Daca ti-ar spune cineva ca are o sora geamana mai mica cu 2 luni ti s-ar parea straniu si proababil nu ai crede, dar totusi acest lucru este posibil, si s-a intamplat de curand si la noi in tara. La maternitatea din cadrul Spitalului Cantacuzino in noiembrie 2014 o mamica de 41 de ani insarcinata in 27 de saptamani a nascut o fetita, Maria ce cantarea la nastere doar 900 grame, iar dupa 51 de zile pe 6 ianuarie 2015 a venit pe lume prin cezariana si sora ei Ioana ce cantarea doar 1000 grame.

Sarcina a decurs normal pana in noiembrie, cand s-a declansat travaliul si s-a nascut Maria dupa care contractiile s-au oprit. Deoarece fetitele au avut fiecare propriul sac amniotic si propria placenta medicii au sfatuit mamica sa mai continue sarcina deoarece nici cel mai sofisticat incubator nu poate oferi conditiile din uterul mamei, astfel incat Ioana sa se poata dezvolta cat mai bine.

Medicii au observat ca la un moment dat Ioana s-a oprit din crestere, asa ca au decis sa sa o aduca pe lume prin cezariana pe 6 ianuarie 2015.

gemene nascute in ani diferiti la diferenta de 7 saptamani la spitalul Cantacuzino

Medicul neonatolog Adrian Craciun a afirmat "A fost o muncă de echipă. Astfel de cazuri sunt extrem de rare pentru că, în mod normal, declanşarea naşterii la un geamăn presupune declanşarea şi la celălalt. Este foarte greu, nici nu ştiu prin ce mecanism medical nu s-au declanşat contracţiile şi pentru al doilea şi mama a putut să-l mai ţină. A fost ca o minune de la Dumnezeu".

Mama a plecat acasa cu cele doua gemene vineri 6 februarie, Maria cantarind 2.250 de grame, iar mezina Ioana 2.900 de grame. In perioada urmatoare vor veni periodic la control.

sursa: Mediafax.ro

foto:Cancan.ro

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole