Ati suferit vreodata de migrene? Daca nu, bateti in lemn! O persoana din trei sufera din cauza acestor dureri de cap ingrozitoare, care intotdeauna revin pe neasteptate, dar negresit. Analgezicele obisnuite au efecte slabe in cazul unei crize de migrena, asa ca principalul tratament al acesteia il constituie preventia. Medicamentele folosite cel mai frecvent pentru tratarea acesteia sunt aceleasi care sunt recomandate pentru tratarea problemelor de tensiune arteriala, dar pana si printre cele mai putin grave efecte secundare ale acestor medicamente tot se numara somnolenta si vertijul. Pe de alta parte, lucrul cu adevarat regretabil este ca, in timp, complicatiile datorate crizelor de migrena pot provoca vatamari ale sistemului nervos.

In ciuda acestor lucruri, nu aveti absolut nici un motiv sa disperati! Cateva studii au demonstrat ca suplimentarea cu coenzima Q10 poate ameliora neplacerile cauzate de migrene.

In cadrul unui studiu efectuat in 2006, 32 de pacienti suferind de migrene au fost tratati cu 150 mg CoQ10 zilnic. Dupa ce au urmat tratamentul cu coenzima Q10 timp de trei luni, peste 60 % dintre pacienti au prezentat in medie o scadere cu 60% a numarului de zile in care si-au facut aparitia migrenele, in vreme ce frecventa crizelor de migrena a scazut si ea cu peste 40%, fara ca in tot acest timp sa se inregistreze efecte secundare. Rezultate similare au fost obtinute de cercetatorii maghiari cu un an inainte, in urma unui studiu riguros desfasurat pe o perioada de trei luni.

migrenaUn alt studiu, la care au participat 1.550 de pacienti suferind de migrene si ale caror analize au aratat o deficienta de coenzima Q10 in organism, a demonstrat ca numarul, frecventa si gravitatea crizelor de migrena a scazut dupa ce acestora li s-a administrat 1-3 mg coenzima Q10 / kg masa corporala (ex: 70-210 mg/zi pentru un pacient cantarind 70 kg) timp de aproximativ trei luni.

Coenzima Q10 joaca un rol atat de important in desfasurarea proceselor cerebrale (actionand ca un antioxidant si protejand zonele sensibile), incat a trezit si interesul oamenilor de stiinta care fac cercetari asupra bolilor Alzheimer, Parkinson si Huntington. Cateva dintre studiile publicate deja au confirmat efectele protectoare pe care coenzima Q10 le are asupra sistemului nervos (de exemplu, prin reducerea proceselor de necroza celulara si moarte a tesutului cerebral), precum si efectele sale protectoare impotriva stresului oxidativ care distruge celulele.

Prin prisma acestor descoperiri, nu putem decat sa speram ca prin suplimentarea cu coenzima Q10 pe perioade lungi de timp vom reusi nu doar sa invingem migrena, ci si sa contribuim la mentinerea sanatatii sistemului nostru nervos!

Sursa: Revista CaliNews

Surse bibliografice:

  • Global burden of migraine in the Year 2000: summary of methods and data sources- M. Leonardi, C. Mathers, WHO report
  • Open label trial of coenzyme Q10 as a migraine preventive - Rozen TD, Oshinsky ML, Gebeline CA, Bradley KC, Young WB, Shechter AL, Silberstein SD Cephalalgia. 2002 Mar;22(2):137-41
  • Efficacy of coenzyme Q10 in migraine prophylaxis: a randomized controlled trial - Sándor PS, Di Clemente L, Coppola G, Saenger U, Fumal A, Magis D, Seidel L, Agosti RM, Schoenen J., Neurology. 2005 Feb 22;64(4):713-5.
  • Coenzyme Q10 deficiency and response to supplementation in pediatric and adolescent migraine - Hershey AD, Powers SW, Vockell AL, Lecates SL, Ellinor PL, Segers A, Burdine D, Manning P, Kabbouche MA., Headache. 2007 Jan;47(1):73-80.
  • Alzheimer's disease: the pros and cons of pharmaceutical, nutritional, botanical, and stimulatory therapies, with a discussion of treatment strategies from the perspective of patients and practitioners - Wollen KA., Altern Med Rev. 2010 Sep;15(3):223-44.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole