Poluarea mediului ambiant este din ce in ce mai intensa care combinate cure stresurile cotidiene ale vietii moderne, duc deseori la deterioararea starii de sanatate. Printre poluantii aerului pe care ii respiram unul dintre cei mai importanti este fumul de tigara. Acesta contine peste 4000 de substante chimice identificate si peste 2000 de aditivi folositi de diversi fabricanti.

Conform datelor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii)  au loc anual 1.200.000 decese pe an din cauza fumatului (14 % din total). Fumatul creste incidenta bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, cancerului bronho–pulmonar, de san, de laringe, de cavitate bucala, de esofag, de rinichi, de vezica urinara etc. S-a constatat ca exista o tendinta de crestere a numarului de fumatori - mai ales in randul femeilor si tinerilor.

Ultimele cercetari in domeniu au aratat ca exista doua tipuri de fum de tigara:

- fumul rezultat din pufaitul de tigara (“mainstream”) care contine nicotina, monoxid de carbon, dioxid de carbon, amoniac, acid cianhidric, acetonitril-benzen, benzen, toluen, vinil-clorura, dimetilnitrozamina, metil-etil-nitrozamina, arsenic, nichel, crom, cadmiu, plumb, poloniu.

- fumul rezultat din arderea mocnita a tigarii (,,side stream”) contine 2- naftil-amina, N-nitrozo-dimetilamina, 4 amino-bifenil, monoxid de carbon in concentratii mai mari, precum si componentele mentionate mai sus.

Nicotina este substanta cea mai cunoscuta din tutun - este psihoactiva, ajunge la creier in 15 secunde si se mentine in tesuturile cerebrale cca 2 ore. Nicotina este de 10 ori mai puternica decat heroina si are actiune iritanta la nivelul plamanilor (afecteaza miscarea cililor si mecanismul de autocuratire pulmonara). Compusii aromatici policiclici (benzpiren) au actiune cancerigena; monoxidul de carbon - o adevarata otrava pentru sange si tesuturi, precum si cadmiul – un puternic nefrotoxic.

fumat-efecte-negativeFumatul cauzeaza, dupa doar un an, deteriorarea functiei pulmonare (pana la boala cronica de obstructie bronsica); scaderea rezistentei organismului, vulnerabilitate la infectii respiratorii acute, care pot evolua catre bronsita asmatiforma si emfizem pulmonar. Fumatul in timpul sarcinii creste riscul de avort, de mortalitate perinatala, copil subponderal si diverse defecte genetice. Trebuie sa retinem ca si fumul inhalat pasiv este daunator, mai ales pentru copii si femei.

Principalele componente ale Smokerade

1. Ardeiul rosu (Capsicum annum, Capsicum frutescens) este o planta originara din America Centrala si de Sud. A ajuns in Europa in sec. XVI, dupa cea de-a a doua expeditie a lui Cristofor Columb in America (1493-1496). Iindigenii din Hispaniola il foloseau in alimentatie. Descrierea amanuntita a fost facuta de Clusius in 1548. Are in compozitie glucoza, fructoza, zaharoza, amidon, hemiceluloza, celuloza. Este, de asemenea, bogata in carotenoide: capsantina, capsorubina; vitamine (C pana la 300 mg% in fructele rosii, B1, B2, PP, E, A); enzime (peroxidaza, celulaza); alcaloizi: capsicina, capsaicina - imprima gustul iute, arzator la varietatea iute; macroelemente: K, S, P, Mg, Na; microelemente: Fe, Mn, Cu, Co; uleiuri eterice s.a.

Ardeiul rosu actiune antiseptica, revulsiva, afrodisiaca (prin intensificarea secretiei de hormoni corticosteroizi). Este un dilatator capilar, reduce bronhospasmul si obstructia cailor respiratorii, este expectorant, inhibitor al agregarii plachetare.

Ardeiul rosu reduce permeabilitatea vasculara si edemul cauzat de histamina, bradikinina si fumul de tigara; stabilizeaza lipidele membranare pulmonare, asigurand protectie impotriva edemului si a peroxidarii lipidice cauzate de iritantii pulmonari gazosi, ajuta la stabilirea unei digestii normale.

Ardeiul rosu are rol preventiv in alergii, ateroscleroza; bronsite; stimulaeaza apetitul, digestia, combate durerile reumatice, nevralgice.

2. Acidul elagic este un compus fenolic aflat in plante sub forma de elagotaninuri hidrolizabile care in organismul uman se transforma in acid elagic – un compus deosebit de stabil, care se absoarbe usor prin mucoasa gastrointestinala.

Studii efectuate pe animale de laborator cu acidul elagic au demonstrat ca acesta reduce riscul dezvoltarii de cancer si ca se obtine o remisie a acestei maladii in cazul in care exista deja. Aceste cercetari au evidentiat si efectele protective ale elagotaninurilor la om, in combinatie cu alti nutrienti anticancerigeni. Se gaseste in cantitati mari in zmeura, capsune, nuci, pecani, afine.

Are efecte protectoare anticanceroase la om, accelereaza detoxifierea de substante carcinogene prin stimularea activitatii unor enzime, incetineste inmultirea celulelor anormale si declanseaza apoptoza celulelor canceroase (la nivelul colonului, prostatei, plamanului, pielii). Protejeaza celulele umane impotriva agentilor cancerigeni prezenti in fumul de tigara, aditivi alimentari, hidrocarburi policiclice .

3. Ceaiul verde (Camellia sinensis) prin componentii sai activi: uleiuri volatile, vitamine, minerale, cofeina, polifenoli (in special catechina numita epigalocatechin galatul, despre care se presupune ca mentine sanatatea) s.a. are actiune preventiva in bolile cardiovasculare (prin scaderea colesterolemiei totale, reducerea agregabilitatii plachetare, scaderea tensiunii arteriale), in cancer (polifenolii stimuleaza formarea unor celule din sistemul imunitar), precum si proprietati antibacteriene (chiar si impotriva bacteriilor care cauzeaza cariile dentare).

4. Antioxidantii puternici, cum sunt: coenzima Q10, vitamina C, vitamina E fortifica sistemul imunitar, maresc productia de interferon, protejeaza impotriva stresului si a substantelor cancerigene, protejeaza plamanii de toxine, scad colesterolemia etc. Vitamina E impiedica oxidarea vitaminei A, C si a seleniului

5. Seleniul si zincul neutralizeaza unele substante cancerigene, ofera protectie impotriva efectelor nocive ale mediului poluat - reduce fixarea plumbului si cadmiului in organism (din gazele de esapament si fumul de tigara).

Sa observat ca produsul naturist Smokerade neutralizeaza efectele negative ale fumului de tigara la fumatorii moderati si pasivi, iar la fumatorii inraiti diminueaza efectele negative. Smokerade este un ajutor eficient pentru toti aceia care doresc sa se lase de fumat deoarece, pe langa ameliorarea simptomelor respiratorii, joaca un rol important si in neutralizarea substantelor nocive acumulate in organism.

Dar, ceea ce este si mai important, prin compozitia sa, Smokerade poate fi consumat si de persoanele care lucreaza in mediu toxic, persoanelor care vor sa previna aparitia cancerului, sau pentru mentinerea sanatatii aparatului cardiovascular, normalizarea tensiunii arteriale.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole