Ce ese un parazit?

Un parazit este un organism vegetal sau animal care traieste temporar sau definitiv pe seama altui organism, deseori provocandu-i tulburari si disfunctinalitati evidente organismului gazda.

Parazitismul reprezinta un mod de viata in care o fiinta foloseste, in parte sau in totalitate, ca mediu necesar vietii sale, o alta fiinta.

Parazitozele sunt boli determinate de prezenta in organism a  unuia sau mai multi araziti. Cele mai frecvente parazitoze sunt: giardioza sau lambiaza, ascaridioza si oxiuroza.

Giardioza

Giardia este un parazit al intestinului subtire si al cailor biliare. Odata patruns in tubul digestiv al omului, parazitul giardia se multiplica rapid, ajungand chiar la densitati de 1 milion de paraziti / cm2 de mucoasa intestinala. Astfel poate apare malabsorbtia (absorbtia deficitara a substantelor nutritive), deoarece portiuni intregi de pe suprafata intestinala numai pot realiza procesul de absorbtie a substantelor nutritive in mod corespunzator.

Contaminarea cu giardia se realizeaza prin ingestia chisturilor de pe fructe sau legumele contaminate si nespalate, ingestia de alimente contaminate, maini murdare, apa contaminata, etc.

In caz de giardia pot aparea urmatorele simptome: diaree, constipatie, dureri abdominale, dureri de cap, balonare, lipsa poftei de mancare, manifestari cutanate (prurit). In cazul in care parazitul giardia patrunde in caile biliare extra si intra hepatice, apare lambliaza hepatobiliara cu rol in declansarea de coleciste, dischinezii biliare, enterite, colite. Lambliile declanseaza simptome cum ar fi: balonare, stare de oboseala, ameteala, pierdere in greutate. De asemenea se poate ajunge la hepatomegalie, cu alterarea probelor functionale hepatice.

Ascaridioza (limbrici)

Ascaridioza este provocata de parazitul Ascaris Lumbricoides (limbrici), un parazit de culoare alb=galbuie, uneori roz care masoara 15-25 cm. Ouale de limbrici inghitite odata cu alimentele contaminate (fructe sau zarzavaturi nespalate) sau cu apa infestata ajung in intestin, unde, sub influenta sucurilor intestinale, isi pierd invelisurile, eliberandu-se larvele.

Limbricii sunt cea mai comuna infectie cu viermi, afectind peste 1,4 bilioane de persoane. Ascaridioza este larg raspindita in zonele cu igiena sanitara defectuasa, zone tropicale si subtropicale.

Larvele de limbrici strabat peretele intestinal si, pe cale venoasa, ajung in ficat, apoi, prin venele suprahepatice, la inima. Mai departe, prin mica circulatie, ajung in plamani unde perforeaza peretele alveolar, urca de-a lungul arborelui respirator si, prin trahee ajung in cavitatea bucala, de unde, inghitite, ajung din nou in intestin devenind adulte. Formele adulte se acupleaza, iar dupa 2-3 luni, femelele depun oua. In fiecare zi o femela limbric produce 240.000 de oua, care sunt fertilizate de masculi. Ouale fertilizate care sunt eliminate pe sol cu fecalele, devin infectioase in 5-10 zile. Acestea pot ramine viabile pe sol pina la 17 luni. Infectia cu Ascaris Lumbricoides (limbrici) se transmite pe cale fecal-orala si prin alimente contaminate.

Ascaridioza se face cunoscuta printr-o serie de tulburari clinice caracteristice celor 2 faze: de larva si de adult. In prima faza, cand are loc trecerea larvelor prin plamani, ne vom confrunta cu o adevarata pneumonie ascaridiana. In faza a doua, intestinala, vor aparea: dureri abdominale insotite de greata, balonari, modificari de apetit, tulburari de tranzit, cefalee, ameteli, prurit, anemie. Prezenta parazitului in caile biliare constituie cauza icterelor obstructive.

Viermii adulti de Ascaris Lumbricoides se hranesc cu produsii de digestie ai gazdei. Limbricii nu se multiplica in gazda, acestia traiesc pina la 2 ani, pentru ca infectia sa persiste este nevoie de o reinfectare cu oua de pe sol.

Oxiuroza

Oxiuroza ese o boala parazitara provocata de infestarea colonului cu un vierme, Enterobius vermicularis, cunoscut si denumit in mod obisnuit oxiur.

Oxiurul este un parazit mic, femela masurand pana la 1 cm, iar masculul 0,3-0,5 cm. Infectia cu oxiuri este foarte larg raspandita pe Glob, afectand in principal copii din grupa de varsta 5-9 ani, dar nu numai. Se apreciaza ca peste 200 de milioane de oameni sunt infectati. Infectia  cu oxiuri se produce in grupuri (in general in familii), apare in toate clasele socio-economice si nu este corelata in mod obligatoriu cu igiena deficitara.

Oxiurul trieste in cecum si migreaza, in special noaptea, spre orificiul anal, unde depune oua. Migrarea oxiurilor se face, deobicei, seara si se caracterizeaza printr-un prurit anal greu de suportat. Este introdus in organism prin intermediul mainilor murdare. Este insotit de prurit, insomnie, urticarie (datorita toxinelor), amenoree, apendicita parazitara, depresii grave, ocluzii intestinale.

Tipurile de parazitoze intestinale enumerate mai sus, sunt raspandite pe intregul glob, avand o frecventa mai ridicata in colectivitatile de copii. Indiferent de tipul parazitului, prezenta acestuia in organism afecteaza negativ dezvoltarea fizica si psihica a celor infestati. Organismul  copiilor,  fiind aflat in plina crestere, are necesitati energetice mai ridicate, poate avea mai mult de suferit datorita infectarii cu diversi paraziti. Astfel, pot aparea tulburari de digestie si de absorbtie, inhibarea activitatii unor enzime, modificari ale mucoasei intestinale, toate acestea urmate de intarzieri in cresterea si dezvoltarea  armonioasa a copiilor. De asemenea, nu trebuie uitate si toxinele eliminate de paraziti, acestea pot cauza tulburari neuro-psihice, tulburari de memorie, de atentie, de concentrare.

In concluzie, parazitozele intestinale au influente nefaste in functionare intregului organism. Parazitozile nu trebuiesc neglijate si lasate netratate, dar nici tratate cu medicamente in exces sau nepotrivite. Folosirea unor tratamente naturiste in tratarea parazitozelor ar fi foarte recomandata, mai ales ca exista o gama de produse naturale eficiente in tratarea parazitozelor.

O tratare eficienta a parazitozelor intestinale cuprinde 3 etape

Etapa 1. Distrugerea si eliminarea parazitilor din organism

Aceasta etapa este probabil cea mai importanta etapa in care parazitii sunt omorati si eliminati din organism, in aceasta etapa recomandam folosirea unui sau doua produse de la Calivita de mai jos

- Para Protex contine substante biologic active, de mare ajutor in lupta organismului cu parazitii, ciupercile si viermii intestinali. Actioneaza si asupra efectelor prezentei acestora in tractul digestiv si nu numai. Prin natura compozitiei sale lupta exclusiv impotriva agentilor patogeni protejand bacteriile utile din intestine. Para Protex este unul din cele mai solicitate produse din gama CaliVita in tratamentul parazitozelor intestinale.

- Garlic Caps este un extract de usturoi ce omoara toti parazitii si in acelasi timp detoxifica organismul, accelereaza epitelizarea (vindecarea ranilor) la nivelul mucoasei digestive si a organelor lezate. Garlic Caps este util in unele pneumonii, bronsite, traheite, ajuta la efacerea plamanilor dupa pneumoniile ascaridiene.

- Meal Time contine enzime digestive care, impreuna cu extractul de usturoi (Garlic Caps), omoara chisturile de Giardia si ciupercile . In acelasi timp  Meal time este un bun dezinfectant, tonifica sistemul imunitar, contribuie la buna functionare a sistemului digestiv, protejeaza ficatul, elimina substantele reziduale.

Etapa 2. Eliminarea toxinelor rezultate in urma activitatii parazitului

Liquid Clorophyll este o clorofila lichida ce realizeaza o detoxifiere complexa, atat la nivelul organelor extrem de expuse la acumularea toxinelor cum ar fi ficat, colon, rinichi - cat si la nivelul circulatiei sanguine ce acumuleaza reziduuri in interiorul peretilor vasculari. Clorofila transforma si elimina substantele reziduale nocive din organism rezultate din activitate parazitilor.

Pure Yucca actioneaza preponderent asupra eliminarii toxinelor din colon prin scaun, echilibrand astfel tulburarile de tranzit intestinal si vitalitatea intregului organism. Extractul din tulpina de yucca are multiple efecte benefice asupra organismului uman, cel mai important fiind accelerarea proceselor metabolice, stimuland eliminarea materialelor reziduale si toxice din organism.

Etapa 3. Refacerea organelor interne si a mucoaselor afectate de parazitoze

- AcZymes, Acidophilus si ProBiobalance contin probiotice, sunt foarte importante refac flora intestinala si asigura buna functionare a intestinului afectat, este indicat ca Acidophilius sau Probiobalance sa fie luate de fiecare data cand se urmeaza un tratament de deparazitare. AcZymes, Acidophilus si ProBiobalance creeaza un mediu incompatibil pentru paraziti si agenti patogeni la nivelul colonului.

- Green Care: este un extract de lucerna ce cicatrizeaza leziunile intestinului cu ajutorul clorofilei. Mediul alcalin realizat este neprielnic parazitilor, iar vitaminele si mineralele prezente refac organismul afectat. De asemenea Green Care este un detoxifiant excelent cu care sau obtinut efecte extraordinare

- Cholestone: contine usturoi si pectina de mar, care amelioreaza activitatea colonului si asigura mentinerea florei intestinale, impiedica depunerea colesterolului, scade nivelul colesterolui si impiedica formarea placilor de aterom. Cholestone intensifica circulatia sanguina si reface integritatea structurala a capilarelor, accelerand astfel regenerarea

- Bee Power Royal Jelly este un produs bogat in laptisor de matca, ce regenereaza tesuturile arborelui bronsic si este util in bolile hepatice, nevrite. De asemenea are un efect antibactericid si de refacere a imunitatii.

Produsele naturale folosite in tratamentul parazitozelor intestinale: Para Protex, Garlic Caps, Meal Time, Liquid Clorophyll, Pure Yuca, AcZymes, Acidophilus, Probiobalance, Green Care, Cholestone si Bee Power Royal Jelly sunt produse ce pot fi gasite in reteaua CaliVita.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole