Alopecia este o problema. Putini barbati o recunosc ca atare dar toti, indiferent de varsta, se tem ca odata cu pierderea podoabei capilare isi vor pierde si o parte din... masculinitate. Ba chiar, conform unui studiu realizat in Statele Unite, circa unul din patru barbati sufera de inceput de chelie iar multi ar fi in stare sa renunte si la cativa ani din viata doar pentru a-si recapata aspectul de odinioara. Insa putini stiu ca pierderea parului este un proces determinat genetic si care in mod normal nu poate fi evitat.

Ce este alopecia?

Diagnosticul de alopecie androgenica nu este unul usor din punct de vedere moral insa el nu trebuie sa vina ca o surpriza. Foarte multi barbati sufera de o hipersensibilitate genetica a foliculului de par la actiunea hormonului dihidrotestosteron (sau mai pe scurt DHT). Acesta genereaza un proces de schimbare la nivelul foliculilor, provocandu-le subtierea si micsorarea treptata. Astfel, firul de par sa transforma gradual din terminal in indeterminat si mai apoi in fir de par vellus, ultimul pas inainte de pierderea sa completa.

De obicei, la barbatii care ajung sa sufere de aceasta problema, caderea parului se manifesta in zone foarte bine delimitate, incepand de obicei din lateralele fruntii unde se modifica linia de insertie a parului. Insa nu arareori, boala poate debuta la nivelul vertexului (varful capului) sau se poate intampla ca cele doua zone sa se modifice simultan.

Minoxidil - Un posibil tratament!

In trecut nu exista aproape nici o alta solutie pentru tratarea alopeciei decat implantul de par, o operatie dureroasa si destul de costisitoare, dar care insa nu garanteaza niciodata rezultate sigure. Insa acum au aparut si pe piata din Romania produse ce contin Minoxidil 5%, o substanta despre care se spune ca este un tratament impotriva caderii parului, pe site-ul comerciantulor scrie ca este singura avizata pozitiv din punct de vedere medical in Statele Unite.

Cum functioneaza Minoxidil 5%?

Atestat la nivel international, Minoxidil-ul este un puternic vasodilatator periferic ce actiuneaza asupra cresterii firelor de par atunci cand este aplicat local, pe zonele afectate. Datorita actiunii sale, este oprita caderea parului si se stimuleaza aparitia unei noi generatii de fire de par.

De retinut ca eficienta Minoxidilului este relativa, rezultate perfecte obtinandu-se in mai putin de 5% din cazuri. Cu toate acestea, tratamentul, care are efect temporar, asigura o imbunatatire in zonele scalpului afectate de alopecie. Astfel, printr-un tratament anual de 2-3 luni se poate mentine si chiar reface starea parului in regiunile une acesta a inceput sa se rareasca sau a cazut.

minoxidil pentru alopecie

Cercetarea experimentala...

Cercetarile aprofundate realizate pentru testarea acestei substante au inclus si un test pe un an de zile in care au fost evaluate rezultatele unei solutii Minoxidil 5% cu aplicare topica. S-a urmarit efectul de stopare a caderii parului dar si cel de stimulare si regenerare a foliculilor. In toata perioada de un an de zile, fiecare subiect a aplicat circa 1ml de solutie, de doua ori pe zi, in regiunile cu probleme.

Dupa trecerea perioadei stabilite, s-au evidentiat urmatoarele rezultate:

  • regiunile cu probleme ale scalpuluis-au diminuat la 60% din pacienti.
  • eficienta solutiei Minoxidil 5% a variat: foarte eficienta 15,9% din subiecti, eficienta la 47,8% dintre acestia si moderat eficienta la 20,6%.
  • pierderea parului la spalare a scazut de la circa 70% in regiunile afectate la circa 20% la finalul testului.
  • efecte secundare s-au inregistrat doar la circa 4% din pacienti iar acestea au fost de natura dermatologica si relativ usoare (mancarimi, iritatii sau uscarea scalpului).

Rezultate pe termen lung

Unul din elementele cheie in administrarea tratamentului cu Minoxidil este rabdarea, parul creste foarte incet, cu circa 1-2 cm in fiecare luna. Tocmai de aceea, nu va puteti astepta la miracole de azi pe maine. In prima faza va aparea un fel de "puf", un par moale, incolor si pufos. Insa dupa o utilizare mai indelungata, adica dupa cel putin trei luni de zile, firele se vor contura mai bine, capatand aceeasi nuanta si textura ca si restul podoabei capilare.

In magazinele specializate Minoxidil 5;are un pret de 49% pentru o luna de utilizare. Cel mai mic pret la Minoxidil il obtii cand ei un pachet cu tramant pentru mai multe luni si anume la 38 lei.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole