Oare mai este nevoie sa amintim cat de importante sunt functile asociate creierului pentru un copil acum, la inceput de drum? Perioada copilariei este poate cea mai complexa perioada din viaţa unui om, este perioada in care copilul intra fara a sti decat foarte putine si in care acumuleaza informatii utile pentru o intreaga viata. Este important sa ne amintim ca consumul intelectual in aceasta perioada, inclusive si pe parcursul anilor de scoala este pe semnificativ.

Daca batranii au nevoie sa li se administreze suplimente alimentare pentru potentarea memoriei, ca sa isi aminteasca, sa nu uite activitatile curente, si creierul micutilor poate avea nevoie de ajutor pentru a memora cat mai multe informatii pentru toata viata.

Putine mame cunosc insa ce este cu acizii grasi de tip Omega 3 si cat de importanti sunt acestia in dezvoltarea armonioasa a copiilor, mai ales in dezvoltarea intelectuala. Poti asigura necesarul de Omega 3 pentru copilul tau si prin administrare de suplimente alimentare cum ar fi ce contin Omega 3.

La ce sunt buni acizii tip Omega 3?

Sa dovedit prin studii ca acei copiii ai caror mame au consumat suficient ulei de peste (bogat in omega 3), se dovedesc a avea un coeficient de mai inteligenta ridicat decat media. Pe de alta parte, bebelusii alaptati doar din biberon par sa aibe perfomante intelectuale si acuitate vizuala mai scazute decit acei copii ce au fost alaptati la san, deoarece laptele praf nu contine Omega 3 la fel cum contine laptele matern.

O echipa de cercetatori din Marea Britanie a relevat rezultate interesante si surprinzatoare obtinute in cadrul unui studiu efectuat pe un numar de patru copii cu varste intre 8-13 ani: creierul copiilor si, prin aceasta, capacitatile lor intelectuale, s-au modificat intr-un timp foarte scurt, dupa ce li s-au administrat suplimente alimentare ce contineau acizi grasi Omega 3. La sfarsitul experimentului de trei luni, din inregistrarile efectuate la nivelul creierului s-a constatat o dezvoltare a acestuia corespunzatoare unei perioade de trei ani.

Omega 3In acelasi timp, s-a constatat si o imbunatatire semnificativa a capacitatii de citire, de concentrare, de rezolvare a unor probleme de logica si de memorare. Ceva interesant sa intamplat cu unul dintre baietei, care inainte "dispretuia cartile" si se uita tot timpul la televizor, a declarat ca s-a "plictisit de televizor" si a inceput sa indrageasca cartile!

Copiilor li s-au administrat produse care contineau o combinatie de acizi grasi esenţiali omega 3 si omega 6. In plus, au fost incurajati sa efectueze exercitii fizice si sa reduca consumul de de alimente nesanatoase si a bauturilor racoritoare carbogazoase. La sfarsitul experimentului, s-au efectuat inregistrari la nivelul creierului lor cu un aparat care a pus in evidenta un marker biochimic care a contribuit la dezvoltarea creierului, NAA-ul (N-acetilaspartat). Nivelul ridicat de NAA semnifica cresterea numarului de fibre nervoase din creier.

Rezultatele experimentului au luat prin surprindere chiar si cercetatorii. Timp de trei luni, s-au asteptat la o crestere nesemnificativă a NAA-ului, dar valoarea acestuia a fost atat de mare, incat, in mod normal, corespundea unei perioade de trei ani. In creierul copiilor, a crescut atat numărul conexiunilor nervoase, cat si densitatea celulelor creierului.

Alte cercetari au confirmat indicatia administrarii de produse cu continut de acizi grasi EPA (acid eicosapentaenoic) in cazuri de copii hiperactivi cu atentie deficitara (ADHD), de copii cu dislexie şi autism. Contrar studiilor anterioare, nu DHA-ul (acidul docosahexaenoic) are un rol determinant în dezvoltarea creierului, ci tocmai EPA-ul.

Sa observat ca la adolescentii si adultii cu deficit de omega-3, sunt mai frecvente accesele de violenta si furie, iar la virstnici saracirea creierului de acesti acizi grasi se poate solda cu accidente vasculare cerebrale, probleme legate de memorie si dementa senila.

Rolul acizilor polinesaturati de tip Omega-3.

Unu dintre cei mai importanti acizi grasi polinesaturati, de tip Omega-3 este acidul EPA (acid eicosapentaenoic). Se considera ca EPA alaturi de un alt acid de tip omega 3 DHA-ul sunt acizii structurali principali ai creierului, care se gasesc in mod special in cortexul cerebral, in membranele centrelor de comunicatie sinaptice, in mitocondrii si fotoreceptorii retinei.

Un mare dezavantaj al acestui acid de tip Omega 3, este ca in ciuda importantei cruciale pe care o are, el nu poate fi sintetizat in organism.

Cand primeste copilul Omega 3?

Exista totusi un sistem de dincolo de noi a aranjat lucrurile in asa fel incat sa primim aceasta substanta miraculoasa inca dinainte de a veni pe lume. Inca din pantecele mamei, fatul primeste DHA de la mama prin placenta. Dar mama, datorita faptului ca transfera o mare parte din cantitatea de DHA catre fat, trebuie sa se preocupe de alimentarea organismului pentru suplimentarea cantitatii de DHA.

Dupa nastere urmeaza perioada de alaptare pe parcursul careia nevoia de acid Omega 3 a nou-nascutului este asigurata prin laptele matern.

Conform World Health Organisation (Organizatia Mondiala pentru Sanatate) si FAO (Organizatia pentru Alimente si Agricultura) acestea sunt principalele motive pentru care femeile gravide trebuie sa ia cel puţin 2,6 g de acizi graşi nesaturaţi omega-3. Mai mult decat atat, studii complementare au demonstrat ca acei copii ale caror mame iau acizi grasi esentiali tip Omega 3, si-au dezvoltat mai bine IQ - ul si functiile psihomotorii.

O data crescut si desprins complet de corpul mamei, micutul trebuie sa isi completeze singur resursele de DHA. Cum insa cea mai sigura cale de a o face este consumul de peste si uleiuri de peste, satisfacerea acestei necesitati devine o adevarata problema!

In concluzie administrarea de acizi grasi nesaturati omega 3 ajuta la îmbunatatirea puterii de concentrare, a capacitatilor de a citi si de a scrie corect, a puterii de reacţie si de concentrare, la imbunatatirea memoriei, a performanţelor cognitive si a stării de spirit.

Mai mult decat atat, s-a descoperit existenta unei legaturi intre nivelul de un acid de tip Omega 3 din sange si bunele rezultate obtinute la testele de ascultare si inţelegere si de imbogatire a vocabularului.

Sursele alimentare de acizi grasi omega 3 sunt multiple si la indemana: semintele de in, somonul, codul, tonul, nucile, conopida, broccoli, varza, spanacul, soia, algele, semintele de floarea soarelui etc. Poti asigura necesarul de Omega 3 pentru copilul tau si prin administrare de suplimente alimentare.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole