Constipatia este o problema complicata. Ea poate varia de la un om la altul, ceea ce reprezinta constipat pentru cineva, pentru altcineva poate fi o stare normala. Din punct de vedere medical, ea reprezinta eliminarea cu dificultate a scaunului, fie cu consistenta crescuta, fie cu un efort mare la eliminare, fie eliminare rara. In general constipatia inseamna mai putin de doua scaune pe saptamana sau eliminare cu dificultate la mai mult de 25 % din scaun.

Din acest motiv pentru a spune ca exista constipatie trebuie consultat un medic. S-a constatat o prezentare scazuta la medic cu aceasta problema, desi constipatia poate fi semnul unei boli grave, mai ales daca ea s-a instalat brusc, la anumite varste sau daca este insotita de simptome alarmante. In general o constipatie instalata in copilarie, cu scaune foarte rare sau o constipatie aparuta inca de la nastere poate fi semnul unei boli serioare cu complicatii grave asupra sanatatii (in special asupra sistemului neurologic). O constipatie aparuta progresiv, la persoane sanatoase care nu au alte semne de boala si care nu dureaza de mult timp poate sa fie simptomul unei deficiente alimentare, al unui regim dietetic nepotrivit sau anumitor deprinderi mai putin sanatoase.

O constipatie instalata la un pacient in varsta, de peste 50 de ani, relativ brusc, cu dureri care asociaza semnale de alarma cum ar fi scadere in greutate, anemie poate fi semnul unei boli grave. In functie de situatie, constipatia poate fi o problema mai mult sau mai putin grava, poate fi semnul unei boli organice sau al unei tulburari functionale si de aceea este bine sa fie consultata un medic specialist caruia sa i se spunem gradul de constipatie si cat de mult deranjeza acest lucru.

Cat de des este intalnita constipatia?

constipatiaAcest lucru este greu de apreciat pentru ca dintre oamenii care sufera de constipatie foarte putini se prezinta la medic, in general este mai frecventa la femei si ele sunt mai grijulii si mai atente la acest lucru, ajungand sa se prezinte mai repede la medic decat un barbat. Constipatia poate fi un semn al sindromului de intestin iritabil si in acest caz pacientul se prezinta la medic.

Care sunt factorii care influenteaza constipatia?

In general, tranzitul intestinal este influentat de factori psiho-sociali si alimentari si reprezinta, de asemeni un act de intimitate. De aceea, avand in vedere societatea in care traim, gradul de civilizatie la care am ajuns, modul in care ne hranim putem spune ca aceasta problema este o boala moderna. Acesta este un rezultata al dietei si al regimului de viata pe care il avem. Astfel, din cauza faptului ca am ajuns sa consumam foarte multe produse rafinate, nu consumam fibre, nu consumam vegetale suficiente, nu respectam orarul de masa, evitam masa de dimineata, uneori luam o singura masa seara, mancam intr-un ritm alert, nu mai avem timp sa acordam acestui proces. Exista situatii in care nu avem intimitatea necesara si acest lucru duce la intreruperea ritmului organismului.

Cand este necesara efectuarea colonoscopiei?

Colonoscopia inseamna vizualizarea directa a mucoasei colonului (adica se cauta o cauza organica, o leziune, o cauza obstructiva). Aceasta este indicata atunci cand apar semnele de alarma, sange in scaun, dar nu neaparat rosu, acesta poate sa apara prin ranirea plexului hemoroidal sau aparitia complicatiilor locale din cauza constipatiei, dar in momentul in care pacientul are scadere corporala, apare anemie, apar alte deficite exista dureri mari la nivelul abdomenului sau exista o intarziere a aparitiei scaunului pe o perioada foarte lunga, mai mult de 4 - 5 zile cu oprire (uneori poate sa apara inclusiv sindrom oclusiv sau pseudoclusiv) trebuie consultata imediat un specialist, deoarece este vorba de o problema destul de grava.

Una din cauzele aparitie constipatiei relativ brusc instalate, recent instalate cu aceste semne poate fi cancerul de colon si in acest in caz, in momentul in care pacientul se prezinta la medic si exista o asemenea suspiciune, trebuie efectuata colonoscopia. Aceasta necesita o pregatire in prealabil, trebuie tinuta o dieta, trebuie luate anumite substante care ajuta la eliminarea resturilor din colon si la curatarea lui astfel incat, in momentul in care se intra cu acel aparat numit colonscop sa se vada mucoasa curata, iar daca exista o leziune acolo sa poata fi identificata, evaluata, biopsiata si stiut clar daca exista leziuni sau nu la nivelul colonului care sa induca la aceasta constipatie.

Cu o zi inainte, pacientii au voie sa se hidrateze si exista permisiunea de aport de lichide dulci, ceea ce inseamna ca nu se ajunge la hipoglicemie, dar senzatia de foame exista. Pregatirea colonului este foarte importanta pentru efectuarea colonoscopiei. Aceasta face parte din procedura chiar daca este putin incomoda.

Colonoscopia este dureroasa?

Aceasta nu este o metoda menita sa fie dureroasa, insa in timpul acesteia se insufla aer si in functie si de particularitatile anatomice ale colonului pacientului respectiv pot exista bucle suplimentare care sa se destinda intr-un anume fel la insuflatia de aer si care sa doara, insa, in general colonoscopia poate sa produca un disconfort si poate sa apara o jena dureroasa, mai ales prin crearea senzatiei de balonare, distensie abdominala.

Colonoscopia este singura metoda de investigare a colonului?

Aceasta nu este singura metoda de investigare a colonului sau a unui pacient cu constipatie, dar este o metoda foarte importanta pentru a exclude o eventuala boala grava cum este cancerul. Exista si alte metode prin care se poate investiga o constipatie, insa nu se apeleaza la acestea de fiecare data.

Cum poate fi prevenita constipatia?

Constipatia ar putea fi prevenita prin inducerea unor obiceiuri sanatoase inca din copilarie, prin aport suficient de lichide, 1,5 – 2 l de lichide pe zi, aport de legume si fructe (2 fructe si 3 legume pe zi). Indiferent ca sunt proaspete sau preparate termic, in general acestea aduc un aport de fibre, creeaza un anume volum si ajuta la obtinerea unui tranzit normal. Ideal este sa avem o alimentatie echilibrata, sa respectam un orar al meselor si sa nu sarim peste masa de dimineata. De asemeni, fibrele se gasesc in cerealele integrale, in sfecla, de aceea este bine sa amestecam cerealele cu lapte, cu fructe sau cu suc de fructe. Este de dorit sa evitam o alimentatie foarte bogata in carbohidrati sau formata din multa carne (in special carnea de vita si orezul duc la constipatie).

Un alt factor care determina constipatia este sedentarismul, deoarece miscarea ajuta la musculatura abdominala, la miscarile intestinale, fiindca tranzitul intestinal, desi pare un lucru firesc este un lucru complex si sunt necesare anumite tipuri de informatii transmise si de contractii obtinute, iar miscarea ajuta in acest sens. Standardul de miscare este de 20 de minute pe zi.

Laxativele pot avea si efecte negative?

Exista situatii in care laxativele pot agrava o constipatie prin diminuarea reflexului final de defecatie si de aceea treebuie avut grija cum se administreaza acestea.

Ceaiul verde contine antioxidanti, dar exista si un factor iritativ si de aceea nu trebuie sa il consumam in exces.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole