deoarece nu exista o metoda 100% sigura de protectie.
Cel mai probabil va trebui sa experimentezi pentru a vedea care este cea mai buna pozitie sexuala pentru tine. De altfel, odata ce burtica va creste, gasirea unei pozitii va deveni din ce in ce mai dificila.
Spre exemplu, pozitia misionarului (barbatul deasupra) devine din ce in ce mai dificila pe masura ce sarcina evolueaza si devine aproape imposibila spre sfarsitul sarcinii.
De altfel, unele cupluri descopera ca sarcina este o excelenta perioada in care pot sa isi puna imaginatia la lucru.
Este normal sa simti anumite crampe in timpul sau imediat dupa ce ai facut sex, dar daca acestea nu dispar in cateva minute sau daca ai orice fel de durere sau sangerare dupa sex, atunci suna-ti medicul.
Nu ezita sa discuti cu medicul tau ori de cate ori ai o intrebare in legatura cu sexul, mai ales daca nu esti sigura daca trebuie sa te abtii sau daca te temi pentru siguranta copilului. De asemenea, daca ti se spune sa nu mai faci sex, respecta decizia medicului deoarece este atat in interesul tau cat si al copilului tau.