Descopera accesoriile care iti poarta noroc!
Accesoriile si in special bijuteriile au avut dintodeauna darul de a influenta...
Martisoarele sunt un dar ce se primeste sau se ofera cu mare placere in luna Martie in Romania si reprezinta un simbol al primaverii dar, ce este daruit tuturor celor pe care ii iubim, admiram si respectam. Martisorul este daruit incepand cu dimineata primei zile din luna Martie fiintelor dragi. In general acest simbol este oferit copiilor, tinerelor fete si femeilor pentru a le proteja gingasia si sensibilitatea.
Martisoarele se ofera de catre barbati tinerelor fete sau doamnelor dar pot fi oferite si de catre fete prietenelor, mamelor, bunicilor. Exista in Moldova de peste Prut, obiceiul ca fetele sa daruiasca la randul lor martisoare barbatilor.
Initial martisoarele erau purtate la gat sau la incheietura mainii, si erau atarnate de o cordea rosie sau de un gaitan compus din doua fire rasucite de matase alba si neagra (apoi alba si rosie), sau dintr-un fir de arnici rosu sau unul din bumbac alb.
Astazi, martisorul se poarta o perioada de timp bine determinata si nu mai este purtat la gat ci la incheietura mainii sau prins in piept cu convingerea ca toate dorintele se vor implini.
Majoritatea fetelor si femeilor poarta (sau nu) martisorul de 1 Martie dar dupa cateva zile se intreaba cat trebuie sa-l pastreze sau ce o sa facacu el dupa ce-l dau jos?!
In trecut, in Moldova si Bucovina copii si fetele purtau o moneda de aur sau argint legata la gat timp de 12 zile dupa care o prindeau in par si-o tineau astfel pana la inflorirea primul pom sau pana la sosirea berzelor. In alte regiuni se agata martisorul pe un trandafir iar cu moneda cumparau branza, pentru a avea o fata alba si frumoasa tot anul.
In traditia actuala, martisorul se poarta 12 zile si apoi se agata intr-un pom tanar. Daca pomului ii va merge bine atunci cu siguranta si cel ce a legat ata de martisor acolo va avea parte de un an bun, cu sanatate si succese. In alte parti se asteapta sosirea berzelor si arunca snurul dupa ele, zicand: "Na-ti negretele/ Si da-mi albetele!"
Scoaterea martisorului, conform ritualurilor, are un scop bine intemeiat: sa marcheze astfel tranzitia dintre sfarsitul iernii si noul anotimp care incepe.
Descoperirile arheoloice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani... Si pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie. Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata. Alte surse aratau ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda: aur, argint sau bronz indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme buna. Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor.