Un nou studiu a a ajuns la concluzia ca efectul placebo are un efect considerabil mai mare în cazul unui medicament mai scump, care conferă mai multă încredere, spune un nou studiu. Prin efectul placebo se înţelege efectul terapeutic benefic al unui medicament care de fapt nu are nici in compozitie nici o substanta cu efecte terapeutice. În schimb, având încredere în tratament, pacientul simte o îmbunătăţire a starii de sanatate si chiar se pot vindeca boli grave, efect  comparabil cu cazul în are ar fi fost administrat un medicament adevărat. Desigur, efectul este strâns legat de psihologie şi este intens dezbătut. Nu este inca clar modul cum functioneaza tratamentul placebo, dar el functioneaza si vindeca. Încrederea în tratament joaca însă un rol foarte important în eficienta sa si in vindecarea pacientului.

Intrebarea pe care si-au pus-o cercetatorii a fost: Dar ce oferă această încredere? Oare nu cumva de la preţul medicamentelor? Între o pilula de 3 dolari şi una de 10 cenţi, cu caracteristici similare, pe care aţi prefera-o? Ei bine, experimentul acesta a fost realizat recent de echipă de cercetători de la Universitatea Duke din Statele Unite şi este descris de PhysOrg. 82 de voluntari au fost testaţi oferindu-li-se o pilulă de luat durerea. La jumătate dintre ei li s-a spus ca o pilula costa 3 dolari pentru că este cea mai recentă pilulă produsă, aşadar cea mai avansată în luarea durerii. Celeilalte jumătăţi i s-a spus că pilula costa 10 cenţi şi pilula nu a fost lăudată.

 

Efectul placebo si pretul medicamentelorDin prima grupă, 85% din subiecti au simţit diminuarea durerii si doar 61% din subiectii din a doua grupa. Experimentul oferă astfel indicii despre faptul că un produs comercializat la pret mai mare este perceput ca având o eficienta mai mare, iar aceasta oferă pacientului o mai mare încredere în tratament. Autorul studiului, Dan Ariely, spune că "efectul placebo este una din forţele cele mai fascinante din Univers, dar totodată cel mai putin folosite".

Aplicaţiile de natură practică pot fi foarte multe. În prezent, mai toate medicamentele seamănă destul de mult unele cu altele şi atunci preţul mai mare face ca un medicament să fie perceput de pacient ca fiind mai eficient si in concluzie are mai mare încredere in tratament. Ar putea fi folosite alte metode pentru ca şi medicamentele ieftine să ofere această încredere şi astfel să fie mai eficiente? Poate daca s-ar colora ambalajul altfel, sau poate chiar insasi pilula să aibă altă culoare, sau poate ar putea avea o altă formă ...

Studii de aceast gen ne ajuta să înţelegem mai bine relaţia dintre eficienta tratamentului şi încrederea pacientului în tratament.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole