Florile lui Bach: Mimulus
Mi-ar placea sa discut despre unele aspecte mai putin sau deloc raspandite despre...
In ultimii ani a tot crescut numărul copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu ADHD (din engleză Attention Deficit Hyperactivity Disorder = Deficit de Atenție / Tulburare Hiperkinetică). Sunt tot mai frecvente situaţiile când părinţi disperaţi apelează la terapie pentru că au ajuns la limita puterilor. Nu ştiu dacă ne aflăm în faţa unei tendinţe "la modă" în ceea ce priveşte acest simptom sau, în realitate, aceşti copii sunt o reflexie a unei societăţi care a pierdut conexiunea cu ritmurile naturale, suprastimulată prin impacturi vizuale, tehnologice sau ale mass-mediei; o societate care nu respectă răgazul pentru asimilare, maturitate şi învăţare. Cred că, pe marginea subiectului ADHD, ar trebui să ne punem următoarea întrebare: Sunt copiii noştri reflexia unei societăţi depăşite?
Copii neliniştiţi au existat dintotdeauna. De altfel, un copil sănătos se caracterizează prin simţul curiozităţii, dorinţa de a experimenta şi explora ce e în jurul său. Nu cu foarte mult timp în urmă, când şi noi eram copii, ieşeam de la şcoală alergând, plini de viaţă, abandonam ghiozdanele în casă şi ieşeam iarăşi la joacă pâna la ora cinei. Astfel, ore întregi săream, jucam fotbal, de-a v-aţi ascunselea, alergam, cântam, strigam, exploram teritorii noi, descopeream lumea din jurul nostru, învăţam semnificaţia prieteniei şi a camaraderiei. Toate acestea, încetul cu încetul, ne modelau comportamentul, care este suma dintre variabilele individuale (temperament – caracter - personalitate) şi variabilele mediului înconjurător (familie – şcoală – prieteni). Fiecare copil are o personalitate unică şi distinctă, fiind rezultatul experienţelor sale, a ceea ce învaţă şi a felului specific de a reacţiona în faţa evenimentelor.
Fără îndoială, în timp ce copiii continuă să vină pe lume cu acelaşi chef de a experimenta şi explora, mediul s-a modificat drastic, şi nu sunt sigură dacă în bine. Acum, pe de o parte, copiii sunt împinşi să vorbească, să înveţe să meargă, să citească, să intre în parametrii de creştere cât mai devreme posibil. Incercăm să le accelerăm toate procesele, bombardându-i cu o mulţime de stimuli.
In acelaşi timp, vrem copii docili, atenţi, liniştiţi şi aşezaţi pe scăunelele lor. In oraşe, copiii abia dacă mai ies în stradă să se joace. Nu au posibilitatea să-şi consume excesul de energie şi petrec prea mult timp aşezaţi, privind la televizor sau jucându-se cu consola.
Consecinţele sunt că aceşti copii devin stresaţi, se arată mai iritaţi, instabili, dezechilibraţi emoţional.
Toate aceste dezechilibre asociate cu ADHD pot fi abordate într-un mod ecologic de către Terapia Florală a Dr. Bach. Florile lui Bach tratează persoana, iar nu boala sau simptomul. Terapia Florală nu pretinde, în nici un caz, să substituie vreun tratament, din contră, este o terapie complementară tratamentului psihologic, psiho-pedagogic, farmacologic, etc.
Din păcate, în majoritatea cazurilor, tratamentul indicat se limitează la medicaţia cu psiho-stimulante care, deşi pot avea un efect favorabil asupra comportamentului sau atenţiei, nu este suficientă, pentru că se ocupă numai de simptome, nu şi de cauze. Adevărata reacţie în faţa acestui diagnostic ar fi să se înţeleagă cauza sa multifactorială, cu alte cuvinte, ar trebui să se intervină în toate aspectele vieţii copilului: personal, familial, şcolar şi social. Din punct de vedere medical, intervenţia ar trebui să fie multilaterară (medici pediatri, psihologi, psihopedagogi, psihiatri, etc.)
In conceptul Terapiei Florale nu există boli, ci persoane care suferă. De aceea, nu există Flori pentru un diagnostic anume precum ADHD, pentru că abordarea de către această terapie se bazează pe faptul că personalitatea bolnavului este cea care ar trebui adusă la un stadiu armonios, fiind dat că fiecare persoană reacţionează în mod diferit în faţa aceleiaşi boli. Terapeutul Floral va trebui să afle cum această problemă afectează copilul, altfel spus, care sunt consecinţele ADHD în viaţa copilului, aceasta mai întotdeauna ducând la scăderea stimei de sine, probleme emoţionale şi eşec şcolar.
Ceea ce părinţii spun despre copilul lor, la consultaţia de Terapie Florală, este că acesta nu stă o clipă liniştit, solicită tot timpul atenţie, nu acceptă uşor - sau deloc – frustrarea, este dezordonat, compulsiv, agresiv, e conflictiv la şcoală, are probleme de concentrare şi de învăţare, se revoltă împotriva normelor şi regulilor, nu îl interesează şi nu îl motivează nimic, etc......
Toate aceste caracteristici şi reacţii ar putea fi traduse într-un limbaj floral, adică, în cazul excesului de activitate putem conta pe Florile Impatiens, Cherry Plum şi Vervain. In cazul reacţiilor exagerate, geloziei, agresivităţii negative, resentimetelor şi furiei, putem conta pe Holly şi Willow. Pentru dificultăţile în învăţare, deficitul sau lipsa atenţiei, sunt utile Chestnut Bud, Clematis şi Cerato. In cazul intoleranţei scăzute în faţa frustrărilor şi al negativităţii, de real folos sunt Gentian şi Willow. Pentru autostimă scăzută, sentiment de vinovăţie sau introvertire, contăm pe Larch, Pine şi Mimulus. In cazul apatiei, plictiselii, lipsei de motivaţie sau tristeţii, apelăm la flori precum Wild Rose, Hornbeam şi Mustard.
Acestea sunt doar câteva exemple, dat fiind că, în cazul fiecărui copil, este nevoie de o valorare exhaustivă a comportamentului şi a anturajului acestuia. In multe dintre cazurile tratate, ceea ce se află în spatele reacţiilor sale este furie şi multă frică. Ar trebui să privim copilul din proriile lui perspective, să ne implicăm în dezvoltarea sa, să-i cultivăm abilităţile înnăscute, să încercăm să aflăm ce vrea el, de fapt, să ne spună prin acestă atitudine sau comportament. De multe ori ei reflectă propriile noastre complexităţi şi conflicte, de aceea ar trebui să participăm în procesul lor de evoluţie. Si să nu uităm, ei sunt viitorul nostru!
Raquel Gonzales
Terapeut Floral Profesional acreditat de SEDIBAC (Societatea pentru Studiul şi Difuzarea Terapiei Dr. Bach în Catalunia/Spania)
Trainer acreditat de Edward Bach Fundation
Vicepreşedinta SEDIBAC şi membru TENACAT (Federaţia de Asociaţii ale Profesioniştilor în Terapii Naturale din Catalunia)
Sursa: http://revistavital.blogspot.com/2012/02/floral-en-ninos-con-hiperactividad-yo.html
Traducerea: Didina Iordache