Cum se contacteaza sifilisul

Sifilisul se poate contacta prin contact sexual neprotejat, pe cale sangvina ( transfuzii sau folosirea de instrumente contaminate ), pe cale transplacentara in timpul sarcinii de la mama la fat, prin sarut ( daca persoana infectata are o leziune la nivelul gurii ) sau atingerea unor obiecte contaminate ( instrumentele de la frizerie, instrumente medicale care nu au fost sterilizate, etc ). Bacteria patrunde in organism, de obicei prin membranele mucoase, cel mai frecvent prin cele din jurul organelor genitale si cailor urinare. Ceva mai rar poate patrunde prin eventuale rani sau crapaturi. In cazul femeilor gravide si infectate cu sifilis, bacteria poate traversa placenta si infecta fatul in orice moment al sarcinii sau al nasterii.

Atentie! Contrar unor pareri prost formate, sifilisul nu se ia in urma contactului cu manerul usii, scaunelor de toaleta, haine, cazi de baie, pahare sau vesela.

Semne si simptome de sifilis

Primul semn de sifilis este o ulceratie nedureroasa in locul in care germenul a patruns in organism. Bacteria patrunde prin piele si mucoase si ajunge in sange si limfa, iar de aici parcurge cateva etape in evolutia sa:

sifilis1. Sifilisul primar - Nu are intodeauna semne si, chiar daca ele exista, nu apar de regula decat la 3 saptamani dupa contaminare. Este vorba de o leziune caracteristica a mucoaselor, numita sancru, o leziune mica, rosie, intarita, rigida si nedureroasa la atingere. Aceasta ulceratie se gaseste la nivelul penisului, pe gland, la nivelul vaginului sau a partii inferioare a uterului (cervix). Sunt insa posibile si alte localizari: amigdale, buze, limba, etc. Sancrul dureaza intre 28 si 42 de zile, dupa care se vindeca fara tratament, lasand o cicatrice subtire. Vindecarea sancrului insa nu inseamna ca persoana respectiva s-a vindecat sau ca nu mai este contagioasa.

2. Sifilisul secundar – La 4 - 10 saptamani de la aparitia sancrului apar eruptii multiple pe piele sau pe restul mucoaselor: pete mici de culoare roz pe piele si rosu-maroniu pe mucoasele anusului, glandului, faringelui, limbii sau a buzelor. Nu au mai mult de 2 cm diametru si de cele mai multe ori pot fi confundate cu alte tipuri de leziuni tegumentare. Aceste leziuni se pot vedea si pe palme sau talpi, dar si pe abdomen sau spate. Exista insa si alt tip de leziuni, cum ar fi : alopecie, adenopatii cervicale, hepatosplinomegalie, etc. Semnele vizibile pot dispare si fara tratament in 2 – 12 saptamani, insa sifilisul ramane in organism si poate fi transmis mai departe.

3. Sifilisul latent (ascuns) – Este de fapt stadiul in care ajunge o persoana infectata cu sifilis dar care nu a urmat nici un tratament. De regula aceasta perioada tine 1 an, insa au fost cazuri in care a tinut intre 5 si 40 ani. O femeie insarcinata care se gaseste in stadiul latent poate transmite boala fatului (sifilis congenital), poate avea un avort sau poate naste un copil mort. Este o perioada asimptomatica care de obicei este descoperita cu ocazia unui examen serologic de rutina ( prenuptial, prenatal,etc ).

4. Sifilisul tertiar ( tarziu ) – Este de departe cel mai fatal stadiu al acestei boli. Poate da arsuri gastrice, atinge inima sau aortele ducand la o insuficienta cardiaca ce poate fi mortala, produce tulburari mentale, afectiuni ale sistemului nervos si chiar decesul. De asemenea mareste in mod ingrijorator riscul transmiterii virusului HIV si da complicatii la persoanele seropozitive printr-o evolutie mult mai rapida si complicatii neurologice frecvente. Afectarea sistemului osteo-articular prin deteriorarea scheletului aduce cu sine fracturi spontane.

Una din complicatiile acestui stadiu este Neurosifilisul – Fara tratament intre 8 si 10% dintre persoanele afectate pot avea tulburari neurologice importante pana la 10 - 20 ani dupa debutul infectiei. Un sfert dintre persoanele care nu au fost tratate sunt victime ale meningo-encefalitei. Tratamentul cu antibiotic este suficient de puternic pentru a putea trata aceasta infectie si a impiedica o evolutie nefasta.

5.Sifilisul congenital – Acest stadiu vizeaza viitoarele mamici care au datoria de a-si face testul pentru sifilis de indata ce afla ca au ramas insarcinate. Daca viitoarea mamica prezinta un sifilis primar sau secundar poate afecta bebelusul in trimestrul 2 si 3 de sarcina, ducand la malformatii serioase congenitale dupa nastere sau chiar la decesul acestuia. Dintre simptomele sifilisului congenital amintim: rinoree ( scurgeri de secretii din cavitatea nazala ), eruptie contagioasa la nivelul plantelor sau a palmelor, anemie, retard in crestere si dezvoltare.

Cum se trateaza sifilisul

Este important sa se actioneze promt si fara intreruperi ale tratamentului pentru a obtine vindecarea completa. Tratamentul consta in administrare de antibiotice, de obicei penicilina. Daca boala a ajuns in stadiul de sifilis secundar, tratamentul antibiotic va preveni complicatiile ulterioare, insa nu va vindeca leziunile care au aparut deja. Tratamentul antibiotic prompt scade rata aparitiei complicatiilor si previne raspandirea infectiei. Dupa ce acesta a fost complet administrat se vor face teste pentru a verifica daca tratamentul a avut success sau nu. Important! Partenerii de viata sau cei pe care i-ati avut in ultimele 2-3 luni de zile trebuie anuntati si testati pentru sifilis dar si pentru HIV. Nu uitati ca sifilisul produce leziuni deschise pe organele genitale, care permit virusului HIV sa intre in organism. Pentru siguranta voastra este recomandat sa repetati analizele si in urmatorii 2 ani.

Cum se poate evita contactarea sifilisului

Persoanele cele mai expuse sunt cele care au contacte sexuale neprotejate, cele care au mai multe contacte sexuale neprotejate cu persoane infectate sau cu diversi parteneri, prostituatele, cei care sunt infectati cu virusul HIV sau au un contact sexual cu persoane infectate cu HIV, homosexualii. Ca si in celelalte boli cu transmitere sexuala, protejarea in timpul contactelor sexuale are un rol extrem de important. Astfel:

- se recomanda folosirea corecta a prezervativului ( veriifcati pe ambalaj data fabricatiei si a expirarii si daca ambalajul este intact; prezervativul se aplica pe penisul in erectie inainte de inceperea contactului sexual si se indeparteaza apasand la baza prezervativului; indepartati-l la sfarsitul actului sexual, cand penisul se afla inca in erectie );

- se recomanda ca numarul de parteneri sa nu fie mare, iar daca totusi este sa se foloseasca intotdeauna prezervativul;

- folosirea diafragmei ( la femei ) - aceasta este un tub de plastic, moale, inchis la un capat, care poate fi inserat in vagin cu maxim 8 ore inainte de contactul sexual; nu se foloseste simultan cu prezervativul obisnuit.

- folosirea unui prezervativ pentru femei. Tot din cauciuc subtire, sub forma de sac este realizat si un prezervativ pentru femei. Este mai mare ca dimensiuni decat prezervativul pentru barbati si are la ambele capete cate un inel pentru fixare. Inelul mai mic, de la capatul inchis, va fi introdus in vagin iar inelul mai mare, de la capatul deschis, va ramane in afara vaginului.

Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala, care netratata poate produce complicatii majore. Oricine vine in contact cu o persoana infectata cu sifilis se poate imbolnavi.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole