Alaptarea, somnul si diversificarea - trei probleme majore in primul an de viata al copilului
Alaptarea, somnul si diversificarea - trei probleme majore in primul an de viata al...
Alaptarea bebelusului nu este intotdeauna usoara si plina de fericire, orice mama care a ales alaptarea naturala stie ca se poate intalni oricand cu anumite provocari si chiar neplaceri.
Ce este: o senzaţie inconfortabilă de plenitutidine a sânilor care determină sânii să se simtă grei, fierbinţi sau dureroşi.
Cum să o preveniţi: alăptare frecventă şi nerestricţionată. Evitaţi suplimentarea cu apă sau lapte praf, decât dacă există o indicaţie medicală precisă, exprimaţi (pompaţi) laptele în cazul în care aţi sărit peste vreo alăptare.
Cum să îi faceţi faţă: cel mai bun tratament este să vă alăptaţi bebeluşul. Alăptaţi mai des, atâta timp cât bebeluşul suge. Totuşi, este posibil ca ţesutul sânului să fie într-atât de ferm încât să fie dificil pentru bebeluş să se ataşeze la sfârc.
Următorii paşi pot muia sânul şi pot elimina disconfortul:
Când apare şi cât durează: poate să apară în timpul primei săptămâni atunci când apare laptele matur pentru prima oară. Această plenitudine postpartum cedează de obicei după primele zile. O umflare medie a sânilor poate apărea deasemenea şi în timpul vârfurilor de creştere ale bebeluşului, sau dacă sunteţi separată de bebeluş pentru o vreme, sau dacă încercaţi să înţărcaţi un bebeluş care nu este gata să fie înţărcat. Când această umflare începe să dispară, inflamarea sânilor dispare şi ea iar unele femei se tem că le-a dispărut secreţia lactată. Nu vă îngrijoraţi, faceţi încă suficient de mult lapte!!
Ce sunt: atunci când începeţi să alăptaţi pentru prima oară, s-ar putea să simţiţi o senzaţie de întindere pe măsură ce bebeluşul începe să sugă. Pentru unele femei, acest lucru este dureros, dar, în mod normal, dispare rapid în timpul alăptării (în câteva minute) dispărând complet după primele câteva săptămâni. Sfârcurile pot apărea un pic înroşite, învineţite sau umflate pe măsură ce se adaptează suptului.
Cum preveniţi:
Cum îi faceţi faţă: alăptaţi mai des, mai puţin timp în cursul unei alăptări. Alăptaţi bebeluşul la primele semne de foame, nu aşteptaşi până când îi este foarte foame. Alăptaţi la sânul mai puţin inflamat întâi. Atunci când experimentaţi pentru prima oară disconfort la ataşarea la sân, respiraţi adânc de câteva ori şi încercaţi să vă relaxaţi. Acest procedeu vă va ajuta să reduceţi durerea, şi va ajuta totodată, bebeluşul să se relaxeze şi să se hrăneasca bine. Dacă pe sfârcuri vă apar crăpături puteţi folosi unguente hipoalergice pe bază de lanolină, de tipul Lansinoh.
Puteţi încerca de asemenea tampoanele impregnate în loţiuni protectoare. În cazuri severe, s-ar putea să vă fie util să purtaţi apărători de plastic în perioada dintre alăptări pentru a vă proteja sfârcul. Asiguraţi-vă că folosiţi unele care au gauri pentru a lăsa aerul să circule.
Când să cereţi ajutor: sfârcurile sunt foarte crăpate, inflamate şi au băşicuţe indicând o problemă de ataşare a bebeluşului la sân. Durerea care continuă dincolo de primele câteva minute ale unei alăptări, sau continuă între alăptări poate indica existenţa unei probleme. Contactaţi un specialist în lactaţie; cu cât problema se rezolvă mai curând, cu atât este mai bine.
Ce sunt: un duct galactofor se înfundă şi laptele nu se scurge prin el. Este posibil să simţiţi o zonă inflamată în sân, sau un punct dureros care este uşor călduţ la atingere.
Cum preveniţi: schimbaţi poziţia des. Purtaţi îmbrăcăminte largă şi un sutien care nu este strâmt. Aşiguraţi-vă că nici un fel de bretele de la port-bebe nu presează sânii prea tare. Alăptaţi frecvent.
Cum să îi faceţi faţă: aplicaţi caldură umedă înainte de alăptare. În timpul alăptării, masaţi sânul dinspre ductul înfundat către sfârc. Poziţionaţi bebeluşui astfel încât bărbia lui să fie aliniată cu punctul dureros.
Când să căutaţi ajutor: dacă faceţi febră, sau apar simptomele de mastită descrise mai jos. Orice umflătură care nu dispare într-o săptămână sau două ar trebui să fie evaluată de către medicul curant.
Ce este: Mastita este o infecţie a ţesutului sânului, datorată unei goliri incomplete a sânului, oboselii şi stresului. Pe sân se găsesc zone înroşite şi tari la palpare. Simptomele sunt asemănătoare celor de gripă: febră, frisoane, oboseală, durere de cap.
Cum se previne: urmăriţi aceeaşi paşi ca la întreaga lista de provocări prezentată mai sus.
Cum îi faceţi faţă: contactaţi medicul curant pentru antibiotice. Continuaţi alăptarea, deoarece laptele de sân nu este infectat. Puteţi folosi comprese calde, masajul şi ibuprofen, cu aprobarea medicului.
Ce este: o infecţie a sfârcului mamei şi gurii bebeluşului. Sfârcurile mamei pot fi roz aprins şi tari şi ea poate resimţi durere în timp ce alăptează. La bebeluş puteţi observa o iritaţie a funduleţului, roşie sau se pot observa pete albicioase în gura bebeluşului.
Cum să preveniţi: menţineţi-vă mâinile curate. Păstraţi pielea uscată. Minimalizaţi zahărul în dieta voastră; evitaţi antibioticele, dacă nu aveţi o indicaţie medicală precisă, deoarece pot produce candidoze comune. Discutaţi cu medicul curant despre alimentaţia cu iaurt sau puteţi lua capsule cu acidofilus.
Cum îi faceţi faţă: medicaţie antifungică administrată de medicul curant pentru voi şi bebeluşul vostru.
Cele mai comune boli ale mamei cum ar fi răceli, gripă sau diaree nu pot fi transmise bebeluşului prin laptele de sân, aşa că puteţi continua să alăptaţi pe timpul bolii, iar anticorpii produşi de organismul vostru vor ajuta bebeluşul să rămână sănătos. Dacă aveţi o boală majoră sau este necesară medicaţie, discutaţi cu medicul vostru curant despre eventualele întrebări despre oportunitatea alăptării la sân în continuare
Extras din cartea ALĂPTAREA – GHIDUL MĂMICII ÎNCEPĂTOARE - Dr. Oana Melinte-Moraru, LCCE,