Sfantul Valentin in Europa

Cele mai multe ritualuri si ceremonii asociate cu Sf. Valentin au disparut, aceasta sarbatoare este acum, in esenta, comerciala. Aceasta standardizare nu impiedica unele traditii populare sa supravietuiasca. In Germania, se comemoreaza Sfantul Valentin din Raetia, protector al epilepticilor. In Italia, se ofera bomboane de ciocolata infasurate intr-un mesaj de dragoste, numite "Baci Perugini".In Austria, indragostitii defileaza pe strazi cu ocazia Sankt Valentin in timp ce in Franta, in micul sat Saint-Valentin (Indre) s-a instaurat sarbatoarea nationala a Indragostitilor.

In Tara Galilor, se sarbatoreste pe 25 ianuarie sau pe 14 februarie Dydd Santes Dwynwen (St Dwynwen's Day - Ziua Sfantului Dwynwen). Aceasta zi  este dedicata Sfantului Dwynwen, considerat patronul iubirii velsilor.

In Anglia, in tradita populara se crede ca in ziua de Sf Valentin, un personaj numit Jack Valentine, bate la usile caselor lasand dulciuri pentru copii si cadouri pentru parinti.

Sarbatoarea oficiala a iubirii este, in Slovacia, pe data de 12 martie - Saint Gregory's day (Ziua Sf Gregory).

In Franta, sarbatoarea este cunoscuta ca "Saint Valentin" (Sf Valentin) si este sarbatorita ca la fel ca si in majoritatea statelor vestice.

In Portugalia, sarbatoarea are o alta denumire dar asemanatoare "Dia dos Namorados" (Boy/Girlfriend's Day - Ziua pretenului/prietenei).

In Suedia exista o denumire cu simbolistica asemanatoare Alla hjärtans dag ("All Hearts' Day" - Ziua toturor inimilor) si la fel ca si in romania a fost a aparut ca o influenta a culturii americane. Chiar daca nu este o sarbatoare oficiala, in aceasta zi se realizeaza vanzari record la flori si cosmetice.

In Norvegia aceasta sarbatoare nu are foarte multi adepti. Dar chiar si asa sunt destui cei care pe 14 februarie ies la restaurant pentru o cina romantica sau trimit o felicitare cu mesaj de dragoste unei persoane dragi.

In FinlandaValentine's Day este cunoscuta ca Ystävänpäivä ("Friend's day" - Ziua prietenului) si este ziua in care fiecare isi aduce aminte de toate persoanele dragi ce au trecut prin viata sa, nu se refera doar la iubit sau iubita (relatii de cuplu). Un obicei asemanator se intalneste si in Estonia.

In Slovenia, traditia spune ca Sf Valentin aduce cheia radacinilor si in aceasta zi plantele incep sa creasca. 14 februare este ziua in care se incepe munca agricola. De asemenea, se crede ca in acesta zi pasarile isi aleg perechea pentru intreg anul. Potrivit unei alte traditii din acesata zona, ziua Sf Valentin este data oficiala a inceperii primaverii.traditii de sfantul valentin in lume

Sfantul Valentin in China

Sfantul Valentin "comercial", sarbatorit, ca si in restul lumii pe 14 februarie, a sosit in China in anii 1980. Dar exista, de asemenea, o sarbatoare traditionala care comemoreaza a saptea zi a lunii a saptea din Calendarul chinezesc (ziua formata din dublul lui sapte). Conform legendei, intr-o zi o zana s-a casatorit cu un muritor, in ciuda dezaprobarii mama ei. Aceasta din urma a fortat-o sa se intoarca in cer si i-a separat pe indragostiti printr-un rau infinit, Calea Lactee. Atinse de sinceritatea dragostei lor, zanele au decis sa formeze o data pe an un pod peste Calea Lactee astfel incat cei doi tineri sa se poata intalni.

Sfantul Valentin in Japonia

De Valentine's Day, femeile japoneze le ofera barbatilor pe care ii iubesc ciocolata. Aceasta practica s-a raspandit in lumea profesionala: astazi, ele ofera, de asemenea, tuturor colegilor barbati (astfel se vorbeste de "Veta Choco" sau ciocolata de obligatie). Dar Japonia, sarbatoreste,de asemenea, aceeasi zi ca in China, in iulie sau august, in calendarul lunar. Sarbatoarea stelelor sau "Tanabata" celebreaza intalnirea dintre Orihime (Vega) si Hikoboshi (Altair). Atunci bambusii sunt decorati cu lanterne mari si felinare de hartie.

In Coreea de Sud, pe data de 14 februarie numai femeile ofera ciocolata barbatilor, iar pe data de 14 martie(cand este White Day - Ziua Alba) barbatii ofera in dar partenerelor diverse produse non-comestibile.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole