Conjunctivita este o afectiune frecventa caracterizata printr-o inflamare a conjunctivei , o membrana fina, vascularizata, ce tapeteaza interiorul pleoapelor si globii oculari.

Numele bolii vine de la conjunctiva, adica de la tesutul protector care Inconjoara ochiul si care, afectat de aceasta boala, devine rosu si inflamat (acei ochi rosii). Ea se poate localiza la unul sau la ambii ochi, la interval de cateva zile.

Simptome ale conjuctivitei

Principalele simptome se manifesta prin mancarime , senzatie de nisip sub pleoape, arsura In ochi , fotofobie, hiperemia conjunctivei , inflamarea si Inrosirea pleoapelor, ele fiind deranjante, dar neprovocand nici un fel de diminuare a vederii.Ochiul devine rosu si lacrimeaza, apar apoi secretii purulente, bolnavul trezindu-se dimineata cu pleoapele lipite.

Tipuri de conjunctivita

Aceasta inflamatie poate avea patru cauze principale: infectie bacteriana, virala, alergica si expunerea la un produs chimic.

Conjunctivita bacteriana

Mucoasa care acopera si protejeaza globul ocular, dar si partea interna a pleoapelor produc o secretie purulenta , lipicioasa si galbuie, care cateodata lipeste genele Intre ele In timpul somnului.
Tratamentul conjunctivitei de origine bacteriana are ca obiectiv prevenirea complicatiilor, adica raspandirea infectiei In interiorul ochiului. Consultati-va medicul sau oftalmologul atunci cand apare conjunctivita de origine bacteriana, pentru ca, ea sa fie tratata cat mai repede posibil!

Se Intampla adesea ca mai multi copii care frecventeaza aceeasi gradinita sau aceeasi scoala sa fie afectati In acelasi timp, datorita faptului ca, conjuctivitele de origine bacteriana se transmit usor.

conjuctivita ochi- simptome si tratament

Conjunctivita virala

Prin intermediul membranei conjunctivale pot patrunde In interiorul oraganismului o serie de virusuri, dar mai ales cele care se transmit pe cale aeriana.

Gravitatea conjunctivitelor virale consta In faptul ca de cele mai multe ori este afectata si corneea. Tratamentul bolilor conjunctivale de etiologie virala, are drept scop Impiedicarea multiplicarii si formarii de noi elemente virale infectante, diminuarea reactiilor imune (elaborate de catre organismul gazdei), pastrarea sau restabilirea acuitatii vizuale, prevenirea recidivelor, precum si prevenirea suprainfectiilor cu alti agenti patogeni microbieni, bacterii sau fungi. Conjunctivita virala este determinata de obicei de adenovirus. Ea poate aparea In cadrul unei infectii respiratorii superioare, Insotita de febra, dureri de cap, ganglioni mariti.
Debutul este brusc, bolnavul prezentand de obicei Inrosirea ambilor ochi, secretie conjunctivala apoasa si In general, vedere buna.

Conjunctivita alergica poate reprezenta o problema serioasa In functie de gravitatea simptomelor si durata bolii. Depistarea si desensibilizarea constituie o strategie preventiva. Depistarea permite identificarea alergeniilor In cauza, tratamentul facand apel la antialergice administrate pe cale orala. Alergiile la polen sau la alte produse alergene atmosferice ne pot provoca o roseata si o scurgere a ochilor. Cunoscand anotimpul si circumstantele aparitiei reactiilor, puteti sa va dati seama daca dumneavoastra sau copilul suferiti de conjunctivita fara sa o fi avut anterior. Reactiile alergice care ating adesea membranele ochiului sunt Insotite de mancarimi puternice, care anunta o infectie. Conjunctivita alergica sezoniera este asociata cu rinita alergica (febra fanuluiï), In timpul verii fiind cea mai frecventa si usoara forma de conjunctivita. Cele mai raspandite cauze sunt polenurile.

Conjunctivita iritanta

In anumite profesii si Indeletniciri casnice, ochii ne sunt expusi la iritantii pentru perioade mai lungi sau mai scurte. Aceastia pot provoca conjunctivita. Incercati pe cat posibil sa reduceti aceste expuneri! In cazul unui contact fizic cu un iritant, clatiti-va imediat ochiul cu apa rece timp de 15 minute si mergeti la Camera de Urgenta a unui spital sau la o clinica pentru a evita un eventual traumatism al ochiului.

Tratament conjuctivita

Ochiul fiind un organ foarte sensibil este bine sa fie tratat doar dupa ce se consulta un medic de specialitate si tratamentele, sa se faca sub supraveghere medicala. Tratamentul local al conjunctivitei consta in instilarea in ochi a medicamentelor sub forma de picaturi. In unele forme de conjunctivita medicul prescrie antibiotice. In conjunctivitele alergice se administreaza In plus cortizon local sau general. Aplicarea picaturilor se va face in conditii de igiena perfecta.Trebuie evitata atingerea conjunctivei cu picuratorul pentru a evita In felul acesta contaminarea picaturilor.

Profilaxie, cum prevenim aparitia conjuctivitei?

Profilaxia conjunctivitelor consta In aplicarea cu strictete a regulilor de igiena individuala. Se interzice frecarea ochiului si se vor lua masuri de igiena care prevad ca fiecare bolnav sa aiba prosop personal, deoarece boala poate fi transmisibila, ba poate fi transmisibila si de la un ochi la celalalt. De aceea este indicat ca pe ochiul bolnav sa nu se foloseasca acelasi prosop care este folosit la cel sanatos. Se va evita atingerea zonei conjunctivale infectate, folosirea lentilelor de contact si a produselor de machiaj. Este obligatorie spalarea mainilor Inainte si dupa aplicarea unguentelor sau colirelor. Respectarea masurilor de igiena elementara, adoptarea masurilor de prevenire, si evitarea contactului cu persoana bolnava contribuie la Impiedicarea conjunctivitei de a deveni o amenintare serioasa a vederii.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole