Pielea uscata la bebelusi
Ce determina uscarea pielii? Copii la fel ca si adultii pot suferi de pe urma...
Transpiratia excesiva de la subsuori, care, uneori, se manifesta prin pete umede sub brate, este o chestiune ocazionala sau unica pentru unii dintre noi.
Iata cateva explicatii si sfaturi pentru a combate aceasta transpiratie excesiva de la subsuori.
Corpul uman este acoperit cu milioane de glande sudoripare, care produc transpiratie, mai ales la nivelul axilei, fetei, picioarelor si mainilor. Transpiratia este un proces fiziologic esential, care permite reglarea temperaturii corpului si eliminarea sarurilor minerale.
Mai multi factori pot declansa transpiratia: cresterea temperaturii, dar, de asemenea, stresul, febra sau o tulburare hormonala.
Axila este o zona speciala cu glande sudoripare, care produc transpiratie si, de asemenea, feromoni care joaca un rol special in atractia sexuala.
Axila este situata in pliul de sub brat, zona putin aerisita, unde transpiratie se macereaza, deoarece acesta nu se poate evapora. Acest lucru explica faptul ca axila este o zona adesea umeda si urat mirositoare.
Cu toate acestea, mirosurile nu sunt legate de transpiratie in sine (care este compusa in principal din apa), ci de macerarea sudorii de la suprafata pielii, o data ce aceasta intra in contact cu flora microbiana care acopera epiderma.
Cand transpiratia este neobisnuit de excesiva, se numeste hiperhidroza. Aceasta din urma poate fi locala (doar in anumite parti ale corpului) sau generala (pe tot corpul).
In cazul hiperhidrozei la nivelul axilei, persoana transpira anormal si transpiratia este atat de abundenta incat hainele sunt in mod constant umede.
Desigur, consecintele psihologice ale unei astfel de boli sunt grave: scade respectul de sine, au un impact asupra vietii personale, sociale si profesionale, iar persoanele afectate ajungand chiar sa sufere o depresie.
Exista solutii pentru eradicarea acestei transpiratii excesive, dar este nevoie in primul rand sa se determine cauza.
Numerosi factori pot fi la originea unei hiperhidrozei localizate in zona axilelor:
Supraponderabilitate sau neglijenta in alimentare.
Stres intens sau anxietate.
Disfunctie hormonale, cum ar fi hipertiroidia.
Un factor ereditar: Daca unul dintre parinti sufera de hiperhidroza, copiii sunt mai susceptibili de a fi afectati de aceasta problema.
Pentru a stabili un diagnostic, ar fi recomandabil sa consultati un medic care va putea sa va prescrie un tratament adecvat.
Inainte de consultarea unui medic, si daca transpiratia ca creeaza probleme, incercati mai intai cateva produse cosmetice:
Si alte deodorante care sunt pe baza pe talc sau alcool (atentie la efectul iritant) pot fi folosite impotriva transpiratiei excesive la subsuori. Cereti sfatul farmacistului.
Bicarbonatul de sodiu: Acest praf alb cu indicatii multiple, poate fi folosit impotriva transpiratiei. Se aplica pe zonele afectate si reduce mirosurile neplacute.
O igiena corporala impecabila este, de asemenea recomandata. Spala-ti in mod corect axilele cu sapun antibacterian, apoi clatiti si uscati bine. Epilarea axilei poate diminua, de asemenea, mirosurile urate: aceasta nu va reduce cantitatea de sudoare din porii, dar va impiedica parul sa pastreze flora microbiana.
Daca niciuna dintre aceste metode nu este eficienta si problema de transpiratie excesiva a axilei persista, va rugam sa consultati un medic.
Dupa un examen clinic si un test de sange (in special pentru a analiza functionarea anumitor hormoni), medicul va poate prescrie un tratament adecvat.
Injectarea de toxina botulinica: Este tratamentul cel mai frecvent in cazul unei hiperhidrozei in zona axilara. Principiul este simplu: se injecteaza toxina botulinica in zona axilara, care transpira cel mai mult. Aceste injectii, pentru a fi eficiente, trebuie repetate la fiecare 4-6 luni.
Acest tratament este contraindicat pentru femeile gravide sau care alapteaza, persoanele alergice la oua, pacientii cu o boli neuromusculare, sau daca luati anumite antibiotice. Numai anumiti specialisti, cum ar fi un dermatolog, au dreptul de a practica aceste tratamente injectabile.
Chirurgia: Simpatectomia este operatie care poate fi folosita pentru a controla hiperhidroza, dar numai in cazuri extreme. Operatia implica taierea nervului regulator al transpiratiei: nervul simpatic (situat in bust). Dar aceasta operatie este grea si poate provoca reactii adverse. Prin urmare, este folosita ca o ultima instanta, atunci cand alte tratamente s-au dovedit a fi ineficiente.