Acneea este o boala care afecteaza foliculul de par, la radacina firului. La baza acestuia se gasesc glandele sebacee responsabile cu producerea sebumului, o materie grasa, bogata in deseuri ale pielii. Dar, in adolescenta acest "mecanism" se opreste.

Acneea in trei etape

Aparitia cosurilor la nivelul folicului este datorata insumarii a trei evenimente :

- Secretia excesiva de sebum in folicul ;

- Obstructionarea folicului ;

- Dezvoltarea bacteriana in interiorul foliculului.

In timpul pubertatii, productia de hormoni sexuali masculini (androgeni) antreneaza un exces de sebum la nivelul glandelor sebacee. Sebumul in exces este eliminat la suprafata pielii care devine atunci mai grasa. Dar, canalul se poate umple si porul se infunda, iar acesta are aspectul unui cos, comedon sau microchist alb.

Ulterior, se dezvolta o inflamatie in interiorul foliculului si apare infectie, din cauza unei bacterii Propilobacterium acnes, care se tranforma in cosuri.

Stresul si ereditatea

Stresul este acuzat de tot ce este rau, asa ca uneori credem ca este responsabil de aparitia acneii. Stim pentru inceput ca stresul poate avea o influenta asupra concentratiei hormonale. Deci, el poate avea o influenta si asupra dezvoltarii acestei boli cutanate. Dar, dupa ultimele revizuiri, rolul sau nu a fost bine stabilit, existand mai multe controverse.

Un presupus factor este ereditatea. Numeroase studii au aratat ca sunt familii in care exista un numar mare de persoane, de ambele sexe, care sufera de aceasta problema (acnee). Si desi exista o susceptibilitate genetica, aceasta nu a fost dovedita stiintific pana la aceasta data.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole