Superstitiile despre sarcina nu sunt ceva nou si fiecare cultura are propriile sale tabuu-uri cand vine vorba de cele noua luni de graviditate. Practic, indiferent de pe ce continent esti, aproape sigur ai avut de-a face cu una sau mai multe credinte populare legate de viitorul copilului tau.

Spre exemplu, in Malaezia se spune ca femeile nu trebuie sa omoare nici o creatura vie deoarece altfel, atunci cand vor naste, copilul lor va primi o parte din trasaturile animalului ucis. Pe de alta parte, femeile din Turcia nu au voie sa se holbee la maimute, ursi sau alte animale pentru ca si ele vor naste copii ce vor semana cu animalele la care s-au uitat indelung.

Insa animalele nu reprezinta decat o mica parte din totalitatea superstitiilor despre sarcina. Hindusii de exemplu au creat o mitologie populara a numerelor. In ea, numerele 7 si 9 sunt norocoase pentru copil in timp ce 8 ar aduce ghinion. Si cum aceste lucruri sunt respectate cu sfintenie, ei nu organizeaza nimic pentru copil decat in a 7-a si a 9-a luna. Insa la americani, petrecerile organizate pentru copil sunt o oportunitate pentru a afla sexul copilului. Ei atarna un inel de o sforicica si il lasa sa atarne deasupra burticii viitoarei mamici. Superstitia despre sarcina de care vorbim, afirma ca daca inelul se va roti, copilul va fi fetita iar daca se va misca de la stanga la dreapta, va fi baiat. Si pentru ca vorbeam de miscare, polonezii cred cu tarie ca orice femeie insarcinata care trece pe sub o scanara va naste un copil scund.

superstitii despre sarcinaSuperstitiile despre sarcina au insa si unele conotatii alimentare. Astfel, la amerindieni exista credinta ca femeile care consuma afine in cursul sarcinii vor da viata unor copii cu semne din nastere. La fel somonul are si el o anumita conotatie, de aceasta data negativa, deoarece copii nascuti de mame ce au consumat somon ar putea avea gleznele slabite. Si da, oarecum ciudat, consumul de pescarusi poate duce la nasterea de copii plangaciosi.

Totusi, de cealalta parte a Pacificului, in China mai exact, superstitiile legate de sarcina sunt atat amuzante cat si ciudate: spre exemplu, unii batrani povestesc cum ca frecarea burticii in timpul celor noua luni, copilul se va naste foarte rasfatat. Pe de alta parte, chinezoaicele sunt adesea sfatuite sa tina un cutit sub pat pentru a-si proteja micutul nenascut de spiritele rele.

Nu in ultimul rand, poporul evreu a dezvoltat o adevarata cultura a superstitiilor legate de sarcina iar dintre cele mai interesante am putea mentiona faptul ca gravidelor li se interzice prezenta la slujbe de inmormantare. Misticii evrei afirma ca sufletele ar putea sa se mai invarta in jurul cimitirului, lucru ce ar putea fi periculos pentru copilul nenascut. La fel, in cultura populara ebraica se considera a fi semn de ghinion sa ii cumperi ceva copilului nenascut.

Deci dupa cum puteti observa, la nivel mondial, fiecare tara si-a dezvoltat propriile traditii, multe fiind legate de aspectele specifice acelor locuri. Daca insa vreti sau nu sa tineti cont de aceste superstitii legate de sarcina depinde doar de voi.

 

Mai multe articole