Sertarul cu ceaiuri
Fie ca sunt preparate sub forma de ceaiuri, tincturi sau pulberi,plantele...
Hemoroizii sunt, în momentul de față, una din bolile cu cea mai largă răspândire de pe pământ. Pe lângă o gamă largă de tratamente invazive (operații chirurgicale, ligaturări, scleroterapie, etc.), există și o întreagă serie de tratamente naturiste care au fost folosite cu succes pentru ameliorarea simptomelor pe care pacienții bolnavi de hemoroizi le experimentează, sau chiar în vindecarea completă a acestora. Terapiile naturiste nu numai că grăbesc procesul de vindecare, dar sunt în unele cazuri și mult mai eficace decât medicamentele create de unii cei mai renumiți producători farmaceutici. Prezentăm în acest articol 12 dintre plantele cel mai des folosite în tratarea hemoroizilor.
Uleiul de lavandă poate fi obținut prin două metode:
Presarea la rece a florilor. Se produce un ulei frumos mirositor, dar cu puține proprietăți terapeutice. Acesta poate fi folosit pentru un tratament antihemoroidal de igienizare sau pentru alte afecțiuni, cum sunt insomnia sau durerile persistente de cap.
Extracția la cald. Se obține un ulei concentrat, cu multiple principii active și care poate fi folosit cu succes ca și tratament extern al hemoroizilor. Printre aceste principii putem enumera faptul că este un bun analgezic – un lucru absolut necesar în acest caz, combate cu succes infecțiile și inflmațiile și reduce tensiunea, fapt ce acționează practic direct asupra protuberanțelor hemoroidale.
Usturoiul este unul dintre cele mai comune tratamente alternative împotriva hemoroizilor, fiind folosit cu succes în 3 tipuri de condiții strâns legate de hemorozi: infecții, probleme vasculare și de imunitate. Usturoiul poate fi evident aplicat local, în cazul în care se fisurează o venă anorectală. Dacă este utilizat corect, acesta elimină bacterile și amorțește zona, acționând de asemenea și ca imunosupresor (în sensul că micșorează durerea) și imunostimulator (în sensul că stimulează sistemul imun prin conținutul să de activatori). Cât despre sistemul vascular, usturoiul este un vasoconstrictor vegetal clasic, dar această proprietate trebuie folosită doar între crizele hemoroidale, pentru evitarea apariției de cheaguri de sânge sau cicatrizarea greșită a rănilor.
Uleiul de măsline este un aliment natural des folosit în bolile gastro – intestinale. Cel mai bun ulei de măsline poate fi găsit în Peloponez (Grecia), fiind vândut de agricultorii greci la marginea drumurilor, proaspăt obținut prin stoarcerea măslinelor. Uleiul de măsline este utilizat pentru calitățiile demulcente (anti-constipație) și proprietățile stimulatoare ale peristaltismului intestinal (ansamblul de contracții ale intestinelor ce asigură înaintarea progresivă a conținutului). Spre deosebire de aplicarea directă care este mai puțin practică, uleiul de măsline poate folosit în combinație cu compuși chimici apropriați vaselinei pentru transformarea acestuia într-un unguent ce poate fi apoi aplicat chiar și pe mucoasa internă. De asemenea, uleiul de măsline poate fi combinat cu aloe vera și ulei de arbore de ceai pentru a crea un fel de gel ce poate fi folosit în mod asemănător unui unguent.
Coada șoricelului conține elemente care sunt utile în tratarea hemoroizilor, având caracter antihemoragic, astringent, antiinflamator și analgezic. Această plantă este folosită de cei care suferă de hemoroizi în mai multe forme:
Hamamelis Virginiana este cunoscută și la noi pentru efectul cicatrizant și anti-inflamatori, deși ea nu crește pe teritoriul României. Tratarea hemoroizilor cu Hamamelis Virginiana presupunea realizarea unei infuzii din frunze într-un mod asemănător celui descris mai sus, și aplicarea directă a acesteia.
Ghimpele este recunoscut drept o plantă “minune”, având o compozitie chimică specială ce îi conferă multiple proprietăți deosebite: creșterea vitezei de cicatrizare, mărirea rezistenței pereților vaselor de sânge precum și puternicul efect anti-inflamator. Acestă plantă poate acționa intern, dacă pacienții care suferă de hemoroizi consumă infuzia de ghimpe de 2-3 ori pe zi.
Fructul de avocado conține o cantitate foarte mare de lipide. De aceea, pacienții care parcurg o cură bazată pe avocado trebuie să-și urmărească cu atenție evoluția greutății. Nu este recomandată utilizarea fructului de avocado de către un pacient supraponderal. De asemenea, gustul fructului de avocado este special: un caramel ușor cleios. Acesta nu este de regulă plăcut, iar un aport prea mare de fruct poate provoca o stare generală de rău. Cu toate acestea, fructul de avocado are un beneficiu major: are o consistență foarte mare de fibre. Pentru a balansa aportul caloric și cantitatea de fibre din fruct, avocado se recomandă a fi consumat înainte de a fi copt, când încă nu conține atât de multe lipide, în cantități moderate. 10 de grame de avocado luate zilnic, timp de o săptămână, vor stabiliza digestia pacientului. În timpul acestei cure, se recomandă evitarea alimentelor grase, sucurilor și alcoolului.
Gălbenelele sunt folosite încă din antichitate pentru tratarea unui număr de boli. Sunt utilizate doar florile acestor plante. Asemenea unui fruct, florile cele mai potrivite sunt cele perfect galbene; cele alb-galbene conțin prea puține elemente active, iar cele portocalii sunt deja degradate. De asemenea, recoltarea gălbenelelor este un procedeu interesant. Acestea sunt culese în mai, iunie și iulie, în funcție de zonă, după ora 18, deoarece soarele le influențează compoziția chimică. Pe lângă flori, mai poate fi utilizată și tulpina, în principal pentru a spori efectul cicatrizant. Printre cele mai folosite moduri de tratament cu gălbenele enumerăm:
Tinctura de gălbenele. Aceasta conține alcool (folosit ca și solvent pentru macerarea produsului vegetal), deci nu poate fi folosită pentru tratarea venelor anorectale fisurate.
Decoctul de gălbenele. Se folosește pentru îmbibarea tampoanelor de hemoroizi. Modul de preparare este asemănător ceaiului: se toarnă apă clocotită peste 50 de grame de flori uscate, iar apoi lichidul se filtrează până când devine limpede. Se răcește până la temperatura camerei și se aplică local.
Crema de gălbenele. Cel mai utilizat tip de tratament, eficient în tratarea inflamațiilor și iritațiilor.
Zeama de varză murată conține vitamine (B, C, PP) și minerale (magneziu, zinc) din abundență. Prin murare se păstrează aproape toate componentele verzei proaspete, ba chiar apare și vitamina B12, rezultată grație unui proces de transformare enzimatic. Deasemenea, atât varza proaspată, cât și cea murată conțin o cantitate foarte mare de fibre vegetale. În contact cu apa, aceste fibre se umflă și generează un bol alimentar care va fi ușor de transportat prin sistemul digestiv. Complexul de vitamine B ajută la fortificarea și tonificarea sistemului vascular, iar vitamina C protejează împotriva oxidării rapide a alimentelor consumate. Vitamina PP ajută la fixarea complexului de vitamine B la nivelul vaselor de sânge, iar acidul folic protejează intestinele. Pacientul care dorește să folosească acest remediu natural trebuie să mănânce o salată de varză murată pe zi sau să bea o jumatate de pahar de zeamă de varză, dimineața și seara.
Castanele conțin aesculină si aescină, 2 substanțe care ajută la întărirea pereților vaselor de sânge. Castanele conțin sodiu, proteine (4%), fier, magneziu și zinc. Pot fi folosite cu succes de personale care sufera de boli ale rinichilor, anxietate sau care doresc întărirea sistemului circulator în general. Pentru lupta împotriva hemoroizilor, extractul de castane poate fi luat cu apă de 3 ori pe zi.
Articol de Duguleană Mihai de la hemoroizi.com