In 1957, cand oamenii de stiinta au reusit sa izoleze si sa identifice coenzima Q10 in inima de vita, aceasta a devenit imediat principalul lor punct de interes. In urma multor cercetari stiintifice, coenzima Q10 a inceput sa fie folosita drept supliment alimentar in Japonia inca din anii `60, apoi, in 1976, a fost inregistrata ca si medicament. Nu este o greseala: inca de la inceput, coenzima Q10 a fost folosita cu succes ca si medicament pentru tratarea diferitelor afectiuni cardiace.

Stiati ca, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana in 2030 peste 23 milioane de oameni vor muri din cauza unor afectiuni cardiovasculare? In prezent, acestea reprezinta principalele cauze de deces.

In ce afectiuni cardiovasculare ne poate ajuta coenzima Q10?

Hipertensiune

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), hipertensiunea afecteaza o treime din totalul populatiei de varsta adulta. Exista multe cazuri in care aceasta ramane nediagnosticata, iar respectivele persoane isi pierd viata datorita acestui lucru, dar, atunci cand este tratata, nu mai produce complicatii, iar in cazurile diagnosticate poate fi tinuta sub control cu doar cateva medicamente. Numeroase studii au aratat ca, pe parcursul a 10-12 saptamani, un tratament cu o doza zilnica de 100 mg coenzima Q10 poate reduce in mod semnificativ tensiunea arteriala sistolica, cu pana la 20 mmHg, iar tensiunea arteriala diastolica este redusa cu pana la 10 mmHg, in vreme ce jumatate dintre pacienti ar putea sa nu mai ia cel putin un medicament antihipertensiv. Efectul se face simtit in aproximativ 3-4 saptamani, iar pentru a-l mentine, este necesara administrarea continua de coenzima Q10.

Stiati ca fiecare scadere cu 5 mmHg a hipertensiunii poate reduce riscul de complicatii (infarct miocardic, accident vascular cerebral, cardiopatie ischemica)?

Niveluri ridicate de colesterol

Statinele, clasa de medicamente utilizate cel mai frecvent pentru reducerea nivelului de colesterol, blocheaza productia coenzimei Q10. Cercetarile au aratat ca in astfel de cazuri suplimentarea cu coenzima Q10 poate reduce efectele negative ale tratamentului cu statine.

Infarctul miocardic

Conform unui studiu stiintific, un tratament cu o doza mare (120 mg) de coenzima Q10, inceput imediat dupa suferirea unui infarct miocardic acut, reduce in mod semnificativ riscul de aritmii cardiace sau de producere a altor infarcte, ramanind doar cel de aparitie a durerilor anginale, simptomele prodromale ale infarctului miocardic.

Insuficienta cardiaca congestiva

coenzima q10 si sanatatea cardiacaLa aceasta boala, miocardul nu poate sa pompeze suficient sange prin vene, prin urmare organele nu pot functiona normal si pot aparea edemele, dificultatile de respiratie sau privarea de oxigen, iar in cele din urma, pacientul poate deveni complet neajutorat. Poate fi cauzata de infectii, anormalitati congenitale, insuficiente valvulare, dar, in principal, este provocata de hipertensiune, infarcte miocardice sau cardiopatii ischemice.

Studiile au aratat ca in urma unui tratament adecvat, completat cu administrarea zilnica pe termen lung a 100 mg coenzima Q10, inima s-a fortifiat, valorile asociate functiilor cardiace s-au imbunatatit, iar, la o analiza finala, acelasi lucru s-a constatat si despre calitatea vietii si sansele de supravietuire.

In cazul persoanelor care nu au mai luat parte la experimentul clinic si au intrerupt tratamentul cu coenzima Q10, valorile anterioare au reaparut in decurs de doar o luna.

Studiile arata ca administrarea cu regularitate a coenzimei Q10 poate creste eficacitatea tratamentului medicamentos, poate duce la posibilitatea renuntarii la unele medicamente, creste calitatea vietii, poate reduce riscul de aparitie a unor boli grave si poate compensa din efectele nocive ale anumitor medicamente. Protejati inima voastra si a familiei voastre!

Sursa articol: Revista CaliNews

Surse bibliografice:

  • Q&As on hypertension – WHO, 2013. március
  • Reduction of serum ubiquinol-10 and ubiquinone-10 levels by atorvastatin in hypercholesterolemic patients – Hiroshi Mabuchi et al, Journal of Atherosclerosis and Thrombosis
  • Strategies to preserve the use of statins in patients with previous muscular adverse effects - Reinhart KM, Woods JA., Am J Health Syst Pharm. 2012 Feb 15;69(4):291-300.
  • Randomized, double-blind placebo-controlled trial of coenzyme Q10 in patients with acute myocardial infarction - Singh RB, Wander GS, Cardiovasc Drugs Ther. 1998 Sep;12(4):347-53.
  • A koenzim-Q10-zel szerzett tapasztalatok szívelégtelenségben - Kohut L., LAM 2011;21(8–9):553–557.
  • Effect of coenzyme Q10 on essential hypertension, a double-blind controlled study - Yamagami T, Takagi M, Akagami H, et al. In Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q10: Proceedings of the Fifth International Symposium on the Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q10,: Folkers K, Yamamura Y, editors. vol 5. Amsterdam: Elsevier Science Publishers; 1986:337–343.
  • Effect of coenzyme Q10 on essential arterial hypertension. - Digiesi V, Cantini F, Brodbeck B. , Curr Ther Res; 1990; 47:841–845.
  • Effect of coenzyme Q10 therapy in patients with congestive heart failure: A long-term multicenter randomized study - Morisco C, Trimarco B, Condorelli M. Clin Investig 1993;71 (Suppl 8):S134-6.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole