Deşi dietele vegan sau vegetariene sunt din ce în ce mai populare nu există nici o revizuire recentă a studiilor despre aceste diete în sarcină. Un studiu recent şi-a propus să evalueze datele din literatură privind dietele vegan-vegetariene şi prognosticul sarcinii. Autorii au evaluat bazele de date medicale căutând toate studiile publicate pe această temă până în 2013.

Studiile identificate au fost extrem de heterogene: 262 articole publicate integrale, 2329 referinţe bibliografice şi din acestea au fost selectate, pe baza criteriilor de includere, 22 de articole. Nici unul din studii nu a raportat o creştere sau scadere a prognosticelor negative sau a malformaţiilor majore cu excepţia unui care a identificat o creştere a incidenţei hipospadiasului la copiii din mame vegetariene. Cinci studii au raportat că mamele vegetariene au avut copii cu greutate mai mică la naştere iar altele două au raportat greutăţi mai mari la naştere ale copiilor.

dieta capsuni

Durata sarcinii a fost disponibilă pentru evaluare în 6 studii şi a fost similară la mamele vegan-vegetariene şi la cele omnivore. Cele 9 studii heterogene evaluate privind microelementele şi vitaminele sugerează că femeile vegan-vegetariene au risc crescut pentru deficit de vitamina B12 şi fier. Dovezile despre dietele vegan-vegetariene în sarcină sunt heterogene şi puţine. Lipsa studiilor randomizate ne împiedică să distingem între efectele dietei şi factorii care pot influenţa rezultatul analizei.

Cu aceste limite, dietele vegan-vegetariene pot fi considerate sigure în sarcină dacă femeile acordă suficientă atenţie suplimentării cu vitamine şi microelemente.

Autorii: Piccoli G, Clari R, Vigotti F, Leone F, Attini R, Cabiddu G, Mauro G, Castelluccia N, Colombi N, Capizzi I, Pani A, Todros T, Avagnina P; BJOG. 2015 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole