Am auzit multi parinti zicand "Am aflat ca copilul meu are giardia.Ce trebuie sa fac?" Oare despre ce este vorba? Este giardioza o boala grava pentru copii? Giardia Lamblia este un microorganism unicellular, este un microorganism flagelat (flagelul este un fel de coada care ajuta la deplasare), are dimensiuni intre 8 si zece microni. Giardia este un parazit al omului, se intalneste si la caini si pisici.

Lambliaza sau Giardioza este o boala parazitara intestinala determinata de protozoarul flagelat Giardia intestianalis (Giardia lamblia) manifestata prin anorexie, diaree, crampe abdominale, meteorism, malabsorbtie si scadere în greutate. Agentul sau patogen exista in doua forme vegetative: trofozoidul (forma activa) care paraziteaza duodenul si intestinul subtire; si chistul care apare numai in fecale, si care reprezinta forma invaziva a parazitului, astfel încât de la oamenii bolnavi si purtatorii asimptomatici, care elimina peste 300.000.000 de chisturi pe mm3 de materii fecale, acestea se transmit la oamenii sanatosi, contaminându-i, cu general prin consumul de apa si alimente necorespunzator epurate sau spalate. Dupa ce ajung în intestinul uman, chisturile de Giardia se divid în trofozoiti care se maturizeaza în duoden si jejun (portiunea superioara a intestinului) si apoi se multiplica excesiv (circa 1.000.000/cm2) determinand o intensa iritare a mucoasei intestinale si deci tulburarea procesului digestiv prin diverse deficiente enzimatice.

giardiaInfestarea cu Giardia nu este insotita intotdeauna de manifestari clinice (in 20-45% din cazuri purtatorii ramanand asimptomatici), in schimb atunci cand prazitarea cu giardia este foarte intensa, boala debuteaza brusc, cu diaree exploziva, crampe abdominale, greata, anorexie si simptome generale de slabiciune, sau stare de subfebrilitate, asociate uneori cu urticarie.

In cazul prelungirii infectiei cu giardia peste limita maxima de 4 luni, giardioza conduce la malabsorbtie, debilizare si scadere în greutate care favorizeaza hepatita sau pancreatita cronica.

Pentru evitarea acestor neajunsuri, trebuie evitat consumul de apa sau alimente contaminate, dar mai ales, trebuie respectate normele esentiale de igiena individuala si colectiva. Parazitoza este mai frecventa la varstele mici, fiind maxima la grupa de varsta cuprinsa intre 1-5 ani. Prevalenta difera intre asezarile urbane si rurale, fiind mai crescuta in zonele urbane, ceea ce sugereaza ca densitatea crescuta a populatiei favorizeaza contaminarea.

Simptomele infectarii cu giardia

- Dureri abdominale

- Diaree

- Varsaturi

- Eventual febra si pierderea poftei de mancare cu slabire in greutate.

- In cazurile severe se poate ajunge la deshidratare, prin varsaturi si diaree.

- Giardioza poate cauza intoleranta la zahar (mai ales lactoza, zaharul din lapte)

- Aceasta cauzeaza diaree si malabsorbtie cu pierdere in greutate. Doua treimi din cazuri infectia nu se manifesta. Dar persoana infectata elimina parazitul sub forma de chisturi care pot infecta alta persoana. Incubatia (timpul dintre contactul cu un microb si declansarea simptomelor) este in jur de doua saptamani. Chistii de Giardia sunt prezente in apa poluata (sau insuficient tratata), apele de suprafata (lacuri, balti). Zece chisti sunt suficiente pentru a declansa boala. Chistii traiesc pana la trei luni in apa.

Diagnosticul giardiozei se pune pe identificarea parazitului in fecale.

Transmiterea se face prin:

- Apa contaminata

- Alimente manipulate de persoane infectate

- Insecte care vin in contact cu fecale si apoi se aseaza pe alimente

- Pe cale fecal-orala. Este o boala a mainilor murdare! Copii (mai ales cei mici) duc la gura obiecte care sunt atinse de maini murdare si contaminate si se infecteaza la randul lor. De aceea copii intre unu si trei ani care merg la cresa sau gradinita sunt cei mai afectati de aceasta infectie.

Cum scapam de giardia?

Tratamentul de deparazitare in caz de Giardioza se poate face si prin cateva produse naturiste precum ParaProtex sau Garlic Caps in combinatie cu ProbioBalance sau Acidophilus.

Deparizitarea de giardia este recomandat a se face de catre toata familia timp de minim 3 luni. Astfel timp de 15 zile se administreaza ParaProtex sau Garlic Caps (se iau impreuna sau doar una din ele) apoi 15 zile cu ProbioBalance sau Acidophilus, dupa care se reia ciclul.

Produsul ParaProtex asigura distrugerea si eliminarea parazitilor, ciupercilor si microbilor din organism, garantand prin aceastea o stare generala buna, o calitate superioara a vietii si longevitate.

Produsul Garlic Caps with Extra Parsley contine capsule gelatinoase continand usturoi si patrunjel - o combinatie eficienta utilizata in medicina traditionala - cu o larga gama de efecte de antibiotice si antiparazitare.

Acidophilus este un produs natural, sub forma de capsule ce contine bacterii necesare sistemului digestiv uman, esentiale in mentinrea sanatatii (lactobacili acidofilus activi - 2 miliarde) si mucilagiu din seminte de Plantago ovata. Acidophilus joaca un rol important in crearea unui mediu defavorabil dezvoltarii agentilor patogeni, cum ar fi de exemplu, micrococi, clostridii, si diferiti colibacili, respectiv ciupercile (fungii).

Produsele folosite in distrugerea si eliminarea giardia pot perturba flora intestinala utila, si din acest motiv Acidphilus-ul este recomandat in special in perioada si dupa tratamentul de deparazitare.

Suplimentul alimentar ProbioBalance de la CaliVita contribuie la mentinerea unei flore intestinale echilibrate si blocheaza inmultirea bacteriilor patogene. ProbioBalance reface floara intestinala ce poate fi afectata de tratamentul de eliminare giardioza.

Exista o solutie naturista pentru a elimina giardia din organism, prin folosirea preparatului Oregano Oil. Oregano Oil este un produs naturist ce contine in principal ulei volatil de oregano. Exista studii ce arata ca uleiul de oregano are un efect mult mai puternic de deparizatare, de exemplu, parazitul giardia (Giardia duodenalis) este eliminat mult mai rapid decat medicamentele folosite in medicina alopata. Se adauga 3-4 picaturi de Oregano Oil la o lingurita de apa, suc de fructe sau lapte pe care o inghititi.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole