V-ati fi gandit vreodata ca un mineral poate juca un rol important in tratamentul diabetului, corectand dereglarile aparute in metabolismului carbohidratilor? Studiile stiintifice indica faptul ca zincul poate fi benefic in cadrul terapiei pentru diabet. In continuare va prezentam cateva rezultate interesante preluate din concluziile unora dintre aceste studii:

Consumul regulat de zinc poate ajuta la reducerea glicemiei a jeun (dupa o perioada de opt ore in care nu s-au consumat alimente), a glicemiei postprandiale (la doua ore dupa masa) si a valorii HbA1c (hemoglobinei glicolizate), care identifica valori frecvent ridicate ale glicemiei. Toate acestea pot ajuta la „controlul glicemiei” pe termen lung, combatand astfel eficient complicatiile cauzate de hiperglicemie.

S-a constatat ca suplimentarea cu zinc este, de asemenea, benefica pentru nivelurile de lipide din sange. Sintetizand rezultatele, se poate spune ca s-a inregistrat o scadere convingatoare a nivelului de trigliceride, de colesterol LDL si colesterol total, in timp ce nivelul colesterolului benefic HDL a ramas neschimbat. Fiindca diabetul este aproape invariabil urmat de complicatii sub forma afectiunilor cardiovasculare, acestea pot fi prevenite eficient daca se mentine un nivel normal al lipidelor din sange. In plus, consumul de zinc s-a dovedit eficient si la reducerea tensiunii arteriale.

zinc si diabetUn aport adecvat de zinc poate juca un rol si in diabetul zaharat tip 2, oferind protectie impotriva radicalilor liberi. Acest lucru este benefic deoarece printre complicatiile diabetului se numara si arterioscleroza, care cauzeaza nu doar dereglarea metabolismului carbohidratilor, ci si pe cel al grasimilor si proteinelor. Pe de alta parte, antioxidantii protejeaza peretii vaselor sanguine, luptand astfel impotriva arteriosclerozei si a vasoconstrictiei.

In combinatie cu vitaminele C si E si cu magneziul, zincul poate imbunatati si neuropatia diabetica. Si aceasta este o complicatie frecventa a diabetului, care afecteaza nervii (in special pe cei din talpa sau de pe picioare). Din aceasta cauza, ranile nedetectate si apoi infectate sunt atat de frecvente.

Aceeasi combinatie poate fi utila si pentru reducerea eliminarii proteinelor prin urina, proces ce indica deteriorarea vaselor capilare din rinichi in cazul pacientilor cu diabet.

Studiile la care se face referire au semnalat aceste efecte ale zincului legat organic in cazul utilizarii unei doze zilnice de 30 mg.

Datorita progresului inregistrat de stiintele naturale, astazi intelegem din ce in ce mai bine modul in care functioneaza organismul nostru si cauza bolilor. Astfel, stim ca un agent activ natural si simplu, cum este zincul, care este recunoscut deja drept un antioxidant excelent, poate fi de mare ajutor in cadrul terapiei pentru diabet.

Bibliografie:

Effects of zinc supplementation on diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis - Diabetology & Metabolic Syndrome 212

articol preluat din revista CaliNews

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole