Nu de mult timp a fost stabilită şi o măsură a puterii anti-oxidante a unor vegetale, numită ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului), în funcţie de cantitatea de anti-oxidanţi care este conţinută în diverse plante.

Pentru a se menţine într-o formă deplină de sănătate, dar și pentru a NU face cancer, un om trebuie să introducă zilnic în organism o cantitate de vegetale, care să-i asigure un optim de > 5.000 unităţi ORAC / zi, însă în lipsa unor factori pro-oxidanţi semnificativi !!!

În situaţii speciale (boli degenerative, boli acute, cancer, limfoame, leucemii, SIDA), se recomanda asigurarea a >30.000-50.000 unităţi ORAC / zi (sau chiar mult mai mult) !!!

Scala ORAC (unităţi / 100 g produs) a celor mai sănătoase alimente, de care trebuie să ţină cont în stabilirea regimului alimentar orice pacient cu o proliferare malignă, (dar nu numai) este următoarea :

314.446 pudra de cuişoare

312.400 tărâţele neprelucrate de sumac

267.536 pudra de scorţişoară

240.000 tărâţele de sorg bogate în tanin

200.129 pudra de oregano uscat

Scala ORAC159.277 pudra de curcuma (tumeric )

102.700 boabele de acai liofilizate

100.800 tărâţele negre de sorg

91.500 pudra de roşcove (carob, ceratonia)

86.800 sumacul brut

80.933 cacaoa pudră uscată şi neîndulcită

76.800 seminţele de chimen

75.000 pudra concentrată de boabe de maqui

74.349 pătrunjelul uscat

71.000 tărâţele de sorg roşu

70.000 cireşele Acerola

67.553 busuiocul uscat

48.504 pudra de curry

45.400 sorgul brut bogat în tanin

40.200 pudra de ciocolată olandeză

40.000 sucul de boabe de maqui

32.004 salvia proaspătă

29.257 seminţele de muştar galben

28.811 ghimbirul pudră ( ginger )

27.618 piperul negru boabe

27.426 cimbrul în stare proaspătă

27.297 măghiranul în stare proaspătă25.300 fructul de lyci (sau lechee)

25.300 fructul de goji

24.700 polenul granule

24.287 tărâţele de orez crude

23.636 pudra de chili

21.900 boabele de sorg negru

20.823 bomboanele de ciocolată neagră

19.600 cojile seminţelor de in

18.053 bomboanele de ciocolată amăruie

17.940 nucile pecan

17.919 boiaua de ardei

16.062 boabele de chokeberry crude

15.542 frunzele proaspete de tarhon

14.840 rădăcina de ghimbir proaspătă

14.697 boabele de soc crude

14.000 boabele de sorg roşu

13.978 frunzele proaspete de mentă

13.970 boabele proaspete de oregano

13.541 nucile englezeşti (walnuts)

9.645 alunele de pădure sau alunele turceşti

9.584 coacazele roşii crude

9.465 boabele proaspete de cimbru

9.416 infuzia de anghinarie

8.459 boabele de fasole roşie crudă

8.320 boabele de fasole roz crudă

8.040 boabele de fasole neagră crudă

7.983 fisticul crud

7.960 coacazele negre crude

7.779 fasolea Pinto crudă

7.581 prunele “diamantul negru” cu coajă crude

7.528 bomboanele de ciocolată cu lapte

7.282 lintea crudă

7.274 agavele uscate

6.665 pudra de usturoi uscat

6.552 anghinaria cruda

6.552 afinele crude

6.552 prunele uscate

6.400 tărâţele de sorg alb

6.330 siropul de ciocolată

6.259 prunele crude

5.997 frunzele proaspete de melisă

5.764 boabele de soia crude

5.735 pudra de ceapă

5.347 murele

5.346 usturoiul crud

5.141 frunzele crude de coriandru

4.882 zmeura crudă

4.805 frunzele proaspete de busuioc

4.454 migdalele

4.392 frunzele proaspete de mărar

4.343 frunzele de ceai

4.275 merele roşii

4.188 stafidele albe

3.898 merele “Granny Smith”

3.577 căpşunele proaspete

3.432 untul de arahide

3.383 smochinele proaspete

3.365 cireşele obişnuite dulci

3.307 rodia

3.277 agrişele crude

3.234 caisele confiate

3.166 arahidele de orice fel, crude

3.145 varza roşie fiartă şi scursă fără sare

3.083 broccoli crud

3.082 merele obişnuite cu coajă

2.941 perele crude

2.938 agavele fierte

2.936 merele ”Red delicious”, crude, fără coajă

2.906 sucul de coacăze negre

2.830 strugurii negri

2.828 merele Gala crude cu coajă

2.764 (condimentul) cardamom

2.670 merele Golden crude cu coajă

2.589 merele Fuji crude cu coajă

2.573 merele crude fara coaja

2.550 guava

2.386 brocolli fiert şi nesărat

2.380 salata lollo crudă

2.359 fulgii de porumb

2.341 sucul proaspăt de rodie

2.308 fulgii de ovăz instant fortificat

2.294 granola cu stafide

2.252 varza roşie cruda

2.210 merele Golden crude fără coajă

2.200 sorgul alb boabe

2.184 seminţele de ridiche încolţite

2.183 tărâţele de ovăz

2.175 fulgii de ovăz simpli

2.150 frunzele de sparanghel crude

2.115 cartofii dulci copţi în coajă

2.104 pâinea integrală de grâu

2.094 arpagicul crud

2.050 varza albă fiartă, scursă şi nesărată

2.036 sucul de prune

1.990 guava rosie

1.965 piureul de mere

1.963 pâinea integrală de secară

1.948 caju crud

1.946 frunzele crude de sfeclă

1.933 avocado

1.911 perele verzi cu coajă

1.819 portocalele

1.814 piersicile crude

1.788 sucul de struguri roşii

1.773 varza roşie fiartă

1.767 sfecla crudă

1.750 merişoarele

1.746 perele de Anjou roşii

1.743 floricelele de porumb

1.736 ridichile crude

1.695 nucile de macadamia prăjite

1.687 frunzele de spanac congelate şi nefierte

1.680 cartofii roşii cu coajă copţi

1.644 sparanghelul fiert şi scurs

1.620 mandarinele crude

1.548 grape-fruit-ul roz şi roşu

1540 fragii

1.521 ceapa roşie crudă

1.520 boabele de fasole marină crude

1.515 spanacul crud

1.510 seminţele de lucernă încolţite

1.506 noni

1.447 frunzele proaspete de salată verde

1.421 pâinea integrală din amestec de cereale

1.419 nucile braziliene uscate

1.326 cartofii roşii copţi

1.322 cartofii roşii cruzi

1.318 pâinea de ovăz

1.303 fulgii de grâu

1.301 pătrunjelul proaspăt

1.263 ciocolata cu lapte de băut

1.260 strugurii roşii proaspeţi

1.253 ceaiul verde gata preparat

1.247 agave crude

1.238 sucul de grape-fruit galben

1.225 sucul de lămâie

1.220 ceapa galbenă călită câteva minute

1.210 kiwi

1.150 uleiul de măsline extra-virgin

1.138 cartofii albi copţi în coajă

1.118 strugurii albi sau verzi cruzi

1.115 caisele crude

1.098 cartofii roşii cruzi

1.058 cartofii albi cruzi

1.034 ceapa albă crudă

1.005 vinul de masă roşu

1.002 sucul de căpşune

1.002 mango crud

1.001 sosul de salsa

984 ardeiul dulce portocaliu crud

980 varza de Bruxelles

965 ardei dulce galben crud

962 seminţele de soia mature încolţite şi nefierte

933 vânăta crudă

923 ardeiul verde dulce crud

904 fasolea Pinto gătită

902 cartofii dulci cruzi

884 ananasul crud

879 banana

856 varza albă fiartă, scursă nesărată

847 năutul crud

847 ardeiul roşu călit

830 strugurii albi proaspeţi

829 conopida proaspătă

793 sucul de struguri albi

791 ardeiul dulce roşu proaspăt

759 fasolea verde crudă

750 nectarinele crude

741 mazărea galbenă crudă

728 boabele de porumb dulce crude

726 sucul de portocală

704 sucul de pere

694 ardeiul dulce galben

694 sos de tomate

666 morcovii cruzi

620 conopida fiartă scursă fără sare

616 nucile uscate

615 ardeiul dulce verde călit câteva minute

600 mazărea verde congelată

578 sosul picant

568 sucul de ananas

564 oţetul de mere

546 prunele roşii crude

524 mazărea despicată seminţe mature crude

508 varza albă crudă

497 ţelina crudă

496 brocolli congelat

490 prazul crud

486 sucul de roşii conservat cu sare

483 dovleacul crud

481 semintele de mac

436 siropul de piersici conservat

413 porumbul dulce conservat

410 oţetul din vin roşu

408 sucul de mere

392 vinul alb de masă

367 tomatele roşii coapte

317 morcovii fierţi şi scurşi nesăraţi

315 pepenele galben crud

307 bulbul de fenicul crud

245 vinetele fierte scurse nesărate

225 oţetul din miere

214 castraveţii cruzi cu coajă

180 dovlecelul crud

142 pepenele verde crud

126 castravetele decojit crud

106 uleiul de arahide

sursa http://www.oracvalues.com/ care ar fi bine să fie şi el consultat pentru detalii suplimentare

Comentarii pe marginea scalei ORAC :

- NU există în cadrul ei nici un aliment de origine animală !!! Este prima remarcă şi poate cea mai importantă ! Da, există o serie de alimente de origine animală (carnea de somon şi unii crustacee marine), care conţin cantităţi mici dintr-un carotenoid de potenţă medie (asteroxantina) şi care le colorează carnea în portocaliu-roşiatic, dar aceste alimente NU se regăsesc în listă ;

- Condimentele sunt pe primele locuri în listă, ocupând chiar şi primul şi al treilea loc de pe podium ;

- NU trebuie să te numeşti ”Resveratrol sau vreun aliment să conţină aşa ceva, ca să aibă un nivel anti-oxidant ATROCE. Cuişoarele conţin ”eugenol”, un anti-oxidant de potenţă medie, dar într-o cantitate aşa de mare, încât zdrobesc orice contra-candidat la nivelul anti-oxidant ;

- Există alimente care furnizează un nivel anti-oxidant ENORM, chiar dacă sunt consumate în cantităţi infime (cuişoarele, scorţişoara...), iar altele au un palid nivel anti-oxidant, chiar dacă le-am consuma în cantităţi semnificative (pepenele verde şi galben, castraveţii) ;

- Cuişoarele şi scorţişoara sunt extrem de accesibile practic pretutindeni. Dar din păcate, prea mulţi dintre noi aleg să le utilizeze extrem de rar sau doar prin... prăjituri. Ce să mai zic de pudra de roşcove (carob, ceratonia), de care mare parte din populaţie nici nu a auzit că există (vezi anexa IV), sau de polenul granule, utilizat eventual de apicultori şi familiile acestora ? Astfel :

a) pudra de cuişoare = 3.144 unităţi ORAC / gram ;

b) pudra de scorţişoară = 2.675 unităţi ORAC / gram ;

c) capac la toate... pudra de roşcove (carob, ceratonia) are şi aceasta un nivel anti-oxidant ATROCE : 915 unităţi ORAC / gram. Dacă cacaoa este strict contraindicată la o persoană cu cancer, pudra de roşcove este mai mult decât indicată ! ;

d) polenul granule : 247 unităţi ORAC / gram ;

- Chiar dacă au un nivel antioxidant mai mare sau mai mic, numai acest fapt NU califică anumite alimente ca să le consumăm. Exemple : cacaoa, boabele de soc crude, boabele de leguminoase crude, vinul, oţetul şi chiar şi uleiurile esenţiale ;

- Premeditat NU există nici o orientare şi nici o educare a populaţiei, dar nici a cadrelor medicale în ceea ce priveşte realizarea în organismul propriu, sau al pacienţilor a unui nivel anti-oxidant cât mai înalt, drept cel mai important factor de prevenţie al apariţiei tuturor bolilor cronice şi degenerative. Ce trebuie să urmărim la un fruct / legumă / condiment, fel de mâncare ??? Nimeni NU ne spune ! UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! Acesta este răspunsul !!! ;

- Ce trebuie să facem ca să îmbătrânim cât mai tardiv și să ne păstrăm vigoarea și tinerețea cât mai multe decenii ? UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! ...dar numai în lipsa unei pro-oxidări semnificative !

- Cum putem preveni TOATE ”bolile civilizației” = boli degenerative ale stilului de viață ? Ce să facem ca să NU mai trecem vreodată pe la doctor (cu excepția accidentelor) ? Cum să avem un ten frumos decenii întregi ? Cum să avem o minte limpede și la 100 de ani ? Care este ”secretul” tinereții și al longevității ? RĂSPUNS : UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! ...dar numai în lipsa unei pro-oxidări semnificative !

- Care sunt factorii pro-oxidanți (generatorii de radicali liberi) de care trebuie să ne ferim din tot sufletul ? Fumatul (o ţigară generează 1016 RL), stresul, aerul poluat cu fum, praf industrial, gaze de eşapament, radiaţiile ionizante (RUV, Radioterapia şi Radiografiile, exploziile atomice, radiaţia cosmică, CT, PET-CT), ionii pozitivi generaţi de ecranul PC-ului sau al TV-ului, acetaldehida (produs intermediar al metabolismului alcoolului etilic, dar care apare şi-n fumul de ţigară), stresul, stările pro-inflamatorii, consumul de alcool, metabolismul energetic (oxidarea mitocondrială), exerciţiul fizic intempestiv (cu cât e mai intens, cu atât mai mulţi RL generează !), modurile greşite de preparare termică a alimentelor (prăjelile, fripturile, ”grătarul”), consumul de alimente râncede sau alterate, al dulciurilor concentrate, uleiurile vegetale omega 6 şi omega 3 rafinate, unele margarine, expunerile prelungite la soare şi/sau la ore de maxim solar, dar şi bronzarea artificială, sursele de oxigen atomic (hipocloriţii, ozonul, dicromaţii, permanganaţii, cloraţii, percloraţii, sarea iodată), unii agenţi oxidanţi, utilizaţi în industria alimentară drept conservanţi (nitraţii, nitriţii, sulfaţii, tiosulfaţii, sulfiţii, fosfaţii, metabisulfaţii, fosfiţii, radicalii fenoxi-), unele toxine, ciuperci (fungi), bacterii şi virusuri sunt incriminate ca generatoare de radicali liberi, medicamentele citostatice, 3,4- benzpirenul, metilcolantrenul, depăşirea greutăţii corporale, diabetul zaharat, expunerea profesională la CCl4, unele ”E”-uri alimentare, unele metale +/- grele +/- radioactive (Al, Pb, Cd, U), telefonul mobil, cuptoarele cu microunde, aldehidele nesaturate (acroleina rezultată prin prăjirea uleiurilor sau fumat) etc.

Radicalii liberi induc peroxidarea lipidică, lezează ADN-ul celular, inactivând / denaturând proteine. Cele mai sensibile (şi astfel, cele mai vulnerabile) organe în faţa agresiunii radicalilor liberi sunt : cristalinul (cataracta), pancreasul (diabetul zaharat), vasele de sânge (ateroscleroză) şi celulele nervoase, care posedă o capacitate redusă şi limitată de inactivare a acestora. DAR toate celulele și organele corpului nostru suferă când au parte de pro-oxidare și din contră, funcționează cu atât mai bine cu cât avem un nivel anti-oxidant mai înalt ;

- NU e greu deloc să NU facem cancer !!!

- Chiar este nevoie de un stil de viaţă rău dezordonat, extins adesea pe decenii întregi, cu o alimentaţie lipsită sau săracă în anti-oxidanţi, sau din contră, cu pro-oxidante serioase, ca să facem boala ! Există persoane care în anul 2010, în ţări ale UE, printre care şi România, cu standarde ridicate de subzistenţă consideră mental că ”fructele-s pentru copii”, în vreme ce adulţii (oameni serioşi !?!), ar trebui să se întâlnească la ”o bere”, sau la ”un grătar” etc. Însuşi modul de a primi un musafir în casă în ţara noastră este dezastruos şi denaturat : i se pune acestuia în faţă un pahar de ”tărie”, sau dulceaţă, în loc să i se pună în faţă fructe cât mai colorate. Chiar aşa de rău ne urâm musafirii ? ;

...şi să mai spună cineva că această boală teribilă (maladia canceroasă sub diversele ei forme) nu apare exclusiv din vina noastră, datorită unui stil de viaţă nesănătos, tolerat şi cultivat adesea pe decenii şi că nu ar putea fi prevenită !!!

sursa: http://drcalinmarginean.blogspot.ro/2011/05/scala-orac-comentata.html 

Dr. Călin Mărginean (urmariti pe youtube conferintele lui)

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole