Cu toti vrem sa ne simtim bine si sa fim sanatosi, ca sa ne putem bucura de o zi insorita de primavara si sa radem cu pofta tot timpul. Insa de multe ori afectiunile de care suferim ne impiedica sa facem aceste lucruri marunte, dar care ne aduc atatea bucurii. Numeroase dintre bolile de care suferim sunt cauzate de o alimentatie defectuoasa. Nu de multe ori auzim dictoane de genul "Esti ceea ce mananci" cu referire directa catre rolul pe care alimentatia il joaca in sanatatea si longevitatea noastra. Iar un mod natural de a ne mentine starea de bine este urmarea unei alimentatii vegetariene. Tot mai multe autoritati in domeniu incep sa sustina adoptarea unei alimentatii vegetariene si in randul copiilor.

Exista insa si numerosi sceptici in ceea ce priveste efectele benefice ale unei alimentatii vegetariene la copii. Iata care sunt principalele argumente pe care acestia le aduc impotriva unei astfel de diete la copii:

1. Pentru a creste frumos si armonios, copii au nevoie sa consume alimente de origine animala.

Carnea si produsele lactate nu constituie singura si cea mai buna sursa de proteine. Intradevar alimente de origine animala contin proteine, substante indispensabile dezvoltarii armonioase a muschilor, insa contin si multe alte lucruri de care organismul copilului nostru nu are nevoie. Daca ne gandim la cate substante contin carnurile si produsele din carne pe care le cumparam zi de zi din supermarket, steroizi, hormoni, antibiotice, pe langa cantitatile mari de grasimi saturate si colesterol, banala fasola sau soia, devin o alternativa mult mai sanatoasa. Esential intr-o dieta vegetariana echilibrata la copii alcatuita din fructe, legume, leguminoase si cereale este cantitatea de calorii ingerate care trebuie sa fie corespunzatoare cu varsta si activitatile micutului nostru.

Exista o multime de preparate vegetariene bogate in proteine, care pot sa asigure un aport optim atat pentru copilul cu activitati obisnuite, cat si pentru acei copii ce fac sport. 

Surse vegetale de proteine

- cereale - grau, orz, porumb, orez

- nuci, castane, alune

- legume cu frunze verzi - spanac

- leguminoase - fasole, mazare

- alge - spirulina

- soia si derivate (tofu, lapte de soia)

- fructele si legumele - contin cantitati mici de proteine

2. Este foarte greu sa cresti copiii cu o dieta vegetariana si nu ai cum sa te descurci.

Unii sunt de parere ca este greu sa gatesti vegetarian, insa informatiile referitoare la acest stil de viata au inceput sa fie din ce in ce mai multe. Exista o multitudine de website-uri si carti care ofera sfaturi practice despre cum trebuie organizata alimentatia vegetariana, atat la copii, cat si la adulti, precum si numeroase retete gustoase vegetariene. Nu trebuie omis nici faptul ca sunt multe supermarketuri care ofera o gama larga de produse vegetariene, avand de cele mai multe ori rafturi special amenajate.

3. Copiii nu agreeaza alimentatia vegetariana si nu vor sa fie diferiti de colegii lor de la scoala sau gradinita.

De cele mai multe ori copii sunt mai tentati sa consume alimente vegetariene intrucat sunt mai colorate si apoi dragostea lor pentru animale ii face in mod natural candidati ai vegetarianismului. Copii vor manca intotdeauna ceea ce le ofera parintii si ceea ce acestia consuma la randul lor, de asemenea este bine ca cei mari sa le explice micutilor de ce aleg sa fie vegetarieni si nu sa le impuna fortat un stil de viata.

4. Copiii vegetarieni sunt anemici.

De multe ori auzim «Cum sa nu fii anemic daca nu mananci carne?» insa trebuie sa stim ca fierul, principalul mineral care combate anemia, nu se gaseste numai in carne. Numeroase plante cu frunze verzi sunt foarte bogate in fier, iar consumul sporit de fructe si legume bogate in vitamina C, pe care il presupune dieta vegetariana, face ca absorbtia fierului din acest tip de dieta sa fie de 6 ori mai mare la copiii vegetarieni decat la cei care consuma produse de origine animala.

5. Copiii vegetarieni, pentru a fi sanatosi, au nevoie de suplimente de vitamine si minerale.

Veti fi uimiti sa aflati ca lucrurile stau exact invers. Copii vegetarieni consuma o gramada de fructe si legume care constituie sursele inepuizabile de vitamine si minerale. Exista insa o exceptie: vitamina B12 singura vitamina care nu este continuta de alimentele de origine vegetala. Este recomandat sa cereti medicului pediatru suplimentarea dietei copilului dumneavoastra cu vitamina B12 in cazul in care acestia nu consuma nici un fel de alimente de origine animala.

6. Copilul nu se va satura doar cu o alimentatie vegetariana.

Daca mesele copilului sunt bine planificate si diversificate, alimentele consumate vor conferi acestuia starea de satietate. Este bine sa oferim zilnic copilului nostru cereale integrale, o leguminoasa (fasole, soia, linte, naut) care sunt de regula bogate in proteine si o sursa de grasimi naturale (nuci, alune, seminte de floarea soarelui sau dovleac). Intradevar atunci cand se consuma carne senzatia de satietate dureaza mai mult, dar acest lucru se intampla si pentru ca de obicei carnea zaboveste mai mult timp in intestin, lucru daunator sanatatii deoarece pot ramane anumite parti nedigerate. Copii vegetarieni vor manca poate putin mai des, insa aportul crescut de fibre in organism ajuta la detoxifiere, reduce colesterolul, deci implicit si riscul aparitiei unor boli de inima.

7. De ce sa privam copiii de atatea bunatati?

De multe ori folosim cuvantul «bunatati» pentru toate alimentele care gadila placut papile gustative, dar trebuie sa fim constienti de faptul ca nu acestea au mereu ultimul cuvant in decizia noastra. Trebuie sa fim atenti la ceea ce consumam, ce contin alimente noastre de zi cu zi, cata energie ne furnizeaza. Gusturile se pot educa. In ceea ce priveste copii, acestia invata ca este bun ceea ce parintii lor aleg sa fie bun pentru ei. Nu trebuie sa omitem faptul ca alimentatia vegetariana ofera numeroase bunatati cum ar fi: piersicile, merele, capsunile, ananasul, bananele, smochinele si multe altele.

In concluzie ar trebui sa depasim toate aceste prejudecati legate de alimentatia vegetariana la copii si sa punem pe primul loc sanatatea si starea lor de bine.

Sursa : Copilul Vegetarian, Elena Piride, Ed. Advent, 2007

veggie

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole