Activitati pentru Ziua Copilului
Ziua de 1 iunie se apropie, si ar trebui sa ne facem un pland despre cum vom...
Esti curioasa sa stii cum se sarbatoreste pastele prin diverse colturi din lume. Pastele nu este o sarbatoare doar a crestinilor, ea are radacini mai vechi decat crestinimul, il regasim si in religia mozoica (religia evreilor), de acolo este preluat si de crestini, dar cu o alta semnificatie. De Paste a avut loc cea mai mare minune din crestinatate, rastingnirea pe cruce si in Invierea lui Iisus Hristos, este sarbatoarea pe care se sprijina crestinismul.
Sarbatoarea crestina a Pastelui este destinata sa aminteasca de momentul invierii Domnului Iisus Hristos. In primele zile ale crestinismului, calendarul folosit pentru a fixa data pentru Paste a fost calendarul babilonian sau evreiesc. Bisericile orientale sarbatoreau Pastele in ultima zi inainte de luna plina care urmeaza echinoctiului de primavara (14 Nissan), comemorand astfel moartea lui Iisus. Invierea lui Iisus a avut loc la data de 16 Nissan, in aceeasi data cu Pastele evreiesc. Acesta este motivul pentru care ziua invierii lui Hristos este numita Paste.
Pastele este o sarbatoare evreiasca sarbatorita in cea de a 14-a zi a primei luni din calendarul evreiesc. Stramosii poporului evreu au fost sclavi ai faraonilor din Egipt. Sub influenta lui Moise, ei s-au organizat si au fugit. Aceasta eliberare a fost numita Exodul si apoi a fost celebrata de evrei in fiecare primavara.
Pastele este sarbatorit diferit in functie de obiceiurile tarilor din intreaga lume.
In Franta si in majoritatea tarilor europene, clopotele bisericii, care sunt adevarate simboluri ale Pastelui, nu bat deloc din Vinerea Sfanta pana in Duminica Pastelui. Traditia spune ca toate clopotele merg la Roma ca sa aiba grija de oua, iar la intoarcere clopotele le vor impartii copiilor oua decorate.
Dar in alte tari europene, mesagerii Pastelui, nu sunt clopotele: in Tirol este puiul. In Elvetia, un cuc. In Germania, un iepure alb. In tarile anglo-saxon, un iepure.
In Italia, preotul binecuvanteaza ouale de Pasti. In timpul mesei din Duminica Pastelui, gospodinele le aseaza pe centrul mesei, unde toata lumea se intalneste si in acel moment sarbatoarea poate incepe!
In Australia, in Duminica Pastelui, acestea clopote sunt cele care aduc oua, ci Iepurasul de Pasti! El le ascunde in gradina, iar copiii se distreaza in cautarea lor.
In Bulgaria, cu una sau doua zile inainte de Pasti, se obisnuieste ca familiile crestine sa trimita o bucata de paine si 10 - 15 oua rosii vopsite la prietenii lor turci. Onorati de aceasta prezenta, mesagerii primesc, de obicei, ceva bani pentru ca au adus acele oua.
Ouale de Paste sunt un simbol al nasterii unei vieti noi si al fertilitatii. Oferirea de oua la Pasti si sarbatorirea sosirii primaverii, este o traditie care dateaza de sute de ani.
Acum aproximativ 5000 de ani, persanii deja ofereau oua de gaina in calitate de cadouri - norocoase, pentru a sarbatori primavara! Abia la inceputul secolului al XII-lea, si-au facut aparitia in Europa primele oua vopsite. Ele au fost schimbate cu ocazia sfarsitului Postului Mare, simbolizand sfarsitul privatiunilor de iarna.
Astazi, ouale de Paste sunt realizate si din ciocolata. Aceasta traditie este relativ recenta. Matritele de ciocolata au aparut in prima jumatate a secolului al XIX-lea.
Ouale de Pasti se picteaza si se decoreaza peste tot in lume. Decorarea oualor este, in unele tari, considerata o arta.
Unii oameni cred ca ouale de Pasti au puteri magice. Daca se ingroapa ouale de Pasti pictate manual, la radacinile vitei de vie, aceasta va creste mai repede. Altii cred ca, daca oul este ingropat de o suta de ani, galbenusul va deveni un diamant! Incredibil, nu?
Iepurasul de ciocolata provine dintr-o traditie populara veche care spune ca la Pasti, a fost randul iepurilor sa incubeaza ouale! Ideea este foarte amuzanta, ce este dreapt? In orice caz, asocierea iepurasului, Pastelui si ciocolatei deriva din aceasta credinta veche.
In Polinezia, exista o mica bucata de pamant cunoscuta sub numele de Insula Pastelui. Mare de 118 de kilometri patrati, al carui nume real este Rapa Nui, isi datoreaza numele de Insula Pastelui faptului ca a fost descoperita in Duminica de Paste in 1722 de catre Roggeven. Aceasta insula este formata dintr-un bloc imens de lava, ridicandu-se pana la 500 de metri sub forma unui crater triunghiular, si este renumit pentru statuile uriase neterminate.
In cazul in care Pastele are o semnificatie religioasa pentru evrei si crestini, Pastele este o sarbatoare pagana, care celebreaza primavara si reinnoirea. Cu mult timp in urma, probabil, in timpurile preistorice, a avut loc o sarbatoare in prima zi cu luna plina a primaverii. Toate popoarele au sarbatorit, dupa zilele lungi de iarna, intoarcerea vremii frumoase.
Dupa aproape 3000 de ani, acest moment al anului a devenit sarbatoarea Pastelui.