Pentru multe femei tinere cu diabet zaharat, sarcina este privită cu teamă. Şi pe bună dreptate, controlul acestei boli este crucial in această perioadă. Din fericire, unele tratamente pot reduce foarte mult riscurile. Pompa de insulină este o abordare terapeutică dovedită, bine adaptată, în special la femeile gravide.

Sarcina este o perioadă de temut pentru femeile tinere cu diabet zaharat, deoarece boala trebuie să fie urmărită cu cea mai mare atenţie, fiindcă altfel  creşte riscul de avort spontan şi malformaţii congenitale ale fătului, în primele săptămâni. Astăzi, datorită monitorizării sporite, femeile cu diabet zaharat pot duce cu bine o sarcina, în condiţii de siguranţă.

Riscurile de diabet zaharat necontrolat

Cheia pentru o sarcină dusă la termen şi în condiţii de siguranţă pentru copil şi mamă este un control strict al glucozei din sînge atât înainte, cât şi în timpul şi după sarcină. Atunci când diabetul nu este tratat în această perioadă, riscul de complicaţii, inclusiv boli de inima, este major pentru mamă. Nici copilul nu este în siguranţă. Într-adevăr, ameninţările la făt sunt mai mari şi mai importante, iar cele care vizează malformaţiile nervoase sau cardiace sunt întotdeauna de temut.

De asemenea, este imperativ pentru o tânără femeie cu diabet zaharat să îşi programeze sarcina pentru a limita la maximum aceste riscuri. Stabilirea unui tratament eficient de către medic va permite controlul pe deplin al cantităţii de zahăr din sânge. Medicii sugerează ca planificarea sarcinii să se facă cu cel puţin 6 luni înainte, pentru a se permite realizarea unor controale adecvate. Prescrierea de medicamente antidiabetice orale va fi abandonată şi înlocuită cu injecţii cu insulină pentru diabetul de tip 2. Pentru a controla glicemia cu cea mai mare precizie, profesioniştii din domeniul sănătăţii propun din ce în ce mai des folosirea unei pompe de insulină, care, datorită preciziei şi modulării ei, permite reducerea semnificativă a riscului de malformaţie.

Avantajul unei pompe de insulină pentru femeile gravide

pompa-de-insulinaPompa de insulină externă poate imita cel mai bine ceea ce se intampla in organism. Aceasta oferă continuu insulină, dar, de asemenea, şi la cerere, în funcţie de activitatea fizică şi de mese. Acesta este formată dintr-un corp discret mic de dimensiunea unui telefon mobil şi un tub subţire introdus sub piele, adesea plasat în abdomen. Avantajul său principal este de reducere a diferenţelor mari de glucoză (zahăr din sânge). Acest lucru permite reducerea, în cele din urmă, a complicaţiilor cauzate de hiperglicemie sau hipoglicemie ale unui diabet zaharat necontrolat .

Terapia cu pompa de insulina este o soluţie excelentă in caz de diabet. Ea a demonstrat deja beneficii semnificative în controlarea diabetului pe timpul sarcinii. Ideal este să o folosiţi înainte să vă hotărâţi să rămâneţi însărcinată. Aceasta poate fi folosită pe toată perioada sarcinii în deplină siguranţă.

O soluţie adaptată şi pentru copii

Pompa de insulină nu este rezervată doar femeilor gravide. Astăzi, 15.000 de persoane sunt purtătoare de pompe, în timp ce ar putea beneficia de aceasta metodă peste 40000 de persoane. Dintre acestea copiii sunt cei mai vizaţi. Diagnosticul de diabet zaharat, la un copil reprezintă o schimbare radicală în stilul de viaţă şi o mulţime de înţepături în fiecare zi. Fără îndoială, este foarte dificil să trăieşti astfel. Pompa de insulină vă permite să uitaţi aceste episoade dureroase, chiar dacă se continuă monitorizarea glicemiei de la vârful degetelor. Există multe avantaje: datorită usurinţei cu care este utilizată, pompacu insulina poate fii încredinţată copilului pentru noaptea cu prietenii, flexibilitatea permite copiilor să doarmă, să participe la petreceri aniversare. Un studiu de la Spitalul Universitar din Reims a descoperit că atunci când se foloseşte pompa de insulină sunt mai puţine episoade de hipoglicemie severă şi mai puţine spitalizări şi în al doilea rând, o creştere a calităţii vieţii copilului şi a familiei sale.

Femeile însărcinate şi copiii sunt două categorii de pacienţi la care utilizarea pompei de insulină este larg susţinută. Rămâne să se adapteze practicile medicale, pentru a benefica de acestă metodă un număr cât mai mare de persoane cu diabet.

 

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole