Ce este o infectie urinara? Sistemul urinar este compus din rinichi, uretere, vezica si uretra. Rinichii au rolul de a filtra reziduurile aduse de sange, uretrele transporta urina de la rinichi la vezica, vezica este rezervorul de urina iar uretra este un canal minuscul care goleste vezica urinara atunci cand urinati. Toate organele sistemului vostru urinar se pot infecta iar majoritatea infectiilor urinare sunt cauzate de bacterii.

Cand apare infectia urinara

La femei. Dupa folosirea toaletei miscarile de stergere de la spate in fata pot duce bacteriile de la anus spre uretra; o igiena proasta, lenjeria murdara, tampoanele igienice purtate prea mult pregatesc terenul favorabil unor infectii urinare. Folosirea diafragmei poate provoca o infectie deoarece diafragma exercita o presiune asupra uretrei si devine dificila golirea completa a vezicii; daca urina ramane mai mult timp in vezica poate duce la multiplicarea bacteriilor si aparitia infectiilor. Femeile insarcinate sunt si mai predispuse la infectiile renale, si asta pentru ca sarcina presupune schimbari hormonale, le face mai fragile si sensibile la infectii iar bebelusul exercita o presiune asupra uretrelor.

La barbati infectiile urinare sunt de regula provocate de tulburari ale prostata. Astfel, daca un barbat care are peste 50 de ani capata o infectie urinara, aceasta este aproape mereu legata de o hipertrofie sau de inflamatia prostatei care impiedica vezica sa se goleasca complet.

La copii infectia urinara este mult mai rara, afectand cam 2% dintre acestia. Poate fi semnul unei anomalii anatomice a sistemului urinar si in acest caz trebuie neaparat tratata de medic in timp util pentru a evita ca tulburarule urinare sa devina cronice.

Persoane cu risc de infectie urinara

- femeile active sexual - nivelul de infectie este de 50 de ori mai ridicat decat la barbati; actul sexual poate irita uretra, permitand germenilor patogeni sa ajunga mai usor prin uretra in vezica;

- barbatii cu hipertrofie benigna a prostatei sau prostatita; prostata apasa pe uretra ceea ce afecteaza evacuarea normala a urinei;

- femeile care au vaginita cauzata de hormonii estrogeni dupa menopauza;

- persoanele diabetice – nivelul ridicat de zahar din urina reprezinta un mediu favorabil al dezvoltarii bacteriilor si creste sensibilitatea fata de infectii;

- persoane carora li s-a introdus o sonda in uretra – persoanele care nu pot urina sau sunt grav bolnave au deseori nevoie de sonda; bacteriile ce se pot gasi pe suprafata tubului pot infecta tractul urinar si pot dezvolta o rezistenta crescuta, fiind nevoie de un tratament cu antibiotice mai puternice;

- persoanele care au o anomalie a cailor urinare, care sufera de calculi renali sau diverse tulburari neurologice;

Simptomele infectiilor urinare

Infectii urinareIn mod frecvent infectiile urinare pot cauza dureri in timp ce urinati. Unele femei au dureri in zona abdomenului, in partea de jos, sunt mai obosite decat de obicei si fac chiar febra. Iata o lista cu alte semne care arata posibilitatea unei infectii urinare:

- senzatie de arsura la urinat;

- nevoia de a urina urgent fara a fi insa in stare de asta;

- nevoia de a urina foarte des, chiar si numai cateva picaturi;

- pierderea involuntara a urinei;

- prezenta urmelor de sange in urina;

O infectie a rinichilor se poate manifesta prin febra mare, dureri lombare, frisoane, varsaturi si senzatia de rau.

Cum prevenim infectiile urinare?

La femei. Cea mai buna cale de a preveni infectiile urinare la tinerele fete si la femei este aceea de a se sterge din fata spre spate cu servetele igienice dupa fiecare folosire a toaletei. Evitati pe cat posibil sa utilizati deodorant parfumat in regiunea genitala sau uleiuri ori spuma de baie deoarece pot irita mucoasa uretrei. Daca totusi doriti sa folositi un astfel de produs asigurati-va inainte de toate ca nu este iritant si ca are un pH neutru. Alegeti prezervativele lubrifiate care irita mult mai putin zonele genitale.

La barbati. Este mai dificil sa prevenim infectia urinara la barbati. Important este sa se consume o cantitate suficienta de lichide pentru a mentine un bun flux urinar si pentru a trata o problema a prostatei in cazul in care aceasta exista. Uretrita poate fi prevenita folosind prezervativul in timpul relatiilor sexuale cu toate partenerele noi.

Prevenirea infectiilor urinare se poate face si cu ajutorul produselor naturiste, de exemplu produsul naturist URX.  distribuit prin CaliVita este conceput special pentru protectia tractului urinar si a rinichilor. URX contine un complex de ingrediente benefice pentru tractul urinar printre care: merisor (cranberry), urzica, buchu, nasturel, strugurii ursului, D-manoza si Vitamina C. Selectia acestor componente a URX, a fost precedata de o cercetare foarte minitioasa in care principalul obiectiv a fost mentinerea sanatatii tractului urinar.

Cateva sfaturi pentru prevenire valabile in ambele cazuri:

- consumati cat mai multe lichide, cel putin 1,5 l pe zi; sucul de afine se pare ca previne infectiile urinare;

- urinati ori de cate ori simtiti nevoia;

- respectati o buna igiena locala;

- educati-va partenerul sa respecte la randul sau o buna igiena a mainilor si a organelor genitale inainte de a face dragoste;

- urinati dupa un raport sexual pentru a elimina germenii;

- in timpul contactului sexual aplicati suficient lubrifiant;

- daca aveti frecvent infectii urinare evitati sa folositi diafragma ca metoda contraceptiva; sfatuiti-va cu medicul si gasiti alta metoda de contraceptie ;

Tipuri de infectii urinare:

1. Cistita – Cea mai frecventa forma de infectie urinara, cistita afecteaza exclsiv femeile si este insotita de inflamarea uretrei. De cele mai multe ori inflamatia este data de bacteriile intestinale de tipul Escherichia coli care sunt numeroase in jurul anusului. Bacteriile trec de la regiunea vulvara la vezica urcand spre uretra. Tot ceea ce interfereaza cu golirea vezicii urinare creste riscul de cistita.

2. Uretrita - Infectia atinge doar uretra. Este o infectie transmisibila frecventa la barbati, insa si femeile o pot avea. Exista mai multi agenti infectiosi care pot cauza uretrita, cele mai comune fiind Chlamydia si gonococul.

3. Pielonefrita - Este de fapt inflamatia bazinului si a rinichilor.(puelos=bazin si nephros=rinichi) un stadiu al infectiilor urinare foarte grav. Poate fi vorba de o cistita netratata sau gresit tratata care permite proliferarea bacteriilor de la vezica la rinichi.

Tratament in caz de infectie urinara

In cazul in care simtiti o mica arsura la urinare beti 1,5 – 2 litri de apa pe zi ca sa eliminati, odata cu urina, germenii prezenti in vezica. Dar nu va tratati acasa! Mergeti la medic pentru a face un examen citobacteriologic al urinei. In functie de rezultatul analizelor vi se va prescrie un antiseptic sau un antibiotic potrivit. In mod normal simptomele infectiilor urinare dispar intre 24 si 48 ore dupa inceperea tratamentului. Nu renuntati insa la tratament! Trebuie sa il continuati inca cel putin o saptamana pentru a va asigura ca infectia este complet tratata.

Pentru o infectie urinara simpla, fara complicatii, medicul va poate recomanda un tratament de scurta durata, de exemplu un antibiotic pe care sa il luati timp de trei zile.

Tratare infectiilor urinare se poate face si in mod natural folosind un produs naturist pe baza de plante de la CaliVita, este vorba de URX, un produs conceput special pentru combaterea infectiilor de la nivelul tractului urinar, si are in compozitie plante folosite de mult timp in medicina populara cu succes in tratarea infectiilor urinare. Plantele si substantele din compozitia URX sunt: merisor (cranberry), urzica, buchu, nasturel, strugurii ursului, D-manoza si Vitamina C.

Daca infectia este cauzata de relatiile sexuale medicul va prescrie un antibiotic pe care sa il luati dupa contactul sexual pentru a preveni infectia urinara. In cazul in care puteti sa si urinati dupa ce aveti contactul sexual este si mai bine pentru ca va poate ajuta sa preveniti infectia.

Daca aveti o infectie urinara grava poate fi necesar sa va internati si sa urmati un tratament intravenos cu antibiotice.

Daca infectiile recurente sunt frecvente sau daca infectia rinichilor devine cronica, medicul va poate recomanda un control urologic sau nefrologic pentru a vedea daca nu cumva infectiile sunt cauzate de anomaliile urologice.

Atentie! Exista medicamente care coloreaza urina in rosu-galben, dar nu este nici un motiv de alarma.

Important. Persoanele care au o infectie urinara trebuie sa evite temporar cafeaua, alcoolul si bauturile gazoase ce contin cofeina.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole