Anual, cu ocazia Sfintului Valentin, indragostitii isi declara iubirea in cuvinte de dragoste si isi ofera cadouri. Dar stiati ca aceasta traditie provine din Antichitate?

De ce 14 februarie?

O sarbatoare ce dateaza din Antichitate

Data in care sarbatorim Sfantul Valentin este o mostenire din Roma Antica. Organizata in fiecare an pe 15 februarie, Lupercalii il sarbatoreau pe Faunus Lupercus, zeu al fertilitatii, al pastorilor si turmelor. Rit de purificare, organizat la sfarsitul anului Roman (care incepe pe 1 martie), acest festival pagan are loc in trei etape. In primul rand, preotii sacrifica o capra in pestera lui Lupercal (pe Muntele Palatin), unde, conform legendei, lupoaica i-a ingrijit pe fondatorii Romei, Romulus si Remus. Ei aduc apoi haine ale unor tineri din familiile nobile iar sangele lor este sacrificat intr-un ritual care simbolizeaza purificarea ciobanilor. Dupa aceea urmeaza "cursa lupercalilor", in care preotii si tinerii, acoperiti cu piei de animale sacrificate, alearga pe strazile din oras si biciuiesc trecatorii cu fasii de piele taiate din acelasi animal. In special femeile se aseaza in drumul lor, in speranta ca vor avea o sarcina fericita si o nasterii fara durere. In cele din urma, festivitatile se termina cu un banchet mare, la care tinerii isi trag la sorti companioana pentru seara. O practica ce duce uneori la formarea de cupluri de durata si care ajung la casatorie.

O comemorare crestina

Legenda spune ca Sfantul Valentin a fost stabilit de Biserica pentru a contracara festivalurile pagane. Ipoteza nu este totusi atestata de nicio sursa scrisa la momentul respectiv. Singurul lucru sigur este ca la sfarsitul secolului al V-lea, Lupercalia este unul dintre ultimele ritualuri pagane inca observate intr-o Roma in principal crestina. Papa Gélase a transmis atunci o scrisoare "impotriva Lupercaliei" senatorului Andromache, care manifesta un anumit atasament fata de sarbatoarea traditionala. In aceasta scrisoare, el critica comportamentele imorale care au loc in timpul acestei celebrari, glumea despre superstitiile crestine care onoarau demonii pentru a evita ghinionul si sublinia ca aceste manifestari de suflet nu au prevenit epidemiile aparute cu douazeci de ani in urma. Totusi, contrar opiniei populare, Papa nu a interzis acest festival pagan: doar pentru a arata contradictia intre credinta crestina si celebrarea Lupercaliei. Ghelasie alege sa comemoreze, pe 14 februarie, Sfantul Valentin, care a devenit patronul spiritual al indragostitilor.

Cine a fost Sfantul Valentin?

Opiniile istoricilor difera cu privire la identitatea lui Valentin. Intr-adevar, intalnim nu mai putin de sapte sfinti cu acest nume care sunt celebrati pe 14 februarie. Iata trei dintre ei.

Un preot Roman din secolul al 3-lea

sfantul valentinPrimul Valentin mentionat la data de 14 februarie este un preot Roman din secolul al treilea. El a trait sub domnia lui Claudius al II-lea, imparatul gotic pagan care, in timpul domniei sale scurte (268-270), este implicat in campanii militare sangeroase. In 268, sub pretextul ca are nevoie de barbati in forta pe timpul luptelor, a interzis casatoria. Dar tinerii au continuat sa primeasca binecuvantarea casatoriei, in secret prin preotul Valentin. Acesta este in curand demascat si inchis. In timp ce se afla in captivitate, Valentin a cunoscut-o pe Augustine, fiica temnicerului sau. Legenda spune ca i-a redat vederea tinerei fete oarbe. De aceea, ea are grija de el: iar acesta inainte de a fi executat ii trimite un mesaj, semnat "Al tau Valentin ". De la aceasta intamplare apare obiceiul de a trimite mesaje cu ocazia Sfintului Valentin. Mort ca un martir, decapitat la Roma in 270, acesta este inmormantat pe calea Flaminia, unde ulterior este redat un cult. Considerat patronul spiritual al indragostitilor incepand cu secolul al XV-lea, acest personaj este adesea confundat cu episcopul Terni, care a cunosscut aceeasi soarta.

Un episcop din Terni

A doua posibilitate implica un personaj care a trait in acelasi timp cu primul Valentine, cu care acesta este frecvent confundat. Consacratul episcop Terni, in Umbria, 203, al doilea Valentin este prezentat ca un mare miracol, un facator de minuni. Renumit pentru darurile sale de vindecare, el este chemat la Roma de catre filosoful pagan Craton, al carui fiu sufera de o boala incurabila. Valentin l-a vindecat si a obtinut, in schimb, convertirea intregii familii la crestinism. Vestea despre aceasta vindecare miraculoasa a provocat multe alte convertiri. Placide, prefectul Romei, a pus apoi ca Valentin sa fie omorat pentru ca si-a pus puterile in serviciul crestinilor si a tulburat cultul imperial. El a fost decapitat la Roma, in 273. S-ar parea ca o confuzie intre diferitele legende ale Evului Mediu l-ar fi facut sa devina patronul spiritual al indragostitilor.

Un misionar din Rhétie

Despre Valentine din Rhaetia, asocierea sa cu sarbatoarea iubirii este rezultatul unei confuzii cu omonimul sau. Episcop misionar care a trait in Rhaetia din Alpii centrali, este celebrat in Germania pe 14 februarie. Primul calugar intr-o manastire, el a construit o biserica la Mais, unde a trait toata viata. Protector al epilepticilor, este reprezentat de obicei cu un copil epileptic intins la picioarele lui. Legatura cu sarbatoarea indragostitilor provine, din nou, de la o confuzie care cu siguranta dateaza din Evul mediu.

Prima reprezentatie a Sfantului Valentin

Sfantul Valentin este reprezentat pentru prima data intr-o carte din secolul XV, "Cronica Nürnberg" carte care il prezinta pe primul Valentin, care a murit in timpul domniei lui Claude al II-lea. Editia latina spune ca este sarbatorit pe 16 martie, spre deosebire de editia germana publicata mai tarziu, in care scrie ca se sarbatoarea pe 14 februarie.

Sarbatoarea indragostitilor

Asocierea Sfantului Valentin cu sarbatoarea indragostitilor apare mai tarziu: ea se duce inapoi la Evul Mediu. In aceasta perioada, exista traditia ca tinerii sa ia parte la o forma de "Loterie a dragostei", o practica mostenita de la obiceiurile practicate la Lupercalia.

Un Valentin desfiintat

In Evul mediu, in fiecare an pe 14 februarie, barbatii tineri extrageau numele companioanei sale de pe durata intregii sarbatori ( care dura o saptamana). Ulterior, "Valentinul" a devenit cavalerul pe care fata aleasa trebuia sa il insoteasca in prima duminica din postul mare, la Sarbatoarea "Brandons". Aceasta sarbatoare consta intr-o procesiune, in cursul careia multimea cutreiera satul si vana, pentru a elimina iarba rea de pe campuri si pentru a asigura o recolta buna pentru anul urmator.

Valentina

"Valentina" desemna, initial, un mesaj de dragoste sau de prietenie trimis cu ocazia zilei de Sfantul Valentin, zi in care se credea ca migreaza pasarile. Acest obicei a aparut in Anglia, in secolul XIV. Astfel, este mentionat de Geoffrey Chaucer, in scrierile sale. In Franta, aceasta practica a fost adusa in secolul 15, de Charles d ' Orléans. Acesta din urma, dupa infrangerea de la Agincourt din 1415, a fost tinut prizonier 25 de ani in Anglia. La intoarcerea sa a instituit oficial aceasta practica la Curtea Frantei: din acea zi ii va trimite de Sf. Valentin, un mesaj de dragoste tandru iubitei lui. Abia la sfarsitul secolului al XV-lea (1496) Sfantul Valentin este stabilita oficial ca sarbatoarea dragostei. In secolul XVIII apar primele scrisori decorate cu inimioare si Cupidon. Un secol mai tarziu, acestea devin Valentinele imprimate cu poezii si care se raspandesc in toata Europa.

Simboluri

Cupidon

cupidonIn mitologia romana, Cupidon este echivalentul lui zeului dragostei grec Eros. Dorinta amoroasa personificata, Cupidon (din latina cupido, dorinta) este adesea reprezentat sub forma unui copil, inarmat cu un arc si o tolba plina cu sageti, fidel companion al mama sale Venus, zeita iubirii si a frumusetii.

El este de asemenea cunoscut pentru ca este eroul legendarei Psyche. Potrivit acestui mit, Psyche este o printesa atat de frumoasa incat locuitorii regatului au delasat cultul lui Venus in avantajul acesteia. Furioasa, zeita a decis sa o pedepseasca pe fata si i-a ordonat lui Cupidon sa ii inspira o pasiune pentru cel mai urat barbat pe care il poate gasi. Dar tanarul zeu s-a indragostit de printesa si nu poate accepta ceea ce mama lui i-a ordonat. Dupa ce i-a trimis un oracol regelui, cerandu-i sa-si abandoneze fiica pe o stanca izolata, el a purtat-o pe Psyche pe briza lui Zephyr si a dus-o pana la un palat somptuos, situat intr-o vale necunoscuta. El o veghea in fiecare seara, cand dormea, sub o forma umana, si o facea sa promita ca nu va cauta niciodata sa ii afle aspectul. Din pacate, la sfaturile surorilor sale, Psyche cedeaza curiozitatii si ii ilumineaza fata sotul sau, in timp ce el dormea. O picatura de ulei cazuta pe  corpul lui il trezeste: acesta se ridica si zboara departe. Inconsolabila, Psyche pleaca in cautarea sotului ei si trebuie sa depaseasca o serie de teste impuse de Venus. La sfarsitul lor, Cupidon, care isi regreta sotia, primeste de la Jupiter permisiunea de a o lua pe Psyche pana la Muntele Olimp, unde ea devine nemuritoare si da nastere unei fete pe nume "Volupte".

Pasarile              

Mijlocul lunii februarie marcheaza inceputul sezonului de dragoste pentru multe pasari: girve, potarnichi sau chiar mierle. In Evul mediu s-a raspandit credinta conform careia pasarile nu erau numai mesageri ai primaverii, dar si ai dragostei. In acea perioada, superstitiile fetelor erau legate de pasari in ceea ce priveste viitoarea dragoste. Un gat-rosu prognoza o casatorie cu un marinar, o vrabie era sinonim cu o casatorie fericita cu un om sarac, in timp ce un goldfinch era sinonim cu o casatorie cu un om bogat.

Crucea

Traditia de a completa un bilet si de a-l semna prin cruci mici care inseamna mii de pupici dateaza de la inceputurile catolicismului. Simbolizand credinta crestina, ele se refera la Sfantul martir Andrei, primul apostol numit de Isus. Acesta si-a inceput predica in Moesia (prezent Balcani) si a fost crucificat in Patras, pe o cruce in forma de X.

In Evul mediu, Crucea a fost folosita, de asemenea, ca o semnatura de catre persoanele care nu stiau sa scrie. Dupa semnare, trebuia sa sarute crucea in fata a doi martori: un obicei care a avut valoare de juramant solemn. Astfel, s-a trecut de la cruce, la sarut...

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole