CoQ10 Eficienta unde nu te astepti
Oricât de surprinzător ar părea, Q10 are un rol important pentru cuplurile care îşi...
Gingivita este boala parodontala cea mai frecventa. Benigna, in forma sa cea mai simpla, acestea patologie necesita totusi o monitorizare regulata si punerea in aplicare a regulilor stricte de igiena orala pentru a reduce riscul de complicatii.
Gingivita este o inflamatie a gingiilor, de cele multe ori provocata de acumularea de placa dentara (bacterii) pe fibromucoasa gingivala. De obicei nedureroasa, dar evolutiva, aceasta este boala parodontala cea mai comuna.
Pe langa tartru, factorii care favorizeaza aparitia unei gingivitei sunt urmatorii:
Dinti nealiniati sau coroane prost-adaptate,
Igiena orala deficitara,
Carenta de vitamina C,
Stres,
Tutun.
Gingivita simpla (cronica), aparuta din cauza acumularii de tartru, se caracterizeaza prin urmatoarele simptome:
Gingii rosii si umflate (edem aparent)
Sangerare (mai ales la contactul cu periuta de dinti, sau anumite alimente)
Respiratia urat mirositoare
Tratamentul gingivitei presupune indepartarea depunerilor de calcar regulat (la fiecare 4-6 luni pentru pacientii predispusi la recurente), aplicarea regulilor de igiena orala adaptate: periajul regulat pentru eliminarea durabila a placi dentare(cel putin de doua ori pe zi) si de utilizarea anumitor paste de dinti gingivale cu proprietati analgezice care poate fi prescrise pentru a reduce inflamatia gingiilor.
Lasata netratata, gingivita poate duce la parodontopatie, o afectiune cronica, care poate duce la slabirea si pierderea dintilor. La stadiul de parodontoza sau de agravare a gingivitei, pot fi recomandate mai multe tratamente specifice: irigarea subgingival, tratamentul cu antibiotice.
Alte tipuri de gingivita apar in apar in anumite situatii:
Cauzata de anumite medicamente (de exemplu, unele familii de antiepileptice), aceasta se manifesta prin cresterea semnificativa a volumului gingiilor.
Legata de modificarile hormonale din timpul sarcinii, acest tip de gingivita este caracterizat printr-o pseudotumora (benigna) rosu aprins la baza unuia sau a mai multor dinti, care sangereaza cu usurinta.
Cauzata de o boala grava, sau stres, aceasta este marcat de o gingie care sangereaza si provoaca dureri acute.
Obiceiurile bune se invata inca din copilarie. De aceea, iti voi recomanda4 pasi pe care, daca ii urmezi zilnic, vei asigura copilului tau un zambet sanatos.
Pasul 1: Periajul dentar. Acesta se realizeaza cu o periuta de dinti adecvata varstei copilului, pe care o poti gasi in supermarket sau farmacie. Pe aceasta periuta se adauga pasta de dinti pentru copii, cam cat un bob de mazare. Pasta de dinti este aromata si, in plus, actioneaza chimic asupra placii microbiene. Atentie! Pasta de dinti cu fluor trebuie introdusa abia dupa ce copilul a implinit doi anisori.
Pasul 2: Ata dentara. Spatiul dintre dinti nu poate fi curatat decat folosind ata dentara sau, in limba engleza, dental floss. Daca neglijam aceasta metoda preventiva, atunci pot aparea carii interdentare, in oglinda, adica situate pe suprafetele a doi dinti vecini care privesc una spre alta.
Pasul 3: Clatirea gurii. Pentru a clati dupa un periaj obisnuit, se foloseste apa curata, la temperatura camerei. Exista insa si apa de gura, care contine substante antibacteriene capabile sa indeparteze placa microbiana. De asemenea, aceste ape de gura contin cantitati optime de fluor care, aplicat pe dinti, va intra in structura smaltului si il va face mai rezistent. Atentie! Dintii recent erupti pe arcada sunt mai „receptivi” la fluor decat dintii „cu vechime”.
Pasul 4: Guma de mestecat fara zahar. Atunci cand copilul dumneavoastra consuma alimente sau bauturi pe parcursul zilei si nu are la indemana periuta si pasta de dinti, ii puteti oferi guma de mestecat fara zahar care ajuta la stimularea fluxului salivar si la netrualizarea acizilor placii bacteriene care se formeaza in gurita dupa fiecare masa. Oferitri guma de mestecat copilulul dumneavoastra doar daca acesta este suficient de mare incat sa inteleaga ca nu trebuie sa o inghita sau sa o metece mai mult de 20 minute dupa fiecare gustare sau bautura.
NU UITA!
Daca esti cu copilul tau in parc si acesta vrea o gustare, sau daca merge la gradinita sau la scoala si consuma alimente sau bauturi fara a –si putea peria dintii ulterior, ofera-i guma de mestecat fara zahar pentru copii.
Gustul placut al gumei de mestacat fara zahar o va transforma intr-un desert, iar aciditatea produsa de resturile alimentare va fi neutralizata.
Prin mestecarea gumei, saliva secretata va realiza o autocuratire a intregii guri a copilului protejandu-l de carii. Orbit for KIDS cu cele doua arome: Bubble Gum sau Tropical Fruit este alegerea ideala pentru a te asigura ca are dinti curati si sanatosi pe tot parcursul zilei !
Pentru dinti puternici si sanatosi! Orbit for Kids este guma de mestecat creata special pentru copii, care ajuta dintii sa fie puternici si sanatosi, iar gustul este minunat!