Daca aveti diabet de tip 1, si doresti sa ramai insarcinata, ar trebuie sa va pregatiti din timp sarcina si sa continuati sa folositi o metoda contraceptiva eficienta, pana cand aceste conditii sunt indeplinite in totalitate:

- HbA1c <7%, cu un minimum de hipoglicemie si un minimum de hiperglicemie pentru a atinge acest rezultat. Hemoglobina glicata (sau glicozilata) - HbA1C este o analiza medicala care reflecta media glicemiei in ultimele 3 luni (2-3 luni conform ADA, sau, dupa alti autori, in ultimele 120 zile, cifra care reprezinta durata medie de viata a eritrocitelor).

- Acid folic (vitamina B9), luat de la inceputul planificarii sarcinii

- Fondul de ochi facut (un inceput de retinopatie este probabil sa fi accelerat in timpul sarcinii)

- Ori de cate ori este posibil, faceti o programare la un diabetolog, care cunoaste bine problemele de diabet ce pot sa apara de timpul sarcinii, pentru ca diabetul atunci cand sunteti insarcinata are multe particularitati. Intalnirile cu diabetologul sunt de multe ori foarte dese pe timpul sarcinii (in fiecare luna sau la fiecare 15 zile).

- Ganditi-va sa alegeti o pompa de insulina in timpul perioadei de pre-conceptiei si pe tot parcursul sarcinii. Aceasta permite un tratament mai lejer, foarte apreciat si care face fata numeroaselor schimbari semnificative ale glicemiei in timpul sarcinii. Pompa de insulina nu este obligatorie, dar este e recomandata pentru femeile care doresc un copil si care sunt dispuse sa accepte acest mod de tratament.

sarcina cu diabet- Daca nu doriti pompa de insulina, este foarte probabil ca medicul care va ingrijeste sa va recomande insulina NPH (Neutral Protamin Hagedorn).
Prin legarea protaminei de insulina rezulta insulinele NPH ( numite dupa descoperitorul lor - Hans Christian Hagedorn), care prezinta un efect intarziat si prelungit. Acesta insulina acopera necesarul bazal de insulina si este numita insulina intermediara. Intrarea in actiune a insulinelor NPH incepe la aproximativ 2 ore dupa injectare. Efectul maxim se obtine dupa 4-6 ore, iar durata totala de actiune se ridica la 8-12 ore. In mod sigur medicamentele noi, au ca interdictii in prospect sa nu se utilizeze pe timpul sarcinii. Unele spitale au stabilit toate acestea, explicand ca insulina nu se utilizeaza la copii. Ceea ce este important este starea de sanatate a copilului, care se pastreaza, datorita unui echilibru glicemic bun.

- Gasiti un ginecolog, care este familiarizat cu sarcinile diabetice, sau asa zise "cu risc" (acesta va poate fi recomandat de catre diabetolog). Acesta va stii bine problemele specifice legate de diabet (pentru mama si copil), care pot aparea in timpul sarcinii. Tot ginecologul se va sfatuit si cu un ecografist asupra problemelor fizice care pot aparea la bebelusii cu diabet zaharat de tip 1.

- In aceeasi ordine de idei, ar fi mai bine sa aveti neonatolog in maternitatea pe care o alegeti (foarte multe maternitati private nu au neonatolog, iar in cazul in care apar probleme, bebelusul este transportat la un spital de stat).

Retineti ca, in general, obiectivele glicemice recomandate in timpul sarcinii sunt:

  • 0.70 - 1.10 g / l inainte de conceptie
  • <1.40 g / l dupa conceptie

Retineti ca acestea sunt obiective si nu rezultate obligatoriu.

Ori de cate ori glicemia este in afara acestor obiective, inainte de mese sau dupa doua ore de la inceperea mesei, aceasta trebuie corectata, inclusiv hiperglicemia, cu o injectie suplimentara de insulina.

In caz de sarcina neprogramata

Asa cum este esential sa se ia contraceptive pentru a preveni o sarcina surpriza, asa este esential si sa verificati cat mai repede la orice indiciu ca ati fii gravida. Acest lucru este recomandat pentru ca diabetul sa fie urmarit si insotit de tratament adecvat cat mai curand posibil, mai ales daca nu ati facut HbA1c recent sau daca acesta a fost de peste 7%.

Unele femei se gandesc la avort (sau sunt sfatuite), daca nu s-au pregatit corespunzator pentru ca bebelusul sa creasca si sa se dezvolte in conditii "optime", dar aceasta este o alegere strict personala, un avort poate fi mult mai periculos decat o sarcina cu diabet. Insa trebuie sa fie constiente de faptul ca un copil conceput cu HbA1c slab chiar daca statistic exista riscuri mari, asta nu inseamna automat ca va fi un copil "cu probleme".

Este clar ca in conditiile lor initiale nu tocmai optime, eforturile vor fi enorme pentru monitorizarea glucozei din sange si a alimentatiei pentru ca glicemia sa se incadreze cat mai repede posibil, la un nivel normal.

Odata ce aveti confirmarea ca sunteti gravida, sunati-va medicul, care ar trebui sa va consulte cat mai repede posibil sau sa va cheme de urgenta la spital. Poate fi necesara o schimbare de tratament (tipul de insulina sau punerea unei pompe).

Daca suferiti de diabet de tip 2 si doriti sa ramaneti insarcinata este, de asemenea imperativ necesar sa va programati sarcina. Tratamentul cu tablete antidiabetice orale ar trebui sa fie intotdeauna oprit inainte de conceptie si sa se inlocuiasca cu injectii cu insulina. Pentru a incepe sarcina, este necesar ca HbA1c sa fie aproape de normal.

Obiectivelor glicemice sunt:

< 0.90 g in pre-conceptie

< 1.20 g, in post-conceptie

 

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole