Știm cu toții că fizicul uman poate fi uneori de-a dreptul uimitor, dar și ciudat. Iată 22 de motive pentru care corpul tău este extraordinar:

1. Ochii tăi se află în continuă mișcare. Atât de mult de fapt încât ei pot focaliza și de 100.000 de ori pe zi. Iar dacă asta nu ți se pare mult, gândește-te că ai putea obține rezultate similare pentru mușchii picioarelor doar dacă ai alerga vreo 100 km pe zi.

ochii se misca de peste 100.000 ori zilnic

2. Nasul tău este un adevărat senzor olfactiv iar în combinație cu creierul, acesta este capabil să țină minte mai mult de 50.000 de mirosuri.

3. Și chiar dacă următoarea informație poate fi puțin cam...cidată, adevărul este că un om poate produce suficientă salivă într-o viață pentru a umple două bazine olimpice.

4. Și încă o chestie surprinzătoare despre ochi: dacă pământul ar fi complet plat, ochiul uman ar putea distinge o lumânare aprisă aflată la vreo 60 km distanță.

5. Dar ochii nu sunt singura parte a corpului cu adevărat extraordinară. Există multe cazuri documentate în care - în situații limită - oamenii au fost capabili să ridice mașini sau bolovani imenși sub influența unui aflux  brusc de adrenalină.

6. Însă și la nivel microscopic, lucrurile continuă să surprindă: spre exemplu, celulele roșii din sânge au nevoie de doar 20 de secunde pentru a străbate întregul circuit sanguin din corpul uman. Asta da viteză...

7. Și că veni vorba, probabil că nu știai dar corpurile noastre au o ușoară strălucire în întuneric. Doar că ochii noștri nu au capacitatea de a observa acea strălucire.

8. În schimb, dacă nu ne putem vedea propria strălucire, creierul nostru compensează prin alte părți: chiar și cel mai puternic super computer nu are decât o infimă parte din puterea de procesare pe care creierul uman o oferă.

corpoul straluceste in intuneric

9. De fapt, creierul uman are capacitatea de a citit 1.000 cuvinte pe minut.

10. Și produce suficientă electricitate pentru a alimenta un bec.

11. Dar cifrele sunt cele mai interesante: orice adult are 7 octilioane de celule, sau altfel spus: 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 de atomi.

12. Din nou despre ochi, e bine de spus că omul are capacitatea de a distinge între 10 milioane de culori diferite.

13. Pe de altă parte, puțin mai jos, buricul tău este gazdă pentru un adevărat ecosistem. Da, probabil că nu știai dar doar în buric se află mai multe bacterii decât copaci într-o pădure tropicală. E ceva, nu-i așa?

14. Pentru mulți, poate fi chiar surprinzător dar corpul uman este una dintre cele mai bune mașinării de alergare de pe planetă. De fapt, în trecut, pe vremea când oamenii erau obligați și își vâneze cina, exista obiceiul fugăririi prăzii până aceasta cădea moartă de epuizare.

15. Însă nimic nu ar fi posibil dacă nu am avea un schelet solid. Însă știai că în primul an de viață bebelușii au cu circa 60 de oase mai mult decât un adult?

16. De fapt corpul uman este o mașinărie incredibilă din multe alte puncte de vedere. Spre exemplu, în fiecare secundă sunt produse două milioane de noi celule.

17. Celule umane au cam 50% din ADN comun cu cel al bananelor.

18. Iar dacă spui ca dragostea te înnebunește, nu e de mirare fiindcă creierul tău eliberează aceiași neurotransmițători și hormoni pe care i-ai primi dacă ai consuma amfetamine.

19. Însă nu doar dragostea e oarbă. Probabil că știai de faptul că un sfert din viață o dormim. Dar ce zici de faptul că 10% din timpul cât suntem activi îl petrecem cu ochii închiși? Da, e vorba doar de clipit.

20. În schimb, pentru că mai devreme vorbeam de mușchi, cel mai puternic din corpul uman este  cel al mandibulei.

fenomene uimitoare din corpul tau

Acestea sunt cele 20 de fenomene uimitoare despre corpul uman, lucrurile pe care poate nu le știai dar acum le cunoști.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole